کلمه جو
صفحه اصلی

کتاب درمانی

فرهنگ فارسی

نوعی درمان در کنار روان‌درمانی که مطالعۀ کتاب را برای تقویت و فهم موضوعات طرح‌شده در جلسات درمانی توصیه می‌کند


دانشنامه عمومی

کتاب درمانی (به آلمانی: Bibliotherapie) یکی از شیوه های درمانی است که با استفاده از فن کتاب خواندن انجام می شود. کودکان هنگام استفاده از کتاب، سه فرایند را تجربه می کنند: همانند سازی، درگیر شدن احساسات و یافتن راه حل مناسب.این روش درمان اگر به درستی انجام گیرد، سودهای بسیاری در پی دارد، از جمله تخلیهٔ احساسات، همانند سازی کودک با شخصیت داستان، فعال شدن تخیل کودک، تجربهٔ لحظه های شاد و تقویت تفکر مثبت. کتاب درمانی راهی مناسب برای کاهش فشارهای روحی و جسمی است که استفاده از آن در موارد ویژه پیشنهاد می شود.
اشرفی ریزی، حسن، در آمدی بر مطالعه و نقش خدمات ویژ ه کتابخانه های عمومی در توسعه فرهنگ
کتاب درمانی "روان درمانی با استفاده از فن کتاب خواندن است.اصطلاح"کتاب درمانی" از دو واژهٔ "بیبلیوس" به معنای کتاب و "تراپیا" به معنای درمان گرفته شده است. کارشناسان، این روش درمانی را در حوزه های مختلف گسترش داده اند و می کوشند تا از این شیوه که به نظر می رسد کم و بیش فراموش شده است، برای درمان بسیاری از اختلالات روانی و جسمی نه تنها کودکان، بلکه بزرگسالان نیز بهره ببرند.
مطالعه، تهران: چاپار، ١٣٨٣

دانشنامه آزاد فارسی

کتاب درمانی (bibliotherapy)
بهره گیری از مطالب خواندنی به منظور درمان بیماری های جسمی و بهداشت روان. سابقۀ آن تا عهد باستان دیده می شود. نام کتابخانۀ شهر تب «شفاخانۀ روح» بود و ارسطو از اثرات درمانی ادبیات بحث کرده است. در قرن ۱۹ بخشی از معالجه بیماران مطرح شد. در کتاب درمانی علاوه بر شناخت بیماری، شناخت کتاب نیز ضرورت دارد و این کار را پزشک، کتابدار، مشاور بهداشت روان انجام می دهند که باید آگاهی کافی از کتاب های منتشرشده و فنون هدایت گروهی و فردی را فرا گرفته باشند. امروزه کتاب درمانی رشتۀ خاصی از کتابداری بیمارستانی است. آن را «خوانش درمانی» و «مشاوره از طریق کتاب» نیز خوانده اند.

فرهنگستان زبان و ادب

{bibliotherapy} [روان شناسی] نوعی درمان در کنار روان درمانی که مطالعۀ کتاب را برای تقویت و فهم موضوعات طرح شده در جلسات درمانی توصیه می کند


کلمات دیگر: