کلمه جو
صفحه اصلی

فقه مقارن

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] فقه مُقارَن یا فقه تطبیقی گونه ای از ارائه فقه می باشد.
فقه مقارن که فقه تطبیقی نیز نامیده شده، بر گونه ای از عرضه فقه اطلاق می گردد که در آن، آرا و دیدگاه های مختلف فقها در بیان حکم مسئله ای شرعی، همراه دلیل هر دیدگاهی و گزینش و ترجیح نظریه درست با برهان و دلیل، گردآوری می شود. قدما از عرضه فقه با چنین رویکردی به « فقه الخلاف » یا « فقه الخلافیات » تعبیر می کردند.
هدف
غرض از عرضه فقه مقارن - چنان که از تعریف آن پیدا است - بررسی آرای مختلف فقهی و ایجاد موازنه میان آن ها و ترجیح یکی از آنها با برهان و دلیل است.
روش بحث
نحوه بحث و ارائه دیدگاه ها در فقه مقارن سه گونه است:۱. گردآوری دیدگاه های مختلف فقهای یک مذهب فقهی ، مانند آنچه در مختلف الشیعة علامه حلی صورت گرفته است.۲. گردآوری دیدگاه های مذاهب مختلف فقهی. بیشتر کتاب های نگاشته شده در این موضوع از این نوع اند، از قبیل « الخلاف » شیخ طوسی ؛ « جامع الخلاف و الوفاق » علی بن محمد سبزواری و « منتهی المطلب » و « تذکرة الفقهاء » علامه حلی. ۳. بیان حکم شرعی مسئله ای و ایجاد موازنه میان آن و قانون مدنی و سنجیدن مقدار مخالفت یا موافقت قانون مدنی با حکم شرعی و بیان آنچه که مصلحت عمومی اقتضا می کند. برخی معاصران به این شیوه از فقه مقارن اشاره کرده و به آن پرداخته اند، مانند « تحریر المجلة » نگاشته محمدحسین کاشف الغطاء .
روش متأخرین
...


کلمات دیگر: