کلمه جو
صفحه اصلی

چاووش خوانی

فرهنگ فارسی

آواز و اشعاری که چاووش قافل. زوار خواند . خواندن چاووش قافل. زوار اشعار در منقبت ائمه و مناسب با زیارت اعتاب مقدسه .

لغت نامه دهخدا

چاووش خوانی. [ خوا /خا ] ( حامص مرکب ) عمل چاووش خوان. آواز و اشعاری که چاووش قافله زوار خواند. خواندن چاووش قافله زوار اشعار در منقبت ائمه و مناسب با زیارت اعتاب مقدسه.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] چاووش خوانی ، یکی از آیینهای استقبال و بدرقه ، به ویژه خواندن اشعاری به آواز، به هنگام بدرقه و استقبال حاجیان و زائران عتبات و مشهد است.
از پیشینه این رسم اطلاع چندانی در دست نیست .برخی کوشیده اند میان این رسم با آیین سوک سیاوش شباهتی بیابند.گو اینکه رسم « حُدی خوانی » را نیز، که نزد شتربانان کاروانهای عرب معمول بوده ، می توان کمابیش چاووش خوانی دانست .
در ایران
گزارشهایی که از اجرای این رسم در ایران در دست است ، قدمت چندانی ندارند.ظاهراً رسم چاووش خوانی برای زائران کربلا یا مشهد از دوره صفوی (حکومت: ۹۰۶ـ۱۱۳۵) مرسوم شده و به ویژه در دوره قاجار (۱۲۱۰ـ۱۳۴۴) موردتوجه واقع گردیده است .
افراد چاووش خوان
چاووش خوانان افرادی خوش صدا و به اشعار مذهبی و مدایح و مراثی آشنا بودند و هنگامی که کاروانی قصد عزیمت به حج یا زیارت عتبات داشت ، با خواندن اشعار در کوی ها و محله ها مردم را مطّلع و آنان را برای پیوستن به کاروان تشویق می کردند.چاووشان به این منظور، در محل تجمع مردم ، عَلَمی برپا می کردند و با بیرقی سبز یا سرخ بر دوش ، سوار بر اسب یا پیاده ، تا چند روز در شهر و ده می گشتند و اَشعار ویژه ای را با صدای بلند می خواندند.
طریقه اجرا
...


کلمات دیگر: