کلمه جو
صفحه اصلی

چهاردولی

فرهنگ فارسی

نام یکی از دهستانهای بخش قروه شهرستان سنندج است ٠

لغت نامه دهخدا

چهاردولی. [ چ َ دُو ] ( اِخ ) نام یکی از دهستانهای چهارگانه بخش مرکزی شهرستان مراغه. در جنوب خاوری بخش واقع و موقعیت آن کوهستانی است. قراء دهستان از چشمه سارها و قنات و آبهای برف و باران آبیاری میشود. محصول عمده اش غلات و لبنیات است. شغل ساکنین قراء دهستان کشاورزی و گله داری ، و صنایع دستی و جاجیم وجوراب بافی است. دهستان چهاردولی از 51 آبادی بزرگ و کوچک تشکیل شده و روی هم رفته 10190 تن سکنه دارد.راه شوسه میاندوآب به شاهین دژ از قسمت جنوب باختری این دهستان عبور میکند. ابنیه قدیمی این دهستان به شرح زیر است : در قریه چچک لو خرابه های سه قلعه و آثار شهر هلاکوخان باقی است. در قریه فتور خرابه های قلعه ساری داش و در قریه خلج قلعه جرم داش و در قریه ٔخوشانی بالا غار بزرگی است که بیشتر اهالی آثار مزبوررا منسوب به دوره مغول میدانند. مرکز دهستان قریه ٔمحمودجیق میباشد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4 ).

چهاردولی. [ چ َ دُو ]( اِخ ) نام یکی از دهستانهای بخش قروه شهرستان سنندج است. این دهستان در جنوب خاوری بخش واقع شده و از شمال به دهستان اسفندآباد همین بخش ، از خاور به بخش سیمینه رود، از جنوب به بخش اسدآباد و از باختر به بخش سنقر و کلیائی از شهرستان کرمانشاهان می پیوندد. هوای دهستان سردسیر است. ( زمستان طولانی ، تابستان معتدل ). آبادیهای دهستان از چشمه آبیاری میشود. و محصول عمده آن غلات و لبنیات است. ارتفاعات در باختر این دهستان کوههای شمالی و خاوری بخش سنقر کلیائی و کوههای جنوبی دهستان اسفندآباد واقع است و خرسرنه - سنگ سوراخ - بنصیری نامیده میشوند. ارتفاع قله خرسرنه 2567، سنگ سوراخ 2927 و بنصیر 2802 گز است. کوههای دهستان خدابنده لو در خاور دهستان کشیده شده و به سلسله اصلی الوند متصل میگردد. گردنه همه کسی بین قروه و همدان پست ترین نقطه کوه مذکور میباشد و ارتفاع آن 2165گز است. رودخانه مهمی در این دهستان وجود ندارد. تنها رودخانه کوچک شیروانه و تکیه است که از ارتفاعات باختری سرچشمه گرفته به طرف شمال جریان پیدا میکندو به رودخانه شور می پیوندد. آب رودخانه های کوچک دیگر دهستان که در بهار و مواقع بارندگی زنده و آب دارند به رودخانه بالا منتهی میشوند. دهستان چهاردولی از 31 آبادی بزرگ و کوچک تشکیل شده و 12000 تن سکنه دارد و قریه های مهم آن عبارت است از: صندوق آباد، نارنجک ، آقبلاغ ، باباشیداله ، گندآب بالا و پائین. راه شوسه سنندج به همدان از وسط دهستان میگذرد. آبادیهای ناظم آباد دوسر، وی نسار، و داش بلاغ این دهستان کنار راه شوسه واقع شده اند. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 5 ).

چهاردولی . [ چ َ دُو ] (اِخ ) نام یکی از دهستانهای چهارگانه ٔ بخش مرکزی شهرستان مراغه . در جنوب خاوری بخش واقع و موقعیت آن کوهستانی است . قراء دهستان از چشمه سارها و قنات و آبهای برف و باران آبیاری میشود. محصول عمده اش غلات و لبنیات است . شغل ساکنین قراء دهستان کشاورزی و گله داری ، و صنایع دستی و جاجیم وجوراب بافی است . دهستان چهاردولی از 51 آبادی بزرگ و کوچک تشکیل شده و روی هم رفته 10190 تن سکنه دارد.راه شوسه ٔ میاندوآب به شاهین دژ از قسمت جنوب باختری این دهستان عبور میکند. ابنیه ٔ قدیمی این دهستان به شرح زیر است : در قریه ٔ چچک لو خرابه های سه قلعه و آثار شهر هلاکوخان باقی است . در قریه ٔ فتور خرابه های قلعه ٔ ساری داش و در قریه ٔ خلج قلعه ٔ جرم داش و در قریه ٔخوشانی بالا غار بزرگی است که بیشتر اهالی آثار مزبوررا منسوب به دوره ٔ مغول میدانند. مرکز دهستان قریه ٔمحمودجیق میباشد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4).


چهاردولی . [ چ َ دُو ](اِخ ) نام یکی از دهستانهای بخش قروه ٔ شهرستان سنندج است . این دهستان در جنوب خاوری بخش واقع شده و از شمال به دهستان اسفندآباد همین بخش ، از خاور به بخش سیمینه رود، از جنوب به بخش اسدآباد و از باختر به بخش سنقر و کلیائی از شهرستان کرمانشاهان می پیوندد. هوای دهستان سردسیر است . (زمستان طولانی ، تابستان معتدل ). آبادیهای دهستان از چشمه آبیاری میشود. و محصول عمده ٔ آن غلات و لبنیات است . ارتفاعات در باختر این دهستان کوههای شمالی و خاوری بخش سنقر کلیائی و کوههای جنوبی دهستان اسفندآباد واقع است و خرسرنه - سنگ سوراخ - بنصیری نامیده میشوند. ارتفاع قله ٔ خرسرنه 2567، سنگ سوراخ 2927 و بنصیر 2802 گز است . کوههای دهستان خدابنده لو در خاور دهستان کشیده شده و به سلسله ٔ اصلی الوند متصل میگردد. گردنه ٔ همه کسی بین قروه و همدان پست ترین نقطه ٔ کوه مذکور میباشد و ارتفاع آن 2165گز است . رودخانه ٔ مهمی در این دهستان وجود ندارد. تنها رودخانه ٔ کوچک شیروانه و تکیه است که از ارتفاعات باختری سرچشمه گرفته به طرف شمال جریان پیدا میکندو به رودخانه ٔ شور می پیوندد. آب رودخانه های کوچک دیگر دهستان که در بهار و مواقع بارندگی زنده و آب دارند به رودخانه ٔ بالا منتهی میشوند. دهستان چهاردولی از 31 آبادی بزرگ و کوچک تشکیل شده و 12000 تن سکنه دارد و قریه های مهم آن عبارت است از: صندوق آباد، نارنجک ، آقبلاغ ، باباشیداله ، گندآب بالا و پائین . راه شوسه ٔ سنندج به همدان از وسط دهستان میگذرد. آبادیهای ناظم آباد دوسر، وی نسار، و داش بلاغ این دهستان کنار راه شوسه واقع شده اند. (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 5).


دانشنامه عمومی

چاردولی از نواحی شرقی استان کردستان به مرکزیت شهر دزج است. این نواحی محل استقرار ایل چهاردولی از طوایف کرد زبان است. در رابطه با وجه تسمیهٔ چاردولی باید به مفهوم خود اصطلاح رجوع نمود: چهاردولی > چاردولی > چرداولی محل یکجانشین شدن ایل چهاردولی است. نام ایل چاردولی منسوب به ایل ریزوند (چرداولی) شهرستان چرداول در استان ایلام است و منشأ آنان نیز از ایل ریزوندایلام است. (تلفظ غلط رایج چهاردولی است).
ایل چهاردولی
استان کردستان
شهرستان قروه
ایل چهاردولی چهاردولی > چاردولی > چرداولی > چه رداوری محل یکجانشین شدن ایل چهاردولی است. چرداول منطقه ای حاصلخیز است در شهرستان چرداول که از چهار دول (به معنی چهار دره (دشتی وسیع و حاصلخیز))تشکیل شده است و شهرستان چرداول به همین نام شهرت یافته است؛ و از قدیم الایام محل زندگی ایل چرداوری بوده و می باشد. نام ایل چاردولی منسوب به ایلات چرداولی (ریزوند) در چرداول در استان ایلام است و منشأ آنان نیز از ایل ریزوند بخش چرداول ایلام است. (تلفظ غلط رایج چهاردولی است) چهاردولی ها کرد و کرد زبان هستند و به گویش کردی کلهریلهجه (چرداولی، چرداوری) تکلم می کنند؛ و برخلاف بعضی از منابع که آنها را به اشتباه از طوایف لک زند خوانده اند آنهادر ابتدا از طوایف ایلات چرداول در استان ایلام بوده که از مجموعه ایل ریزوند یکی از زیر مجموعه ایل های کلهر، بزرگترین ایلات کرد می باشند. در جنگ چالدران با افتخار می توان به سوار کاران چهاردولی که شجاعت و دلاوری خود را به نمایش گذاشتنداشاره کرد.
اطراف ناحیهٔ چاردولی اقوام و ایلات متعدد که هر کدام به زبان خاص متکلمند مقیم هستند، شهر اسدآباد و سنقر کولیایی با زبان کردی کرمانشاهی در بخش جنوب و جنوب شرقی آن قرار دارد. شهر قروه در قسمت مال و شمال غربی آن که عمدتاً به زبان کردی متکلمند. شهر بهار و کبوترآهنگ در مشرق و دلبران تقریباً در بخش شمالی چاردولی به زبان ترکی آذربایجانی گویش می کنند.
این ناحیه نسبتأ عریض محصور شده توسط جبال آلمع قلاغ، کوه پریشان، کوه قلعه پریان و چندین سلسله جبال کوچک و بزرگ است. این خطه مرز میان سه زبان عمده بشمار می رود یعنی زبان آذری، زبان کردی و زبان فارسی وجود دارد و اغلب سکنه به هر سه زبان مهارت دارند.

چهاردولی (ابهام زدایی). چهاردولی یا چاردولی ممکن است به یکی از موارد زیر اشاره داشته باشد:
چهاردولی
بخش چهاردولی
ایل چهاردولی

دانشنامه آزاد فارسی

چهاردُولی
طایفۀ ترک ایران، احتمالاً از طوایف افشار، یا پیوسته به افشارها. دهستان های چهاردولی مراغه و اسدآباد همدان مسکن این مردم است و به نام آنان نام گذاری شده است. دو گروه چهاردولی در بنیچه بندی نظامی دورۀ قاجار مکلّف به تأمین چند دستۀ نظامی بودند. چهاردولی های اسدآباد در بعضی حوادث سال های انقلاب مشروطیت دخالت داشتند. عبدالباقی خان چهاردولی از طرفداران محمدعلی شاه بود و در شورش بزرگ سالارالدوله در ۱۳۲۹ق/۱۹۱۱م شرکت داشت و در جریان حملۀ متقابل دولت مشروطه علیه اتباع محمدعلی میرزا و سالارالدوله در ۱۳۳۰ق/۱۹۱۲م متواری شد و پس از کشتن یپرم خان در قلعۀ صولیجه، خود نیز به قتل رسید.

پیشنهاد کاربران

چهاردولی به معنای چهاردولت هستش اون چهار دولتم شامل کرمانشاه کردستان همدان و ایلام میشه و چون جد بزرگ چهاردولی ها فرمانروای این چهار تا استان بوده که در اون زمان تنها یک ایالت بوده فامیلی چهاردولی رو گرفتیم

استان همدان از دو قوم تشکیل شده
قوم آذری ( در شمال استان همدان )
قوم لر ( در جنوب استان همدان )
البته مردم شهر همدان اکثرا فارسی تکلم
می کنند

دول::کلمه لری و به معنی زمین های
بین دو کوه



چهاردولی همان گرفته شده از چارداول است وبا توجه به این که در چهار استان غربی کشور قرار دارند وگویشی نزدیک به کردی دارند تا لری در هر صورت ملتی با غرور با غیرت ووطن پرست هستن ومتعصب

چهاردولی به معنی چهاردولت است که چهار دولت نیز شامل کردستان کرمانشاه همدان و ایلام میشود . چون جد بزرگ چهاردولی ها فرمانروای این چهار استان که آن زمان تنها یک ایالت بوده است فامیلی چهاردولی را به خود گرفته اند البته چون بر 4 گویش نیز مسلط هستند ( لکی ، کردی ، لری و کردی کلهر ) این فامیلی را به خود گرفته اند


چهاردولی یا چرداولی که به معنای چهار سرزمین آباد است به طایفه ایی از کرد های منطقه چرداول ایلام گفته میشود

زمان رضا خان تبعید شده و ساکن یکی از روستاهای اراک شدند بنام خلوزین ( از نوادگان حسین جان خان ـ خانجانخان. حاجی أقا چهاردولی خلوزینی )

واژگانی مانند "چهار دْولْی"، "چهاردْولْی"، "چاردْولْی" و "چردْولْی" یک واژه هستند که در گویشهای محلی قدری دگریافتگی پیدا کرده است و همگی آنها دارای یک معنی هستند. این واژه از دو واژه "چهار" ( چر، چار ) و "دْولْی" ساخته شده است : دْولْ = دال ( زبان پهلوی ساسانی ) ، دره ( فارسی کنونی ) ـ که معنی ریشه ای آنها "چار دره" و یا "چار ده" است. "چهاردْولْی"، "چاردْولْی" و "چردْولْی" نامهایی هستند که به "چهار دره" یا " چهار ده" یا چهار رود" که در دامنۀ کوهها قرار داشته اند گفته می شده است. همینطور مردمی هم که در این سرزمینها میزیسته اند خود را "چهار دْولْی" مینامیدند. مراجعه شود به سرزمین "چهاردْولْی" که در مراغه، سنندج و اسدآباد قرار دارند.

چاردول به معنی شجاعت . استقامت . و تلاش مستمر برای ابادی است . دربعضی جاها هم بنابه اسم آن ، آنرا به چهار زبان هم میگویند زیرا مسلط به چند زبان میباشد ( البته این امر مختص چاردولی های مقیم شاهین دژ میباشد )
*زنده باد وطنم ایران . *زنده باد ایل چاردول. *

چهاردولی به معنی وطن که در هر جای دنیا که باشی وطن و زادگاه همیشه در خاطر می ماند زنده باد چهاردولی زنده باد زادگاهم روستای کمک علیا یکی از روستاهای دهستان چهاردولی زنده باد ایل باستانی ریزوند که اکثر چهاردولی ها از آن ایل می باشند

به زبان ساده چهاردولی یعنی چهار نا دور ، دور به معنای تنگه است

با سلام اسم و معنی چهاردولی . . در زبان کردی ایلام به معنی منطقه اباد و سر سبز است که منطقه چرداول دارای چهار دول غنی از کشاورزی میباشد

چهاردولی ها از ایل ریزوندباز ماندگان بهرام گور پادشاه ساسانی
واقعه در چرواول ایلام میباشند که در زمان قدیم ۲۴ هزار خانواده بودن توسط والی اول ایلام با دولت صفویه که ترس از قدرت این ایل داشتن موجب پاشیدن این ایل بزرگ شدن

با سلام چهار که چهاره و دول به معنی دره مسطح یا دشت بین دو کوه را که تحت باشه میگن که هم لک ها کارها و کردها ازین وازه استفاده میکنن


قوم کرد و قوم لر برادر هستند
اتابکان لر کوچک در حدود 500 سال بر مناطق زیر حکومت کردند
استان لرستان پیشکوه فیلی
استان لرستان پشتکوه ایلام
استان کرمانشاه
استان لرستان فیلی عراق
استان همدان

****
منطقه غرب و جنوب غرب ایران محل سکونت دو قوم اصیل کرد و قوم اصیل لر

قوم کرد *ماد*
قوم لر *پارس *

******
کتاب شرفنامه بدلیسی در اوایل صفوی نوشته شده توسط شرف خان بدلیسی کرد در اوایل صفوی
ایل حسنکی ایل بختیاروند قوم لر
طوایف ( شوهان. آسترکی . کوشکی. شقاقی. جلکی. مهرانی. کردلی کوچک. کردلی بزرگ. بجنوی. . . . . )
تاریخچه تشکیل ایل حسنکی ایل بختیاروند قوم لر بیش از 1000 سال است
ایل جلکی ایل حسنکی ایل بختیاروند قوم لر
JaLeki
شهر جلکان محل سکونت تیره های از ایل بختیاروند قوم لر در خوزستان
jalekan
ایل زلکی لر بختیاری جدا شده از ایل جلکی ایل حسنکی ایل لر بختیاروند در 500 سال پیش
zaLeki

طایفه بیرانوند ایل زلکی لر بختیاری
طایفه حسنوند ایل زلکی لر بختیاری

طایفه لک لر در زمان نادرشاه افشار از ایل زلکی ایل جلکی ایل حسنکی ایل لر بختیاروند مستقل شده است 350 سال پیش
لک ( lek ) در زبان لری بختیاری به معنی شاخه *تیره *

ایل لر ثلاثی ( ملایر - نهاوند - تویسرکان )

کریم خان زند لر ملایر
صلاح الدین ایوبی لر تویسرکان
باباطاهر لر همدان






ایل چرداولی بر گرفته از چهار دول ایل ریزوند است که قسمتی از ایل باستانی ریزه وند می باشند. سه ایل ریزوند و عالیبیگی و سورمیری ( سرخه میری ) ، از ایلات باستانی ایلام هستند که نسب آن ها به اردشیر بابکان بنیان گذار ساسانیان می رسد قسمتی از ریزوندها که به طرف وسط ایران مهاجرت کرده اند، اسم منطقه خود که به چرداول ( چهار دول ریزوند ) معروف بوده را برای خود برگزیده اند. درکتاب تاریخ گیتی گشا در خاندان زندیه می گوید: �که آقامحمد خان مدت دو ماه در اصفهان توقف داشته و به اخذ مالیات … وبرخی از چهاردولی ها را که مانده بودند کوچ و بنه ایشان را روانه مازندران و کرمانشاهان کرد. � پس از شکست زند چهارداولی ها که از ایلات متحد زندیه بودند و جز زند حساب می شدند مورد تعقیب قاجارها قرارگرفتند رئیس طایفه ای از چهاردولی ها به نام نوروزخان ازترس کشته شدن فرار اختیار کرد. وی در آغاز قرن ( ۱۹ میلادی ) برابربا دهه دوم قرن ( ۱۳ هجری قمری ) راهی دیار شمال غرب کشور شد و در دره رود جغاتو ( زرینه رود ) با گروه بزرگی از طوایف خود ساکن گردید ( دائره المعارف بزرگ اسلامی، مقاله استاد راولینسون ) . یکی دیگر از رؤسای چهاردولی هابنام سردار قاسم خان به طرف شرق سنندج ( اسفند آباد ) فرارکرد گروهی دیگر نیز مانند جاسم خان در قره چال ملکان آذربایجان شرقی سکنی گزیده، که حاج سیف الله بنابی تمامی این وقایع را در کتابی به نام خاطرات حاج سیف الله بنابی گردآوری کرده است. امروزه این عده را به نام چهاردولی ( چاردولی یا چرداولی ) می شناسند عده ای نیز به همدان کوچ کردند که در مناطقی از اسدآباد همدان و حدود ۱۵ آبادی در ملایر به زندگی خودشان ادامه می دهند. همین طوایف بنا به مقتضای محل زندگیشان و مردم اطرافشان تا حدودی از گویش اصلی خود دور شده اند

سلام
دوستان فامیلی منم چهاردولیه و ساکن استان همدان هستم اینو میخواسم بگم ک افرادی ک این کامنت یا نظر رو میخونن بدونن ک این اسم فامیلی چیز عجیب یا بی معنیی نیست بلکه گذشته و بزرگی اجداد مارو نشون میده و افرادی ک معنیش رو نمیدونن حتما قبل از مسخره کردن و تغییر دادن این فامیلی حداقل دربارش تحقیق کن
#زود_قضاوت_نکنیم
�دیدم ک میگم �

ایل چهاردولی درزمان زندیه باج به آقا محمد خان ندادن که بعد از برکناری کریم خان زند آقامحمد خان بخاطر باج ندادن، این ایل را از هم کوچاند و به نقاط مختلف ایران فرستاد.

چاردولی ها از ایل های بزرگ لک هستند و از سواران معروف سپاه ایران در دوره قاجار و زند و صفوی بوده اند و بنا به نقل مورخ معروف مردوخ کردستانی ، از ایلات شیعه ی لک بوده اند که در جنگ چالدران به یاری شاه اسماعیل صفوی شتافته اند. قسمت بزرگی از ایل چاردولی در شهرستان شاهین دژ ، آذربایجان غربی ساکنند. چاردولی ها حافظان همیشه ی خاک مقدس ایران و اسلام بوده اند. از سرداران بزرگ ایل چاردولی سردار شهید حاج حمید آذین پور ، سردار شهید خسروزاده ، سردار شهید حاج سعید قهاری . . . . هستند.

من از چهاردولی های شهرستان کنگاور هستم، در این شهرستان حدود چهار هزار چهاردولی در روستاهای همیانک، شکرآب، داربسر، زرده، رشتیان، ششیکان و دیگر روستاها و خود شهر کنگاور ساکن هستند. چیزی که به ما عنوان کرده اند علت نام گذاری این قوم بدلیل سرسبزی و آبادانی زادگاه اصلی ما در شمال استان ایلام امروزی است. متأسفانه پس از تقسیمات جدید کشوری روستاهای مااز اسدآباد جدا شده و به کنگاور الحاق شدند و ما از هم تباران خود در اسد آباد جداشدیم.
نزدیکی مکانی چهاردولی اسدآباد، روستاهای چهاردولی کلیایی، بخش چهاردولی قروه و روستاهای چهاردولی کنگاور خود می تواند شهرستانی با این نام در بین سه استان را ایجاد کند.

ظاهرا جد بزرگ این طایفه چهار آلت تناسلی داشته والله اعلم


کلمات دیگر: