کلمه جو
صفحه اصلی

ملا علی نوری

لغت نامه دهخدا

ملاعلی نوری. [م ُل ْ لا ع َ ] ( اِخ ) رجوع به نوری علی ( ملا... ) شود.

دانشنامه عمومی

ملا علی نوری مازندرانی اهل قریه «کنگرچال» در سرحدّ نور و لیتکو (درگذشته ۱۲۴۶ ق در حدود صد سالگی) از بزرگترین فلاسفه و حکمای اسلامی متأخر (در حکمت متعالیه) و عالم اسلامی قرون ۱۲ و ۱۳ ه‍.ق پدرش جمشید نوری مازندرانی بود. وی از شاگردان فلسفی آقامحمد بیدآبادی حکیم و عارف قرن ۱۲ق بود. ملا عبدالله زنوزی (مروج مکتب فلسفی تهران)، سید ابوالقاسم دهکردی و ملاهادی سبزواری (صاحب منظومه) از شاگردان ملای نوری بودند. ملای نوری را بواسطه شاگردی بیدآبادی احیاگر حکمت صدرایی می نامند. آثار او بیشتر شرح و دفاعیات مکتب ملاصدراست.
http://tahoor.com/fa/article/view/111521
http://www.ensani.ir/fa/content/50912/default.aspx
وی را نیز اشعاریست از جمله از دوبیی های از اوست:
***

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] ملا علی بن جمشید نوری مازندرانی اصفهانی فیلسوف و عالم اسلامی قرون ۱۲ و ۱۳ هجری قمری است. او احیاگر فلسفه صدرایی در ایران است و مکتب فلسفی تهران به واسطه وی تأسیس شد. ملا علی نوری از شاگردان فلسفی آقامحمد بیدآبادی حکیم و عارف قرن ۱۲ق بود. ملاهادی سبزواری، ملا عبدالله زنوزی، سید ابوالقاسم دهکردی و ملا اسماعیل درب کوشکی اصفهانی از شاگردان او بودند.
هرچند جزئیات زندگی ملا علی نوری دقیقاً برای ما مشخص نیست، اما از آنجاکه در ۱۲۴۶ق، یعنی به هنگام وفات، نزدیک به ۱۰۰ سال داشت معلوم می شود که در اواسط قرن دوازدهم به دنیا آمده است. محل تولدش روستای «کنگرچال» (قریه ای در سرحدّ نور و لیتکو) است. البته به دلیل هجرت و اقامت طولانی در اصفهان، به اصفهانی هم مشهور شد.
ملا علی نوری در ۲۲ ماه رجب ۱۲۴۶ق در اصفهان از دنیا رفت و حجة الاسلام شفتی بر جنازه اش نماز خواند، جنازه اش را به نجف اشرف منتقل و در آستانه باب طوسی از حرم امام علی(ع) دفن کردند.


کلمات دیگر: