کلمه جو
صفحه اصلی

قاجار

فارسی به انگلیسی

qajar

فرهنگ فارسی

طایفه ای ترکمان منسوب به قاجار نویان از سرداران مغول . دسته های مختلف این طایفه پس از انقراض دولت ایلخانیان در ارمنستان و شام مسکن گزیدند و مانند دیگر قبایل ترک بتاخت و تاز و غارتگری پرداختند . امیر تیمور گورکان پس از لشکر کشی بروم ( آسیای صغیر ) و شام در سال ۸٠۳ ه ق . هنگامی که بایران باز می گشت جمعی از طوایف ترکمان را که در شام و ارمنستان و آسیای صغیر بسر میبردند با خود بایران آورد که از آن جمله اند طوایف روملو و شاملو و قاجار . از طایفه قاجار جمعی به ترکستان باز گشتند و گروهی در اطراف شهرهای گنجه و ایروان و حدود قراباغ مسکن گرفتند. هنگامی که شاه اسماعیل اول در آغاز کار خویش از لاهیجان به آذربایجان آمد و بجمع مریدان پدر پرداخت گروهی از سران طایفه قاجار نیز باو پیوستند و در زمره صوفیان قزلباش داخل شدند و در دوران پادشاهی خاندان صفوی به مقامات و منصبهای عالی رسیدند. شاه عباس اول این طایفه را بسه قسمت تقسیم کرد : گروهی را بنواحی مرو و شمال خراسان فرستاد تا در برابر حمله های ازبکان و ترکمانان سدی باشند . گروه دیگر را در حدود قراباغ و شمال رود ارس در مقابل طوایف لزگی گذاشت و دسته سوم را در گرگان ( استراباد ) مسکن داد ( فلسفی . شاه عباس ۱۶۵ :۱ ) دسته سوم در اواخر عهد صفوی قدرتی یافتند و خاندان سلطنتی قاجاریه ازین دسته برخاسته اند .
نام محله ایست در لیتکوه آمل وضع سیاسی ایران در عهد قاجاریه : در دوران قاجاریه ایران با تمدن غرب آشنا شد و با کشور های غربی رابطه پیدا کرد . وضع اجتماعی ایران : اقدامات مفیدیکه در دوران قاجاریه بعمل آمد بیشتر در دوره ناصر الدین شاه و بدست میرزا تقی خان امیر کبیر بود . نهضت ادبی ایران در عصر قاجار : از اواخر در ادبیات ایران نهضتی پیدا شد و شیوه دوره مغول و سبک هندی رو بزوال نهاد .

لغت نامه دهخدا

قاجار. (اِخ ) دهی است جزو دهستان قشلاقات افشار بخش قیدار شهرستان زنجان . در 45هزارگزی جنوب باختری قیدار و 33هزارگزی راه مالرو عمومی واقع و سرزمین آن کوهستانی و هوای آن سردسیر است . 103 تن سکنه دارد. آب آن از چشمه و محصولات آن غلات و شغل اهالی زراعت است . راه مالرو دارد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 2).


قاجار. (اِخ ) نام ایلی است از ترک ساکن ایران که در عصر صفوی از هواخواهان صفویه بوده و برای شاهان صفویه جنگ میکردند و در قرن سیزدهم هجری خان ایشان آقامحمدخان به سلطنت ایران رسید. (فرهنگ نظام ج 4 ص 88). رابینو مینویسد: مادام شیل در سفرنامه ٔ خود که به سال 1856 م . در لندن چاپ شده است عده ٔ ایل قاجار را در مازندران دوهزار خانوار تخمین زده ولی حالا عده ٔ آنها بسیار کمتر است . رجوع به فهرست ترجمه ٔ سفرنامه رابینو چ بنگاه نشر کتاب و رجوع به قاجاریه شود.


قاجار. (اِخ ) نام محله ای است در لیتکوه آمل . (مازندران و استرآباد رابینو چ بنگاه ترجمه ص 153).


قاجار. ( ترکی ، ص ) تندسیر. ( تاریخ ایران برای دبیرستانها تألیف رشید یاسمی چ فردوسی ص 195 ).

قاجار. ( اِخ ) نام ایلی است از ترک ساکن ایران که در عصر صفوی از هواخواهان صفویه بوده و برای شاهان صفویه جنگ میکردند و در قرن سیزدهم هجری خان ایشان آقامحمدخان به سلطنت ایران رسید. ( فرهنگ نظام ج 4 ص 88 ). رابینو مینویسد: مادام شیل در سفرنامه خود که به سال 1856 م. در لندن چاپ شده است عده ایل قاجار را در مازندران دوهزار خانوار تخمین زده ولی حالا عده آنها بسیار کمتر است. رجوع به فهرست ترجمه سفرنامه رابینو چ بنگاه نشر کتاب و رجوع به قاجاریه شود.

قاجار. ( اِخ ) دهی است جزو دهستان قشلاقات افشار بخش قیدار شهرستان زنجان. در 45هزارگزی جنوب باختری قیدار و 33هزارگزی راه مالرو عمومی واقع و سرزمین آن کوهستانی و هوای آن سردسیر است. 103 تن سکنه دارد. آب آن از چشمه و محصولات آن غلات و شغل اهالی زراعت است. راه مالرو دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 2 ).

قاجار. ( اِخ ) نام محله ای است در لیتکوه آمل. ( مازندران و استرآباد رابینو چ بنگاه ترجمه ص 153 ).

قاجار. (ترکی ، ص ) تندسیر. (تاریخ ایران برای دبیرستانها تألیف رشید یاسمی چ فردوسی ص 195).


فرهنگ عمید

طایفه ای از ترکمانان که خاندان سلطنتی قاجاریه از آن طایفه بوده اند.

دانشنامه عمومی

قاجار ممکن است به یکی از موارد زیر اشاره داشته باشد:
سلسلهٔ قاجاریان
هنر دوره قاجاریه
ایل قاجار
قجریه دو در خوزستان
حصارقاجار در زنجان
قجر تخت رستم

پیشنهاد کاربران

قاجار ها از اقوام آریایی و از قوم پارت و سلسله اشکانیان
هستند
و در پی تبعید آنها به آناتولی زبان ترکی
جایگزین زبان پارسی شد

کلمه ای ترکی به معنای کسی که فرار میکند
نام یک سلسله پادشاهی

قاجار یا قجر یا قازار ، اسمی ارمنی است و خواستگاه قاجارها هم ارمنستان است و چه بسا که تبار قاجارها نیز ارمنی بوده است
قازار تلفظ ارمنی لازاروس است

قاجار ( قَجَر ) ، قاجاریه یا قاجاریان نام دودمانی است که از حدود سال ۱۱۷۴ تا ۱۳۰۴ بر ایران به مدت صد و سی سال فرمان راندند.
بنیان گذار این سلسله آقامحمدخان قاجار است. وی ابتدا در ساری مدعی سلطنت بر ایران شد و پایتخت خود را این شهر اعلام نمود و سپس پس از تصرف قفقازیه و سرکوب کلیه امراء و حکام داخلی در تهران مستقر شد و آن را دارالخلافه نامید و آخرین پادشاه قاجار، احمدشاه قاجار بود که در سال ۱۳۰۴ برکنار شد و رضاشاه پهلوی جای او را گرفت

مگر سلسله منحوس قاجاریه، چه افتخاری برای این کشور داشتند که

نام شان افتخار باشد؟ آیا غیر از این است که

حتی نزدیک به یک سوم خاک این مملکت را

به چند کیسه زر و چند زن فرنگی فروختند؟!

قاجار بیات افشار اریایی هستند و اذری حالا هر کاری کرده باشند بحث نژاده

سلسله صفویه وقاچار فقط به لکه نگ برای خاک ایران بودن


کلمات دیگر: