کلمه جو
صفحه اصلی

رجال شیخ طوسی

دانشنامه عمومی

کتاب الأبواب معروف به رجال شیخ طوسی اثری از شیخ طوسی، از عالمان شیعه در قرن ۵ (قمری).نبو
رجال شیخ طوسی نزد دانشمندان شیعه دارای اعتبار ویژه ای است. این کتاب از اصول پنج گانه اولیه رجال است. تاریخ تألیف این کتاب در اواخر عمر شیخ طوسی بوده و شیخ مطالب این کتاب را از منابع متعدد و اصول فراوانی که در اختیار داشته جمع آوری نموده است. پس از او منابع مذکور از بین رفته و تنها راه دستیابی به مطالب منابع اولیه همین اصول رجال است.
در این کتاب ابتدا نام و کنیه و لقب و نسبت افراد آمده و در بعضی موارد رابطه او با معصوم نیز ذکر شده است. طبقه راویان و برخی تاریخ ها و توثیقات و تصنیفات نیز به مناسبت ذکر شده. در این کتاب کمتر توجهی به مذهب یا جرح و تعدیل افراد شده و در اکثر موارد تنها نام افراد ذکر شده و هیچ توضیح اضافه ای برای آنها نیامده است. البته از موسی کاظم به بعد این سری نکات بیشتر ذکر شده است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] از جمله کتاب های مهم در علم رجال ، کتاب رجال شیخ طوسی است . از ویژگی های این کتاب این است که ،مؤلف،روات را بر اساس زمان ، طبقه بندی کرده است؛ مثلاً راویانی را که از اصحاب رسول الله ـ صلّی الله علیه و آله و سلم ـ بوده اند، اول ذکر کرده؛ سپس کسانی را که از اصحاب امام امیرالمؤمنین علی ـ علیه السّلام ـ بوده اند؛ تا اصحاب امام عصر ـ عجل الله تعالی فرجه الشریف ـ
شیخ ابوجعفر محمد بن حسن بن علی بن حسن طوسی (385ـ460 ق). کنیه اش ابوجعفر، فقیه، محدّث و متکلم امامی قرن پنجم. شیخ طوسی نام و نسب خود را به همین گونه، و نجاشی نیز نام و نسب و کنیۀ وی را به همین صورت درج کرده است. وی در رمضان سال 385 در طوس به دنیا آمد
شیخ طوسی از بی نظیرترین مشاهیر شیعه است . مرحوم علامه سید مهدی بحرالعلوم درباره شیخ می گوید: «شیخ الطائفة المحقه و رافع اعلام الشریفة الحقة امام الفرقة بعد الأئمة المعصومین علیه السلام و عماد الشیعة الامامیة فی کل ما یتعلق بالمذهب والدین محقق الاصول والفروع و مهذب فندق المعقول والمسموع شیخ الطائفة علی الاطلاق و ضیف فی جمیع علوم الاسلام و کان القدوة فی ذلک والامام و اما الفقه فهو خریت هذه الضاعة و الملقی الیه زمام الاینقاد والطاعة و کل من تأخر عنه من الفقهاء فقد تفقه علی کتبه و...».
شیخ ابوعبدالله احمد بن عبدالواحد بن احمد بزاز (معروف به ابن حاثر و ابن عبدون)
شیخ احمد بن محمد بن موسی (معروف به ابن صلت اهوازی)
شیخ ابوعبدالله حسین بن عبیدالله
شیخ ابوالحسین علی بن احمد بن محمد بن جید قمی
فرزندش محمد بن حسن طوسی و...


کلمات دیگر: