کلمه جو
صفحه اصلی

پرویز پرستویی

دانشنامه عمومی

پرویز پرستویی (زادهٔ ۲ تیر ۱۳۳۴، روستای چالو، کبود راهنگ) بازیگر و گوینده ایرانی سینما، تئاتر و تلویزیون است. او موفق به دریافت نشان درجه یک گواهی نامه هنری گردیده است. پرویز پرستویی با دریافت چهار سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد، در بین بازیگران ایرانی رکورددار است.
من ناصر حجازی هستم... - کاری از امیر رفیعی ۱۳۹۴
حاج کاظم - کاری از مسعود نجفی ۱۳۹۴
پرویز پرستویی با اصالتی آذری در روستای چالو، شهرستان کبودرآهنگ متولد شد. پدر وی کشاورز بود و زمانی که وی ۳ ساله بود به تهران مهاجرت کرد. دوران کودکی و نوجوانی را در یک خانه اجاره ای کوچک در محله دروازه غار سپری کرد. او در مدرسه صادقیه اسلامی در کوچه گمرک تحصیلات ابتدایی خود را به پایان رساند. پرستویی با پس انداز کردن یازده هزار تومان خانه ای در حوالی ترمینال جنوب خرید. مدتی به ورزش علاقه نشان داد و دروازه بان تیم کارگران بود. پس از این زمان به مرکز رفاه نازی آباد رفت و شروع به آموختن تئاتر کرد.پرویز پرستویی در سال ۱۳۶۰ و زمانی که ۲۶ سال سن داشت به عنوان منشی در دادگستری تهران مشغول به کار شد، امّا پس از مدتی به خاطر علاقهٔ وافر به تئاتر رفت و تا پایان در آنجا مشغول به کار شد.
وی در سال ۱۳۴۸ به گروه بهرام بیضایی پیوست و در همان سال سرانجام اولین نقشش در تئاتر ماجرای یک محل را بازی کرد.پرستویی فعالیت هنری خود را از سال ۱۳۴۸ با اجرای نمایش در مراکز رفاه، کاخ جوانان و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان آغاز کرد. در سال ۱۳۵۳ برای بازی در نمایش دکه و یک سال بعد برای بازی در نمایش تسلیم شدگان جایزه کاخ جوانان را گرفت. آشنایی او با بهزاد فراهانی او را به گروه کوچ کشاند تا به دنبال کسب تجربه باشد.
اوج کاری وی در سال ۱۳۵۲ در نمایش های چشم برابر چشم، شبی در حلبی آباد، پتک و خانه روشن بود که در آن به بازی پرداخت. بازی او در نمایش پرطرفدار میلاد در نقش دلال زمین خیلی زود اسم او را در بین طرفداران تئاتر بر سر زبان ها انداخت. پرستویی در سال ۱۳۶۲ اولین فعالیت خود را در سینما با دیار عاشقان آغاز کرد و توانست در همین ابتدا مورد تحسین قرار گیرد و موفق به دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل جشنواره فیلم فجر شد. وی در سال ۱۳۶۶ در فیلم شکار با خسرو شکیبایی هم بازی شد. بازی او در آدم برفی ۱۳۷۳ و لیلی با من است ۱۳۷۴ در نقش های متفاوت باعث شهرت بیشتر وی شد و برای ایفای نقش صادق مشکینی دیپلم افتخار جشنواره فجر را به دست آورد.

نقل قول ها

پرویز پرستویی (۱۳۳۴ / ۱۹۵۵ م) بازیگر و خوانندهٔ ایرانی.
• «من در تمام کارهایی که می کنم دغدغه ام این است یا لااقل دوست دارم به لحظه لحظه آن شخصیت فکر کنم. خیلی از مسائل قبل و بعد از مرحله ای که داستان در آن می گذرد را توی ذهنم تخیل می کنم. یکی از چیزهایی که به لحاظ روانی رویم تأثیر زیادی می گذارد دست خط است...»• «در حال حاضر و در سینمای ما، همه یاد گرفته اند که به هم بپرند. اختیار هم از دست ما خارج شده است. از آن طرف و خارج از دایره سینما هم، شاهدیم که همه دارند راجع به حوزه سینما نظر می دهند. ما خودمان همدیگر را قیمه قیمه می کنیم و دیگران هم در این وضعیت در مورد همه چیز این سینما نظر می دهند.»• «آن مرجعی که باید در حوزه سینما تصمیم گیرنده باشد، از بین رفته است. الان شنیدم که در جشنواره فیلم فجر، یک هیاتی از حوزه علمیه می خواهند بیایند و فیلم ها را بررسی کنند. من سوالم این است که مگر قرار است ما در سینما چه کاری بکنیم؟ اصلاً مگر چه کار کرده ایم تا به حال؟ ما که نه می خواهیم فیلم ضد دین و نظام بسازیم و نه فیلم سیاسی. مگر در همه این سال ها کار نکرده ایم؟ مگر سینما نداشته ایم؟ پس چرا باید مسئولان اصلی تصمیم گیرنده نباشند؟ چرا باید سپاه، نیروی انتظامی و انصار حزب الله درباره سینما تصمیم بگیرند؟ جایگاه همه این نهادها و همه این عزیزان البته محترم است. اما مگر من بازیگر می توانم درباره سیاست های سپاه، نیروی انتظامی، انصار حزب الله یا مجلس حرف بزنم و تصمیم گیری کنم؟ پس چرا همه دارند راجع به سینما تصمیم می گیرند؟ ۳۴ سال از انقلاب ما گذشته، آیا همیشه و در همه این سال ها چنین ارگان هایی در مورد سینما تصمیم گرفته اند؟»• «قرار بود فیلم خانه کاغذی در بخش ملی جشنواره فیلم فجر به نمایش در بیاید. اما نمی دانم به چه دلیلی دیده نشد. خوشحالم که در جشنواره جهانی فجر خانه کاغذی به نمایش درآمد. همیشه سعی کردم به دنبال موضوعات تاثیرگذار باشم که در ابتدا برای خودم جذاب باشد. چرا که در هر کاری به دنبال خودم می گردم. متن فیلمنامه را دوست داشتم و موضوع آن برایم جذابیت داشت.»


کلمات دیگر: