کلمه جو
صفحه اصلی

قلهک

فرهنگ فارسی

قصبه جزو بخش شمیران شهرستان تهران در ۹ کیلومتری شمال تهران و ۴ کیلومتری تجریش خوش آب وهوا حدود ۵ تا ۶ هزار تن سکنه ( در تابستان سکنه آن به ۱٠ هزار تن میرسد ).

لغت نامه دهخدا

قلهک. [ ق ُ هََ ] ( اِخ ) قصبه ای جزء بخش شمیران شهرستان تهران ، واقع در 13 هزارگزی جنوب تجریش و 9هزارگزی شمال تهران سر راه آسفالته تهران به تجریش واقع است. این قصبه خوش آب و هوا و دارای 5 الی 6هزار سکنه ٔدائم است و در تابستان نفوس آن به ده هزار تن میرسد.آب آن از هفت رشته قنات تأمین و در بهار از رودخانه دربند حق آب دارد و محصول عمده آن مختصر غلات و انواع میوه جات و سبزیجات و شغل سکنه آن کسب و کارگری در کارخانه های مهمات سازی و ضرابخانه و باغبانی است.در حدود 70 باب مغازه و دکاکین مختلفه در طرفین خیابان و کوچه ها و از جمله 5 نانوائی و 3 قصابی و یک باب آسیاب موتوری و دبیرستان 8 کلاسه پسران و دبستان 6کلاسه دختران و کودکستان و اداره شهرداری ، شعبه کلانتری ، نماینده بهداری و دفتر پست دارد و از برق سلطنت آباد استفاده می نماید. روز بروز بر تعداد ساختمانهای آن اضافه شده و رو به آبادی است. محل ییلاقی سفارت انگلیس از زمانهای قدیم در شمال این قصبه واقع است.( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 1 ). اکنون قلهک به شهرتهران متصل شده و یکی از بخش های شهر بشمار میرود.

دانشنامه عمومی

۳۵°۴۶′۴۱٫۷۱″ شمالی ۵۱°۲۶′۴۰٫۹۴″ شرقی / ۳۵٫۷۷۸۲۵۲۸°شمالی ۵۱٫۴۴۴۷۰۵۶°شرقی / 35.7782528; 51.4447056
عکس های از منطقه قلهک از بی بی سی فارسی
سینما پردیس قلهک
قُلْهَک محله ای است واقع در منطقه ۳ شهرداری تهران. قلهک از شرق به خیابان شریعتی، از غرب به دروس و از شمال به حدود باغ سفارت بریتانیا منتهی می شود.
خیابان یخچال یکی از خیابان های اصلی محله قلهک و دروس است.
این منطقه از گذشته های دور دارای چندین رشته قنات بوده که برخی از آن ها هنوز جاری هستند.و از محل های قدیمی شمیران است.

دانشنامه آزاد فارسی

قُلهک
محله ای در تهران، در جنوب شرقی زرگنده، از دهات شمیران. در دورۀ ناصرالدین شاه قاجار، قطعه زمینی در قلهک برای احداث باغ ییلاقی سفارت انگلستان به وزیر مختار آن دولت واگذار شد. دولت انگلستان با استفاده از حقوق کاپیتولاسیون، قلهک را تیول و جزئی از خاک خود و اهالی آن جا را تحت الحمایۀ خود به شمار می آورد. کدخدای قلهک را وزیرمختار انگلیس انتخاب می کرد، روستاییان مالیات سالانۀ خود را، به جای دولت ایران، به سفارتخانه پرداخت می کردند و مأموران دولتی حق سربازگیری از مردم آن جا را نداشتند. در قلهک مالکیت زمین تنها برای ایرانیان و انگلیسی ها مجاز شمرده می شد. انگلیسی ها در آن جا نیروی سواره نظام و یک میدان بزرگ اسب دوانی برای برگزاری مسابقه های سالانه داشتند. زمین های قلهک به این ترتیب ارزش فراوان یافت و رجال و اشراف در آن جا باغ و عمارت های ییلاقی ساختند. سفارت انگلستان در قلهک محل بَسْت نشینی و تحصن بود. در انقلاب مشروطه، و واقعۀ به توپ بستن مجلس شورای ملی، عده ای از مردم و نمایندگان مجلس و آزادی خواهان به سفارت انگلستان پناه بردند. پس از لغو کاپیتولاسیون، امتیازات انگلیسی ها در قلهک رفته رفته ازمیان رفت. امروزه باغ ییلاقی سفارت انگلستان و مرکز فرهنگی آن در قلهک است. در اواخر دورۀ قاجار و اوایل دورۀ پهلوی، قلهک از نقاط متجدد شهر تهران و دارای چند رستوران امروزی ازجمله کافۀ موزیکال رنسانس بود که در آن ها موسیقی اجرا می شد و فیلم و تئاتر نمایش می دادند. در خیابان دولتِ قلهک گورستانی وجود دارد که محل دفن سربازان نیروهای متفقین است که در جنگ های جهانی اول و دوم در تهران کشته شده اند و دارای گنبدی از سرامیک آبی رنگ است و به سفارت انگلستان تعلق دارد. در خیابان شمس الله شیرازی منشعب از خیابان یخچال نیز یک کلیسای کوچک آلمانی وجود دارد. همچنین باغ قوام الملک شیرازی از دورۀ قاجار در آن جا باقی است. در سراسر ضلع غربی خیابان کی نژاد منشعب از همان خیابان چندین دبیرستان و مرکز پیش دانشگاهی ازجمله دبیرستان ایران است که در گذشته مدرسه آلمانی ها بود. از مراکز مهم قلهک، بیمارستان ایران مهر و سینما فرهنگ است. واژۀ قلهک مخفف «قَلاهک» به معنی قلعۀ کوچک است.

پیشنهاد کاربران

جزینک. زهک. خمک. بزرک ( کاشان ) . ولنجک. قلهک. کلک. اسم مکانهایی که آخرشان ک است. تورکی است.


کلمات دیگر: