کلمه جو
صفحه اصلی

محمد بن عثمان

دانشنامه عمومی

ابو جعفر، محمد بن عثمان بن سعید عمری دومین نایب از نواب خاصه است که بعد از مرگ پدرش عثمان بن سعید در سال ۲۵۷ ه. ق. به نیابت امام دوازدهم شیعیان منصوب شد. وی این «منصب» را به مدت ۴۸ سال و تا زمان مرگ در بغداد به سال ۳۰۴ یا ۳۰۵ ه. ق عهده دار بود.
محمد بن عثمان؛ دومین نائب خاص امام عصر
ابوجعفر، محمدبن عثمان بن سعید عمری، دومین نایب خاص حجت بن الحسن بود. پیش از وی، پدرش، عثمان بن سعید، نایب خاص بودند.
محمدبن عثمان، همچون پدرش، مورد اعتماد و مقرّب نزد امام غایب بودند. از شیخ طوسی نقل شده است که وی نزد امام دوازدهم، مقامی بزرگ داشته است و شیعه بر عدالت، تقوا و امانت او اتفاق نظر داشتند.
پدرش، عثمان بن سعید، هنگام مردن دربارهٔ او چنین بیان می کند: «پس از من فرزندم جانشین و نایب امام است».

دانشنامه آزاد فارسی


دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] محمدبن عثمان بن سعید عمری، مُلَقَّب به ابوجعفر، دومین نایب از نُواب اربعهٔ امام زمان(ع). وی ابتدا وکیل امام زمان بود و سپس به مدت چهل سال نیابت آن حضرت را بر عهده داشت. محمد بن عثمان از زمان امام عسکری(ع) دستیار اصلی پدر خود عثمان بن سعید بود. عثمان بن سعید نخستین نائب امام زمان (عج) بود.
در روایت امام عسکری(ع) و نامه امام زمان(ع)، به نیابت محمد بن عثمان تصریح شده بود؛ با این حال برخی از وکلای سازمان وکالت ائمه در نیابت او تردید کردند و همین مشکلاتی را برای او آفرید.

[ویکی نور] محمد بن عثمان «دومین سفیر آفتاب». محمد بن عثمان، دومین سفیر آفتاب، اثر محمدحسن امانی، شرحی است از زندگی ابوجعفر محمد بن عثمان سمری، دومین نایب خاص امام مهدی(عج)، در دوره غیبت صغری که حدود نیم قرن با مشکلات و سختی های این عصر دست و پنجه نرم کرده و با ارتباط نزدیک با آن سرچشمه آب حیات، شیعیان و پیروانش را نجات داده و به سوی نور و صراط مستقیم رهنمون کرده است.
کتاب به زبان فارسی و در سال 1416ق، با هدف درس آموزی از سیره و سلوک محمد بن عثمان و الگوگیری از او در پیروی از امام مهدی(عج) سامان یافته است.
کتاب با دو مقدمه از پژوهشکده باقر العلوم(ع) و مؤلف، آغاز شده و مطالب در شش گفتار به صورت گزارشی و داستانی، ارائه گردیده است.
نویسنده، به ترتیب با بررسی شخصیت محمد بن عثمان از ولادت تا سفارت، جلوه های زندگی او از جمله فضایل و کرامات ایشان را مورد توجه قرار داده و در ادامه، به تفصیل خاندان و تبار او و همچنین چهره های دینی و حدیثی خاندان نوبختی را معرفی کرده است.
مدعیان خیره سر و برخورد نواب و شیعان با آنها، قیام ها و فعالیت تشیع در عصر دومین سفیر و پرواز این مرد آسمانی تا فردوس، از دیگر مباحث کتاب است.


کلمات دیگر: