کلمه جو
صفحه اصلی

شاهین دژ

فارسی به انگلیسی

shahindezh

فرهنگ فارسی

بخشی است از شهرستان مراغه که در سر راه آذربایجان بکردستان واقع است و جمعیت حوزه آن ۵۹۱٠۲ تن و جمعیت خود قصبه ۸۷٠۴ تن میباشد و آن موقع سوق الجیشی و اهمیت نظامی دارد . کوهستانی و هوای آن معتدل و محصول آن غلات یونجه انگور قیسی گردو سیب زمینی و صیفی است . رودخانه زرینه رود ( جغتو چای ) در قسمت غربی این بخش جریان دارد. شغل اهالی زراعت و قالی و قالیچه بافی است .توضیح نام سابق آن [ صائین قلعه ] بود.

لغت نامه دهخدا

شاهین دژ. [ دِ ] ( اِخ ) ( بخش ) نام یکی از بخشهای شهرستان مراغه. آب آن از چشمه سار ورودخانه های زرینه رود ( جغتو ) و رود ساروق نیز در این بخش جریان دارد. محصول آن غلات. شغل اهالی گله داری وصنایع دستی است. از 81 آبادی تشکیل و جمع سکنه آن به اضافه سکنه قصبه : 18440 تن. در جنوب غربی این بلوک ، کوه گرفتو است که دارای غارهای متعدد و آثار معماری قدیم است که تاریخ آنها در اواخر قرن سوم و اوایل چهارم میباشد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4 ).

شاهین دژ. [ دِ ] ( اِخ ) دهی از دهستان های بخش شاهین دژ مراغه در حومه بخش. سکنه آن به اضافه سکنه قراء و آبادیها 9680 تن. آب آن از چشمه و زرینه رود. محصول آن غلات و محصول دامی. شغل اهالی زراعت و گله داری است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4 ).

شاهین دژ. [ دِ ] ( اِخ ) ( قصبه ) این قصبه در سابق بنام صائن قلعه یا ( سایین دژ ) بوده است در سر راه آذربایجان به کردستان. دارای 3170 تن سکنه. آب آن از قنوات تأمین می شود. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4 ).

شاهین دژ. [ دِ ] (اِخ ) (قصبه ) این قصبه در سابق بنام صائن قلعه یا (سایین دژ) بوده است در سر راه آذربایجان به کردستان . دارای 3170 تن سکنه . آب آن از قنوات تأمین می شود. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4).


شاهین دژ. [ دِ ] (اِخ ) دهی از دهستان های بخش شاهین دژ مراغه در حومه ٔ بخش . سکنه ٔ آن به اضافه ٔ سکنه ٔ قراء و آبادیها 9680 تن . آب آن از چشمه و زرینه رود. محصول آن غلات و محصول دامی . شغل اهالی زراعت و گله داری است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4).


شاهین دژ. [ دِ ] (اِخ ) (بخش ) نام یکی از بخشهای شهرستان مراغه . آب آن از چشمه سار ورودخانه های زرینه رود (جغتو) و رود ساروق نیز در این بخش جریان دارد. محصول آن غلات . شغل اهالی گله داری وصنایع دستی است . از 81 آبادی تشکیل و جمع سکنه ٔ آن به اضافه ٔ سکنه ٔ قصبه : 18440 تن . در جنوب غربی این بلوک ، کوه گرفتو است که دارای غارهای متعدد و آثار معماری قدیم است که تاریخ آنها در اواخر قرن سوم و اوایل چهارم میباشد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4).


دانشنامه عمومی

قزلباش پشت بیمارستان
قلی کندی
قره داش
باکری
قزلناو
شهرک آزادگان
شهرک جانبازان
شهرک فرهنگیان
شهرک شهید رجایی
پاسداران
خرمده
کهنه کند
چاباها
شاهین دژ در بخش مرکزی شهرستان شاهین دژ در استان آذربایجان غربی واقع است. این شهر در ۸۵ کیلومتری شمال غرب تکاب و در ۵۵ کیلومتری جنوب شرق میاندوآب و ۴۵ کیلومتری شرق بوکان قرار دارد.
شاهین دژ بین ۳۶ درجه و ۴۰ دقیقهٔ عرض شمالی و ۴۶ درجه و ۳۴ دقیقهٔ طول شرقی در ارتفاع ۱۴۰۶ متری از سطح دریا واقع شده است. جمعیت این شهر در سال ۱۳۸۹ برابر با ۳۸٬۸۲۰ نفر و ۹٬۹۱۶ خانوار اعلام شده است.
با توجه آثار و اشیا کشف شده از طرف روستاهای شاهین دژ تمدن و سابقه تاریخی این شهر مربوط به هزاران سال قبل از تمدن مادها می دانند با توجه به اشیاء مکشوفه در کوه سرخ روستای عقرب لو بر اساس نقشه های تاریخی موجود ۹۰۰ سال از میلاد و قبل از ورود آریایی ها به ایران در کوهستان های جنوب دریاچه ارومیه که امروزه موسوم به شاهین دژ، نقده، مهاباد و اشنویه است به واسط آب رودخانه زرینه رود و سیمینه رود طوایفی به نام منایی ها سکونت داشته اند که در سراسر حوزه شهر میاندوآب به طرف سواحل دریاچه ارومیه تا خاک افشار در شاهین دژ و سواحل زرینه رود و سیمینه رود می توان رد پای منائی ها ماننایین را دید.

پیشنهاد کاربران

شهر عقاب

شهری در جنوب آذربایجان غربی است که اکثر مردم آن اکثرا شیعه و به زبان ترکی آذربایجانی صحبت می کنند و نام اصلی و قدیمی آن "سایین قالا" می باشد


کلمات دیگر: