کلمه جو
صفحه اصلی

نحل

فارسی به انگلیسی

bee

فرهنگ فارسی

زنبورعسل، واحدش نحله، عطای بی عوض
( اسم ) جمع نحله : ۱ - عطایابخششها. ۲ - دعویها.۳ - مذاهب : ارعقایدونحل ایشان استکشاف کرد.یاملل ونحل .دینهاومسلکهای فلسفی .
جمع نحله است .

فرهنگ معین

(نَ ) [ ع . ] (اِ. ) زنبور عسل .
(نِ حَ ) [ ع . ] (اِ. ) جِ نحله : ۱ - عطایا، بخشش ها. ۲ - دعوی ها. ۳ - مذاهب ، ملل و ~ دین ها و مسلک های فلسفی .

(نَ) [ ع . ] (اِ.) زنبور عسل .


(نِ حَ) [ ع . ] (اِ.) جِ نحله : 1 - عطایا، بخشش ها. 2 - دعوی ها. 3 - مذاهب ؛ ملل و ~ دین ها و مسلک های فلسفی .


لغت نامه دهخدا

نحل . [ ن ِ ح َ ] (ع اِ) ج ِ نحلة، بمعنی عطیة و هبة. (از المنجد). رجوع به نِحْلة شود. || مذهب های باطله . (آنندراج ) (غیاث اللغات ) (منتخب اللغات ) : از عقاید و نحل ایشان استکشاف کرد. (ترجمه ٔ تاریخ یمینی ص 262). از سر بصیرت بر نوازع نحل و بدایععلل انکار بلیغ کردی . (ترجمه ٔ تاریخ یمینی ص 398).


نحل . [ ن ُ ] (ع اِمص ) باریکی . لاغری . نُحلة. (المنجد). || (اِ) کابین زن . (منتهی الارب ) (آنندراج ) (از ناظم الاطباء). || عطیه که از مال کسی را دهند یا خاص کنند برای کسی .(منتهی الارب ) (آنندراج ) (از ناظم الاطباء). هبة. عطیة. نُحْلی ̍. نُحْلان . (المنجد). || (مص ) دادن کابین زن را. (از ناظم الاطباء) (از اقرب الموارد). و اسم از آن نِحْلة است . (المنجد). || عطیه دادن کسی را. (از منتهی الارب ) (از آنندراج ). بخشیدن چیزی را از طیب نفس و بدون عوض به کسی . (از ناظم الاطباء) (از اقرب الموارد). || مال دادن کسی را. (از منتهی الارب ) (از آنندراج ) (از ناظم الاطباء). دادن . (تاج المصادر بیهقی ) (زوزنی ). || چیزی از مال خاص کردن جهت کسی . (از منتهی الارب ) (از آنندراج ) (از ناظم الاطباء). ویژه کردن . (دهار).


نحل . [ن ُ ح َ ] (ع اِ) ج ِ نُحْلة است . رجوع به نحلة شود.


نحل. [ ن َ ] ( ع اِ ) زنبور انگبین. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ). مگس انگبین. ( غیاث اللغات ) ( فرهنگ نظام ). مگس عسل. ( از اقرب الموارد ). منج انگبین. ( ترجمان علامه جرجانی ) ( بحرالجواهر ). کَوَز انگبین. ( مهذب الاسما ). کبت انگبین. نَحَل . ( ناظم الاطباء ). زنبور عسل. ( تحفه حکیم مؤمن ). کلیزالعسل. ( بحر الجواهر ). منج. منجان. گبت. ثواب. زنبور شهد. عسالة. ( یادداشت مؤلف ). واحد آن نحلة است. ( زمخشری ) ( مهذب الاسما ) ( منتهی الارب ). بر مذکر و مؤنث هر دو اطلاق شود. ( از منتهی الارب ) ( از بحرالجواهر ). و نیز رجوع به زنبور عسل شود :
آن گل که به گردش در نحلند فراوان
نحلش ملکانندبه گرد اندر و احرار.
منوچهری.
بلبلکان با نشاط قمریکان با خروش
در دهن لاله مشک در دهن نحل نوش.
منوچهری.
نزدیک عاقلان عسل النحلم
وَاندر گلوی جاهل غسلینم.
ناصرخسرو.
وگرچه نحل وقتی نوش بارد، نیش هم دارد
تو آن منگر که اوحی ربک آمد وحی در شانش.
خاقانی.
فاخته گفت از نخست وصف شکوفه که نحل
سازد از آن برگ تلخ مایه شیرین لعاب.
خاقانی.
از درونخانه کنم قوت چو نحل
چون جهان راست زمستان چه کنم ؟
خاقانی.
آدمی غافل اگر کور نیست
کمتر ازآن نحل و از آن مور نیست.
نظامی.
زآنکه مؤمن خورد بگزیده نبات
تا چو نحلی گشت ریق او حیات.
مولوی.
عسل دادت از نحل و من از هوا
رطب دادت از نخل و نخل از نوا.
سعدی.
شربت نوش آفریند از مگس نحل
نخل تناور کند ز دانه خرما.
سعدی.
چشمه از سنگ برون آرد و باران از میغ
انگبین از مگس نحل و دُراز دریابار.
سعدی.
|| عطا. عطای بی عوض. ( از منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( ناظم الاطباء ). رجوع به نُحل شود. || عطیه. بخشیده. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ). چیز عطاشده. ( از اقرب الموارد ) ( از المنجد ). || ( ص ) لاغر. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ). مرد لاغر. ( ناظم الاطباء ). ناحل. ( المنجد ). || ماه نو، بدان جهت که باریک باشد. || ( مص ) سخن بستن بر کسی که اونگفته باشد. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ). سخنی را به کسی که او نگفته است ، نسبت دادن. ( از اقرب الموارد ). سخن کسی بر دیگری بستن. ( زوزنی ) ( از تاج المصادر بیهقی ). || دشنام دادن. ( از منتهی الارب ) ( از ناظم الاطباء ) ( آنندراج ). سب کردن. ( از اقرب الموارد ) ( المنجد ).

نحل . [ ن َ ] (اِخ ) (سورة الَ ...) سوره ٔ شانزدهمین قرآن ، مکیه ، و دارای یکصد و بیست و هشت آیت است ، پس از سوره ٔ حِجْر و پیش از سوره ٔ اِسْراء واقع است و با این آیت شروع میشود: اتی امر اﷲ فلاتستعجلوه سبحانه و تعالی عما یشرکون .


فرهنگ عمید

۱. شانزدهمین سورۀ قرآن کریم، مکی، دارای ۱۲۸ آیه.
۲. [قدیمی] عطای بی عوض.
۳. (زیست شناسی ) [قدیمی] = نَحله
= نِحله

۱. شانزدهمین سورۀ قرآن کریم، مکی، دارای ۱۲۸ آیه.
۲. [قدیمی] عطای بی‌عوض.
۳. (زیست‌شناسی) [قدیمی] = نَحله


نِحله#NAME?


دانشنامه عمومی

نحل: دلیل نام گذاری این سوره به این نام اشاره به نحل (زنبور عسل) و وحی ویژه خداوند به آن است.
ترجمهٔ فارسی
نِعَم: نام دیگر این سوره «نِعَم» (جمع نعمت) است، چراکه محور اصلی این سوره ذکر نعمت های الهی است.
ترتیب و محل نزول:این سوره مکی است و به ترتیب مصحف شانزدهمین، و به ترتیب نزول، هفتادمین سوره قرآن است.
تعداد آیات و حجم:این سوره به اتفاق آراء دارای ۱۲۸ آیه و ۱۸۵۱ کلمه و ۷۸۳۸ حرف است. از نظر حجم از سوره های مئون و متوسط قرآن و سه چهارم یک جزء قرآن را دربردارد. سومین سوره از سوره های چهارده گانه سجده است که آیه ۴۸ آن سجده مستحب دارد.

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] زنبور عسل حشره ای معروف که به عربی نحل نامیده می شود .
خداوند در قرآن آن را نام برده و از آیات خود شمرده است . و اوحی ربّک الی النحل ان اتخذی من الجبال بیوتا و من الشجر و مما یعرشون * ثم کلی ... ؛ پروردگارت به زنبور عسل وحی نمود ( در نهادش قرار داد ) که از میان کوهها و درختان و تاکها خانه بسازید واز هر بر و بار ( درختان و گیاهان ) تغذیه کنید و راه پروردگار خویش را به طاعت بپوئید ، آنگاه از درون شربتی گوناگون برون آرید که در آن شفای مردمان بود که در این نشانی ( بر وجود خداوندی حکیم باشد برای گروهی که اندیشمند بوند .
امیرالمؤمنین (علیه السلام) فرمود : مانند زنبور عسل باش که پاکیزه می خورد و پاکیزه می دهد و بر شاخه ای که می نشیند آن را نمی شکند .
عبدالله بن ابی یعفور گوید : امام صادق (ع) به من فرمود : همواره (شما شیعه) در دینتان تقیه را رایت کنید و دینتان را به تقیه نگه دارید زیرا کسی که تقیه ندارد ایمان ندارد ، شما شیعه در میان مردم به زنبور عسل می مانید میان پرندگان که اگر پرندگان می دانستند چه در درون زنبور عسل می باشد همه زنبورها را می خوردند و اگر مردم می دانستند که شما از محبّت ما اهلبیت رسول چه در دل دارید به زبان خویش شما را میخوردند .

[ویکی الکتاب] معنی نَّحْلِ: زنبور
تکرار در قرآن: ۲(بار)
زنبور عسل. . پروردگارت به زنبور عسل وحی کرد که در کوهها و درختان و کندوها که مردم می‏سازند لانه کن، و ازهمه میوه‏ها بخور و به آسانی به راههای خدایت واردشو، از شکم آن شربتی به رنگهای مختلف خارج می‏شود که در آن مردمان را شفاست و درعمل زنبور عسل عبرتی است بر اهل تفکر که در اسرار عالم تفکر کنند. تمدن زنبور عسل، نظامات عجیب کندو، فعالیت خستگی‏ناپذیر این حشره، ساختن عسل وموم، سخن گفتن آن بوسیله رقصیدن و صدها نظامات و اسرار آن، از عجائب خلقت است. دانشمندان سالهای متمادی در زندگی این حشره مطالعه کرده وکتابها نوشته‏اند در کتاب جهان حشرات نوشته است اگر یک زنبور عسل بخواهد به تنهایی چهارصد گرم عسل تهیه کند باید هشتادهزاربار از کندو به صحرا رفته و برگردد. این است که قرآن مجید از ذکر این حشره مفید فروگذاری نکرده و در واقع طرح مساله کرده که در آن باره تفکر کنند و به اسرار زندگی این موجود عجیب پی ببرند و آفریننده آن را تحسین کنند. اینک نظری به جملات دو آیه فوق. «وَاَوْحی رَبَّکَ اِلَی النَّحْلِ...» این جمله مبین آن است که عسل سازی این حشره طبق نقشه خدایی است و خداوند این فهم و درک را در وجود وی گذاشته است. و مراد از «مِمَّا یَعْرِشُونَ» ظاهرا کندوهایی است که بوسیله انسانها ساخته می‏شود و کندوهای مصنوعی عرش و تختی است نسبت به زنبور عسل «فَاسْلُکی سُبُلَ رَبِکِ ذُلُلاً» حکایت از آن دارد که به آسانی می‏تواند راههای را که خدا برای عسل‏گیری و عسل سازی بوی آموخته بپیماید - کاریکه از بشر عاقل و متفکر ساخته نیست و نیز نظامات عجیبی که در زندگی آن حکمفرماست‏اداره کند. «یَخْرُجُ مِنْ بُطُونِها شَرابٌ مُخْتَلِفٌ أَلْوانُهُ» عسل آنگاه که از این حشره در حفره‏های مسدس ریخته می‏شود به صورت شربت و مایع شیرین است، آنگاه دسته جمعی بالای حفره‏ها آنقدر بال می‏زنند که آب آن تبخیر شده و قوام یافته به صورت عسل درآید. پس آنوقت که از شکم زنبور خارج می‏شود بصورت شربت است سپس به عسل تبدیل می‏شود. «فیهِ شِفاءْ لِلنّاسِ» ظاهرا هیچ یک از اغذیه مانند عسل در بدن جذب نمی‏شود گویا صدی نود و پنج یا بیشتر آن جذب شده و بقیه دفع می‏شود بر خلاف اغذیه دیگر. «اِنَّ فی ذالِکَ لَآیَةٌ لِقَوْمٌ یَتَفَکَّروُ نَ» اگر مراد از «آیة» به قرینه آیات قبل و بعد آیت و علامت معاد باشد، شهادت این امر بر معاد آن است: همانطور که ما بصحراها و گلها و باغها می‏نگریم و در آنها مطلقا عسل نمی‏بینیم ولی به وسیله زنبور عسل می‏دانیم که خروارها عسل در آنها موجود بوده است همچنین ما به قبرستانها نگاه کرده و در آنها جز خاک نمی‏بینیم اما در بهار قیامت خواهیم دید از آن خاکها انسانها برخاستند. و اگر مراد آیت توحید و تدبیر خداوند باشد قطعا وجود این حشره با این عمل مفید ونظام حیرت آور از علائم توحید و تدبیر خدایی است این لفظ بیشتر از یکبار در قرآن مجید نیامده است.

[ویکی فقه] نحل (ابهام زدایی). نحل ممکن است در معانی ذیل به کار رفته باشد: • سوره نحل، سوره شانزدهم قرآن کریم و از سوره های مکی• نحل، از اقسام حشرات و دارای احکامی در فقه اسلامی
...

جدول کلمات

زنبور

پیشنهاد کاربران

هاچ زنبور عسل . همونی که مامانشو گم کرده!

زنبور عسل پاسخ درسته.


کلمات دیگر: