کلمه جو
صفحه اصلی

لیپید

فارسی به انگلیسی

lipid, lipide

فرهنگ فارسی

← چربی


فرهنگ عمید

ماده ای نامحلول در آب که شامل عناصر کربن، اکسیژن، و هیدروژن است و از عناصر اصلی تولیدکنندۀ انرژی در مواد غذایی محسوب می شود.

دانشنامه عمومی

لیپیدها رده ای از ترکیبات آلی دارای هیدروکربن هستند که از مواد بنیادین برای ساختار و کارکرد سلول های زنده به شمار می آیند.
اسیدچرب
گلیسرید
اینتراستریفیکاسیون
فسفولیپید
ترکیبات صابونی نشونده
هیدروکربن
اتواکسیداسیون
چربی حرارت دیده
برگشت طعم
هیدروژناسیون
خواص فیزیکی چربی
امولسیون
امولسیفایر
لیپیدها ترکیبات آلی نا متجانسی (هتروژنی) هستند که معمولاً در آب نامحلول ولی عمدتاً در حلال های غیرقطبی محلول می باشند و به کمک حلال های آلی می توان آن ها را از بافت های مختلف استخراج کرد. تعریف فوق که به وسیلهٔ بلور Bloor ارائه شده است در تمام موارد صادق نیست. زیرا محلول بودن این ترکیبات در حلال های آلی عمومیت ندارد و نمی تواند پایه و اساس تقسیم بندی قرار بگیرد. مثلاً فسفاتیدها؛ اسفنگومیلین ها و سربروزیدها که جزء ترکیبات لیپیدی می باشند به ترتیب نامحلول در استون و اتر هستند.
لیپیدها در ساختمان غشاهای بیولوژیکی شرکت می کنند. مادهٔ ذخیره ای جهت تاُمین انرژی می باشند. بهترین حلال برای ویتامین های محلول در چربی هستند. اسیدهای چرب ضروری بدن را تأمین می کنند. در پدیدهٔ شناسایی سلول نقش مهمی دارند. به دلیل نیمه رهام هادیان بودن وسیله مناسبی برای حفظ موجودات خونگرم که در قطبین زندگی می کنند به شمار می آیند و در بیوسنتز ترکیبات شبه هورمون به خصوص پروستاگلندین ها شرکت می کنند.
لیپیدها را از دیدگاه های مختلفی تقسیم بندی می کنند:

دانشنامه آزاد فارسی

لیپید (lipid)
هریک از اعضای گروه بزرگ استرهای اسیدهای چرب که عموماً از واکنش بین یک اسید چرب و گلیسرول پدید می آیند. لیپیدها در الکل محلول و در آب نامحلول اند. لیپیدها ترکیبات اصلی سازنده مومها، چربیها و روغنهای گیاهی و جانوری اند. فسفولیپیدها لیپیدهای دارای یک گروه فسفات اند که معمولاً به یک باز آلی وصل اند و اجزای اصلی غشاهای یاخته های زنده به حساب می آیند.

فرهنگستان زبان و ادب

[زیست شناسی] ← چربی


کلمات دیگر: