کلمه جو
صفحه اصلی

اثار عجم

دانشنامه عمومی

آثار عجم. آثار عجم یا شیراز نامه اثر فرصت الدوله شیرازی، کتابی است در زمینه های تاریخ، جغرافیا، آثار باستانی که توضیحاتی راجع به زندگینامه شخصیت ها و شاعران خوش نویسان نقاشان واهل صنایع مشهور شیراز و منطقه فارس را هم شامل می شود. گرچه بیشتر مطالب این کتاب راجع به منطقه فارس است ولی مطالبی راجع به مناطق دیگر ایران و جهان نیز در کتاب آمده است. اولین بار آثار عجم در ماه ذی الحجه سال ۱۳۱۴ هجری قمری در بندر معمورهٔ بمبئی تعداد ۶۰۴ صفحه در مطبع ناصری چاپ شد. و دفعه دوم در ماه جمادی الاول سال ۱۳۵۲ هجری قمری در مطبع نادری باهتمام عبدالله طهرانی در بمب ئی در ۵۹۶ صفحه چاپ شد.و نسخه سوم در سال ۱۳۶۲ خورشیدی در ابانماه توسط انتشارات بامداد به چاپ رسید. در سال ۱۳۷۹ هـ.ش نسخهٔ معتبری از این کتاب، با تصحیح و تحشیهٔ منصور رستگار فسایی از سوی انتشارات امیرکبیر چاپ و منتشر شده است.نبو

دانشنامه آزاد فارسی

آثار عجم. آثارِ عَجَم
کتابی در جغرافیا به فارسی از فُرصَتُ الدّوله شیرازی (۱۲۷۱ـ۱۳۳۹ق). کتاب شامل مقدمه، زندگی نامۀ مؤلف و متن اصلی است . متن اصلی کتاب تاریخ تحولات سیاسی ، اجتماعی ، اقتصادی و فرهنگی ولایت فارس ، به ویژه شهر شیراز از آغاز تا زمان حیات مؤلف ، است . علاوه بر آن ، اطلاعاتی مهم دربارۀ جغرافیای تاریخی بلوکات ، قصبات ، منازل بین راهی ، شهرها و آبادی های فارس و نیز رودخانه ها، سلسله جبال و قلاع شهر در آن آمده است . همچنین اطلاعات ارزشمندی دربارۀ قنات ها، چشمه ها، ابنیه و آثار تاریخی ، فرهنگی و مذهبی ، مساجد و کاروان سراهای استان فارس آمده است . شرح حال رجال و شخصیت های مشهور سیاسی و فرهنگی ، عالمان، عارفان، ادیبان و حکیمان از دیگر مطالب این کتاب است . این کتاب نخست در ۱۳۱۴ق در بمبئی چاپ سنگی شد. منصور رستگار فسایی نیز آن را در تهران (۱۳۷۷ش) چاپ و منتشر کرده است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] آثار عجم. آثارعجم، توسط محمد نصیر حسینی شیرازی، مشهور به فرصت و ملقب به فرصت الدوله 1339 - 1271ق نگاشته شده است. این کتاب چندی قبل توسط دکتر منصور رستگار فسایی تصحیح و تحشیه شده است.
فرصت الدوله شیرازی، بنا به اظهار خود در سال های پایانی سلطنت ناصری؛ یعنی در سال 1307ق دستور نقشه برداری و تهیه تصاویر از آثار باستانی و نقش های قدیمی و تعیین فاصله مناطق از یکدیگر، آن هم عمدتا در فارس را از مقامات دولتی قاجار دریافت نمود.
بر اساس آنچه از مطالب کتاب مستفاد می شود، فرصت الدوله در گام نخست شروع به مسافرت و نقشه برداری کرد، لیکن زمانی که یادداشت های خود را به تهران فرستاد بنا به دلایلی آن یادداشت ها از بین رفت، به همین دلیل پس از مدتی، ظاهرا در 1311ق مجددا اقدام به مسافرت و نگارش در سطحی وسیع تر نمود. سختی و صعوبت قضیه و دوباره نویسی با توجه به نداشتن و فقدان اولیه، بر اهمیت این کتاب افزود. فرصت در 1314ق مطالب کتاب خود را به اتمام رساند.
کتاب از دو جلد تشکیل شده که زندگی مؤلف، بخشی عظیمی از جلد اول تشکیل می دهد و جلد دوم با فهرست مطالب و متن شروع شده و با تقریظات و تعلیقات ادامه پیدا کرده و با فهرست اعلام دو جلد به اتمام می رسد.
عنوان کتاب تا حدی معرف محتوا و نوشتار کتاب می باشد. کتاب از دو بخش تشکیل شده است:


کلمات دیگر: