کلمه جو
صفحه اصلی

سوسیال دموکراسی

دانشنامه عمومی

سوسیال دموکراسی یا مردم سالاری جامعه خواه،یک ایدئولوژی سیاسی چپ، در قالب سیاست کلاسیک است. حرکت سوسیال دموکراسی معاصر، مسیر اصلاح نظام سرمایه داری را با در نظر گرفتن عدالت اجتماعی طی می کند.
حزب دموکرات کردستان ایران
حزب دموکرات کردستان
کومله
سوسیال دموکراسی، در آغاز، دربرگیرندهٔ انواع گرایش های مارکسیستی از گرایش های انقلابی همچون رزا لوکزامبورگ و ولادیمیر لنین تا گرایش های مختلفی همچون کائوتسکی و برنشتاین بود، اما به خصوص، پس از جنگ جهانی اول و انقلاب اکتبر در روسیه، سوسیال دموکراسی بیشتر و بیشتر به گرایشی غیرانقلابی بدل شد.
تا آن جا که گرایش رویزیونیستی که ادوآرد برنشتاین نمایندگی می کرد، مبنی بر اینکه سوسیالیسم نه از طریق انقلاب که از طریق اصلاحات تدریجی به دست می آید تقریباً بر کل سوسیال دموکراسی حاکم گشت. شعار بعضی سوسیال دموکرات ها «نه به انقلاب، آری به اصلاح» بوده است. (Evolution, not Revolution)
در میانه های سده بیستم سوسیال دموکرات ها از اِعمال قوانین جدی تر کار، ملی کردن صنایع اصلی و ایجاد دولت رفاهی هواداری می کردند.

دانشنامه آزاد فارسی

سوسیال دموکراسی (social democracy)
ایدئولوژی سیاسی یا باور به تکوین تدریجی سوسیالیسم مردم سالارانه در محدودۀ ساختارهای سیاسی موجود. قدیمی ترین نمونۀ آن حزب سوسیال دموکرات آلمان است که در ۱۸۷۵ از ادغام دو گروه دیگر، ازجمله حزب قدیمی تر کارگران سوسیال دموکرات آلمان با رهبری اوگوست ببل که در ۱۸۶۹ پایه گذاری شده بود، تشکیل شد و هم اکنون یکی از دو حزب بزرگ آن کشور است. در دو دهۀ پایانی قرن ۱۹ احزابی مطابق با مدل آلمانی در برخی از کشورها، ازجمله اتریش، بلژیک، هلند، مجارستان، لهستان، و روسیه، پایه گذاری شد. حزب کارگر انگلستان نیز پیرو سنّت سوسیال دموکراسی است.


کلمات دیگر: