که نشان ماه دارد
ماه نشان
فرهنگ فارسی
که نشان ماه دارد
لغت نامه دهخدا
به مژده خواستن آن نور چشم و راحت جان
برِ من آمد پروین نمای و ماه نشان.
ماه نشان. [ ن ِ ] ( اِخ ) یکی از بخشهای چهارگانه شهرستان زنجان است که در غرب شهرستان زنجان و طول دره قزل اوزن واقع و محدود است از شمال به دهستانهای زنجانرود چهاراویماق و از مشرق به دهستان ایجرود و از جنوب به بخش گروس و از مغرب به بخش تکاب همدان. هوای بخش در کنار قزل اوزون معتدل و ناسالم و هوای قرای دامنه ارتفاعات سردسیر و سالم است. این بخش از چهار دهستان به نام قزل گچیلو، غنی بیگلو، اوریاد و انگوران تشکیل شده و جمع آبادیهای آن 179 و سکنه آن در حدود 56 هزار تن است. در این بخش معادنی وجود دارد که عبارتند از طلا در حدود شمال دهستان اوریاد، پنبه ٔنسوز در حدود قریه والش دهستان اوریاد، سرب در دهستان انگوران ،زغال سنگ در دهستان غنی بیگلو و نمک در حدود قرای دوزکند، دهستان قزل گچیلو و رضاآباد دهستان غنی بیگلو. طایفه شاهسون در برخی از قرای کنار رودخانه قزل اوزون سکونت دارند که تغییر محل می دهند. مرکز بخش قصبه ماه نشان است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 2 ).
ماه نشان. [ ن ِ ] ( اِخ ) قصبه مرکز دهستان اوریاد، در بخش ماه نشان است که در شهرستان زنجان و در دامنه کنار رود قزل اوزون واقع است. سردسیر است و از رودخانه قزل اوزون و آق کند و قنات مشروب می گردد و 1396 تن سکنه دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 2 ).
ماه نشان . [ ن ِ ] (اِخ ) قصبه ٔ مرکز دهستان اوریاد، در بخش ماه نشان است که در شهرستان زنجان و در دامنه ٔ کنار رود قزل اوزون واقع است . سردسیر است و از رودخانه ٔ قزل اوزون و آق کند و قنات مشروب می گردد و 1396 تن سکنه دارد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 2).
به مژده خواستن آن نور چشم و راحت جان
برِ من آمد پروین نمای و ماه نشان .
ازرقی .
ماه نشان . [ ن ِ ] (اِخ ) یکی از بخشهای چهارگانه ٔ شهرستان زنجان است که در غرب شهرستان زنجان و طول دره ٔ قزل اوزن واقع و محدود است از شمال به دهستانهای زنجانرود چهاراویماق و از مشرق به دهستان ایجرود و از جنوب به بخش گروس و از مغرب به بخش تکاب همدان . هوای بخش در کنار قزل اوزون معتدل و ناسالم و هوای قرای دامنه ٔ ارتفاعات سردسیر و سالم است . این بخش از چهار دهستان به نام قزل گچیلو، غنی بیگلو، اوریاد و انگوران تشکیل شده و جمع آبادیهای آن 179 و سکنه ٔ آن در حدود 56 هزار تن است . در این بخش معادنی وجود دارد که عبارتند از طلا در حدود شمال دهستان اوریاد، پنبه ٔنسوز در حدود قریه ٔ والش دهستان اوریاد، سرب در دهستان انگوران ،زغال سنگ در دهستان غنی بیگلو و نمک در حدود قرای دوزکند، دهستان قزل گچیلو و رضاآباد دهستان غنی بیگلو. طایفه ٔ شاهسون در برخی از قرای کنار رودخانه ٔ قزل اوزون سکونت دارند که تغییر محل می دهند. مرکز بخش قصبه ٔ ماه نشان است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 2).
دانشنامه عمومی
اطلس گیتاشناسی استان های ایران، تهران: ۱۳۸۳ خ.
مختصات، ارتفاع، پیش شماره، نام شهردار
این محل از قدیم محل استقرار قوم ماد بود که مرکز آن ها در منطقه جایی بوده که اکنون روستای مادآباد (در ۱۵ کیلومتری ماه نشان) قرار دارد. مادها از طریق مصب و کناره های رودخانه قزل اوزن وارد فلات ایران شدند و در روستاهائی همچون مادآباد در ۱۵ کیلومتری شهر ماهنشان مستقر شدند.
مهمترین ها: قلعه بهستان متعلق به دوره هخامنشیان، حسینیه روستای قلعه ارزه خوران اواخر قاجاریه، مقبره مولانا همتی انگورانی (سدهٔ دهم هجری) قلعه کلیسا در روستای کلیسا، گنجعلی بیگ قلعسی در روستای گنج آباد، قلعه یاستی قلعه در روستای یاستی قلعه، منجیق لیق در روستای یاستی قلعه دوره ساسانی، گیلار تپه قرن ۶ هجری قمری در روستای قلعه جوق سیاه منصور، اورتاتپه ۶۰۲ هجری قمری در روستای یاستی قلعه، تپه تکلی کانی ۱۰۹ هجری قمری روستای پری، قبرستان گورتپه در روستای ینگیجه، دریاچه طبیعی خندقلو، یخچال طبیعی قوشقار، قلعه جوق سیاه منصور.
آموزش و پرورش شهرستان ماهنشان به عنوان گسترده ترین اداره دولتی شهرستان با بیش از ۹۰ مدرسه در روستاهای پراکنده کوهستانی مشغول به فعالیت است.