کلمه جو
صفحه اصلی

کنستانتین پنجم

دانشنامه عمومی

کنستانتین پنجم ملقب به کنستانتین کوپرونیموس(به یونانی: ′Κωνσταντίνος-Ε) (به معنای مزخرف نامیده شده) (زادهٔ ۷۱۸ - درگذشتهٔ ۱۴ سپتامبر ۷۷۵) امپراتور بیزانس از ۷۴۱ تا هنگام مرگش در ۷۷۵ بود. کنستانتین امپراتور و فرمانده ای توانمند بود با این حال اعتقاد او به شمایل شکنی سبب شد تا در دوران حکومتش فرمان اعدام راهبانی که مخالف نظر او بودند را صادر کند.
کنستانتین پسر لئوی سوم، امپراتور وقت بیزانس بود که در ۷۲۰ با عنوان کنستانتین پنجم به عنوان امپراتور مشترک با پدرش تاج گذاری کرد و پس از مرگ لئوی سوم در ۷۴۱، امپراتور مستقل بیزانس شد. او که تا این زمان بیشتر وقتش صرف درگیری های نظامی و لشکرکشی علیه اعراب و بلغارها شده بود، پس از در دست گرفتن قدرت نیز بار دیگر در همان سال برای مقابله با تهدیدات مسلمان به مرزهای شرقی رفت.
در این زمان آرتاباسدوس، شوهر خواهر کنستانتین پنجم که پس از یاری رساندن به لئوی سوم برای تصاحب تخت امپراتوری با دختر او ازدواج کرده و از سوی او به فرمانداری اوپسیکیون، بزرگترین شهر نظامی و با اهمیت بیزانس در شمال شرقی آسیای صغیر در نزدیکی قسطنطنیه منصوب شده بود، علیه کنستانتین پنجم سر به شورش برداشت.
تئوفانس، تاریخ نگار بیزانسی در این باره می نویسد: «کنستانتین به منظور مقابله با اعراب به به کراسوس در اوپسیکیون آمد و برای آرتاباسدوس که همراه با سپاهیانش در دوریلایون اردو زده بود پیامی فرستاد مبنی بر دلتنگی برای پسران او (خواهرزادگان خودش) و از آرتاباسدوس خواست تا آنا را پیش او بفرستد. در حقیقت هدف کنستانتین از این درخواست به گروگان گرفتن پسران آرتاباسدوس بود و نه دلتنگی برای آنان. آرتاباسدوس که از این موضوع سخت رنجیده خاطر شده بود سر به شورش برداشت و بِسِر اشراف زاده را که به استقبال او آمده بود به بهانهٔ همفکربودن با مسلمانان کشت. پس کنستانتین اسبی زین شده را یافت و از آنجا به سوی آموریوم گریخت و مورد استقبال لانژینوس، فرماندار منطقهٔ نظامی آناتولی قرار گرفت.»

دانشنامه آزاد فارسی

کُنْستانْتینپنجم (۷۱۸ـ۷۷۵م)(Constantine V)
(ملقب به: کنستانتینوس کوپرونیموس) امپراتور بیزانس (حک: ۷۴۰- ۷۷۵م). با قاطعیت از تمثال شکنیدر سرتاسر امپراتوری طرفداری کرد و درنتیجه روابطش با تشکیلات پاپ ازهم گسست. این گسست، هرچند با شکست او از لومباردها و ازدست دادن راونا (۷۵۱ م) تشدید شد، جنوب ایتالیا و ایلیری کومرا از حالت بطریق نشین (اسقف نشین) روم خارج کرد و زیر سلطۀ قسطنطنیه برد. با این حال، در حمله به مسلمانان در شرق امپراتوری موفقیت هایی کسب کرد و در ۷۶۳ و ۷۷۳م نیز در نبرد با بلغارها به پیروزی های چشمگیری دست یافت.


کلمات دیگر: