کلمه جو
صفحه اصلی

دانشگاه کابل

فرهنگ فارسی

دانشگاهی است دولتی در شهر کابل پایتخت افغانستان . شالده این دانشگاه با تاسیس دانشگاه طب در سال ۱۳۱۱ ه. ش . گذاشته شده و سپس دانشکده های حقوق علوم و ادبیات تاسیس گردید . تا سال ۱۳۲۵ اداره دانشکده ها مستقیما بعهده وزارت افغانستان بود.در این سال اداره مرکزی دانشگاه بکار آغاز کرد و در طی سالهای بعد دانشگده های دیگر مانند :شرعیات اقتصاد مهندسی زراعت داروسازی تعلیم و تربیت تدبیر منزل و دندان پزشکی بدان ضمیمه گردید.

دانشنامه عمومی

دانشگاه کابل بزرگترین و قدیمی ترین مؤسسهٔ آموزشِ عالی در افغانستان است. این دانشگاه نزدیک به ۲۵٬۰۰۰ دانشجو دارد.
دانشکده علوم (ساینس)
دانشکده روانشناسی
دانشکده زبان و ادبیات
دانشکده حقوق و علوم سیاسی
دانشکده داروسازی (فارمسی)
دانشکده شرعیات (الهیات)
دانشکده مهندسی (انجنیری)
دانشکده اقتصاد
دانشکده ادبیات
دانشکده علوم اجتماعی
دانشکده زراعت (کشاورزی)
دانشکده دامپزشکی (وترنری)
دانشکده زمین شناسی
دانشکده هنرهای زیبا
دانشکده علوم کامپیوتر (کامپیوتر ساینس)
دانشکده حفظ محیط زیست
دانشگاه کابل، به عنوان نخستین نهاد آموزش عالی در افغانستان، در سال ۱۳۱۱ خورشیدی تأسیس شد. در سال ۱۳۱۱ ه‍.ش / ۱۹۳۲ م. عصر محمد نادرشاه نخستین پایه دانشکده کابل نهاده شد و دانشکده طبی کابل (دانشکده علوم طبی کابل) تأسیس گردید. دانشکده مذکور در آن زمان تحت سرپرستی دو تن از متخصصین افغان بنام های پرفیسور دکتر محمد فیس ملکزاده و امین الله طاهری بود، در سال ۱۳۱۷ ه‍.ش / ۱۹۳۸ م. (یعنی در عصر محمد ظاهرشاه)دانشکده حقوق و علوم سیاسی و در تاریخ ۱۳۲۲ ه‍.ش / ۱۹۴۳ م. دنشکده سیانس و در سال ۱۳۲۳ ه‍.ش / ۱۹۴۴ م. دانشکده ادبیات تأسیس گردید. وجود این دانشکده ها سبب شد که دولت افغانستان قدم بزرگ تری بردارد و بنیاد دانشکده کابل را بگذارد. بدین قرار، در سال ۱۳۲۵ ه‍.ش / ۱۹۴۶ م. محفل بزرگی برای تأسیس دانشکده کابل منعقد شد.
دانشگاه کابل دارای پانزده دانشکده می باشد، کابل بستر خوب فعالیت های سیاسی برای احزاب سیاسی بوده و همیشه مورد استفادهٔ سوء قرار گرفته است. روی این ملحوظ، دنشگاه کابل در تغییر حکومت های پیشین نقش مهمی داشته است. در دانشگاه کابل با مخالفت های شدید بین پشتو زبان ها و فارسی زبان ها جریان داشته و در پهلوی این تعصبات، تعصبات مذهبی، سن و سال استادان کهن سال و جوان نیز جزو چالش های جدید در سر راه نوسازی و شگوفایی دانشگاه کابل است. استادان کهن سال بیشتر با جزوه های کهنه آراسته بوده در حالی که استادان جوان بیشتر آرزو دارند تا خلأ بزرگی که بین فناوری جدید و سیستم کهنه و فرسوده گذشته وجود دارد از بین برده شود. قابل یادآوریست که دانشگاه کابل در دو بخش روزانه و شبانه به تدریس می پردازد.
در ماه ژانویهٔ سال ۲۰۰۴ میلادی این دانشگاه فقط دارای ۲۴ عدد کامپیوتر و یک عدد گوشی ضربان سنج طبی بود، در نتیجه فعالیت دوبارهٔ این دنشگاه با هزینه ای معادل ۶۴ میلیون دالر آمریکایی برآورد شده بود. بنابراین به منظور برداشتن گامی در پروسهٔ ترمیم، دانشگاه کابل مشارکتی همراه با چهار دانشگاه خارجی که شامل دانشگاه پردیو و دانشگاه آریزونا از ایالت متحده آمریکا هم می شد آغاز نمود.


کلمات دیگر: