کلمه جو
صفحه اصلی

اورومچی

دانشنامه عمومی

اورومچی (به چینی: 乌鲁木齐 (آوا نگاری: وو لو مو چی)، به اویغور: ئۈرۈمچی) مرکز منطقه خودگردان سین کیانگ چین است. این شهر و حومه اش همچنین یکی از شهرستان های سین کیانگ به نام شهرستان اورومچی بشمار می آیند. نام اورومچی از زبان ترکی آمده و به معنی «ییلاق زیبا» است.
منطقه تیانشان (天山区: Tiānshān Qū)
منطقه شارییبارک (沙依巴克区: Shāyībākè Qū)
منطقه توتونهه (头屯河区: Tóutúnhé Qū)
منطقه شوئی موگو (水磨沟区: Shuǐmógōu Qū)
منطقه ژینشی (新市区: Xīnshì Qū)
منطقه دونگشان (东山区: Dōngshān Qū)
منطقه دابانچنگ (达坂城区: Dábǎnchéng Qū)
بخش ارورمچی (乌鲁木齐县: Wūlǔmùqí Xiàn)
جمعیت اورومچی در سال ۲۰۰۸ میلادی برابر ۱٬۵۷۲٬۹۳۹ نفر تخمین زده شده است. جمعیت آن با حومه بیش از دو میلیون و ششصد هزار نفر است.جمعیت اورومچی در سال ۲۰۰۲ حدود ۲٫۰۸۱٫۸۳۴ میلیون نفر بود. درصد اقوام مختلف در این شهر به شرح زیر است:
اورومچی بزرگ ترین شهر در نیمه غربی چین است و دورترین شهر جهان از سواحل دریاها شناخته شده است. نزدیکترین ساحل دریا به اورومچی ۲۵۰۰ کیلومتر از آن فاصله دارد.مساحت شهر اورومچی ۱۰٫۹۸۹ کیلومتر مربع است.

دانشنامه آزاد فارسی

اورومْچی (Urumqi)
(یا: وولوموچی؛ نام سابق: دی هائو، تا ۱۹۵۳) شهر صنعتی و مرکز ناحیۀ خودمختار سین کیانگ اویغور، در شمال غربی چین، کنار رود اورومچی، در دامنۀشمالی کوه های تین شان. جمعیت آن ۱,۲۴۰,۰۰۰ نفر است (۱۹۹۴). صنایع آن عبارت اند از پالایش نفت، فرآوری مواد غذایی، تولید پارچه های نخی، سیمان ، آهن، فولاد، پلاستیک، و وسایل کشاورزی. اورومچی واحه ای کوچک و مرکز تجاری بر سر راه های کاروان رو در غرب چین بود؛ از لحاظ استراتژیکی در گردنۀ کوه های تین شان قرار دارد که حوضههای تاریمو دزونگاریرا از یکدیگر جدا می کند. در ۱۷۶۳، که سین کیانگ در امپراتوری چینادغام شد، آن را دی هائو می نامیدند. پس از پیمان چین و روسیه(۱۸۸۱)، شهر به روی تجارت خارجی باز، و در ۱۸۸۴ مرکز استان جدید سین کیانگ چین شد. پس از ۱۹۱۷، تعداد زیادی از آوارگان انقلاب روسیهبه این شهر روآوردند که در آن زمان از سه بخش تشکیل می شد: جامعۀ قدیمی مسلمان نشین، محلۀ جدیدتر چینی، و محلۀ روس ها. اورومچی از ۱۹۱۱ تا ۱۹۵۰ مرکز فرماندهان نظامی حاکم بر سین کیانگ بود. نام شهر در ۱۹۵۳ به اورومچی تغییر یافت. سه چهارم جمعیت آن را چینی ها و یک هشتم آن را اویغورها تشکیل می دهند و اقلیت های هوئی، قزاق، مغول، و قرقیزنیز در این شهر زندگی می کنند.


کلمات دیگر: