کلمه جو
صفحه اصلی

تقسیم کره

دانشنامه عمومی

تقسیم کره به کره شمالی و جنوبی از پیروزی متفقین در جنگ دوم جهانی در سال ۱۹۴۵ و پایان ۳۵ سال سلطهٔ ژاپن بر کره نشأت گرفت. در طرحی که قریب به اتفاق کره ای ها باآن مخالف بودند، ایالات متحده آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی توافق کردند که قیمومت موقت کشور را از محل مدار ۳۸ درجه، برعهده گیرند. هدف از طرح قیمومت کمک به ایجاد یک دولت موقت کره ای بود که «در موعدی مقرر مستقل و آزاد» شود. اما اگرچه تاریخ برگزاری انتخابات هم مشخص شده بود، اتحاد جماهیر شوروی از همکاری با برنامه های سازمان ملل متحد برای برگزاری انتخابات آزاد و عمومی در دو کره سر باز زد و در نتیجهٔ آن، یک دولت کمونیست تحت حمایت اتحاد جماهیر شوروی به طور دائم در شمال تأسیس شد و یک دولت طرفدار غرب در جنوب. دو ابرقدرت از رهبران متفاوتی جانبداری کردند. دو دولت مجزا در کشور برقرار شد که هر یک مدعی زمامداری تمام شبه جزیره بودند.
پیش از تاریخدوره جولموندوره میومانگوجوسان (چوسان کهن) ۲۳۳۳ تا ۱۰۸ ق.م. استان جینسه امپراتوری نخست: ۱۰۸ تا ۵۷ ق.م. بویو، اوکجه، دونگاییسم هان: ما، بایون، جینسه امپراتوری: ۵۷ ق.م. تا ۶۶۸ میلادیگوگوریو ۳۷ ق.م. تا ۶۶۸ میلادیباکجه ۱۸ ق.م. تا ۶۶۰ میلادیشیلا ۵۷ ق.م. تا ۹۳۵ میلادیگایا ۴۲ تا ۵۶۲استان های شمالی-جنوبی: ۶۹۸ تا ۹۳۵شیلای متحد ۶۶۸ تا ۹۳۵گوگوریو کوچک ۶۹۹ تا ۸۲۰بالهایی ۶۹۸ تا ۹۲۶آخرین سه امپراتوری ۸۹۲ تا ۹۳۵گوگوریو جدید، باکجه جدید، شیلاگوریو ۹۱۸ تا ۱۳۹۲چوسان ۱۳۹۲ تا ۱۸۹۷امپراطوری کره ۱۸۹۷ تا ۱۹۱۰سلطه ژاپن ۱۹۱۰ تا ۱۹۴۵دولت در تبعید کره ۱۹۱۹ تا ۱۹۴۸تقسیم کره ۱۹۴۵ تا ۱۹۴۸کره شمالی، کره جنوبی ۱۹۴۸–تاکنونجنگ کره ۱۹۵۰ تا ۱۹۵۳
در نتیجهٔ جنگ کره (۵۳-۱۹۵۰) دو کرهٔ مجزا بر جا ماند که از زمان جنگ سرد تا امروز پابرجاست. کره شمالی یک دولت کمونیستی ست - هرچند آخرین موارد به کار بردن کلمهٔ کمونیسم از قانون اساسی این کشور در سال ۲۰۰۹ حذف شد- که اغلب آن را استالینیست و انزواگرا توصیف می کنند. اقتصاد کره شمالی در ابتدا از رشد قابل توجهی برخوردار بود اما در دههٔ ۹۰ (بر خلاف همسایهٔ کمونیست خود جمهوری چین) سقوط کرد. کره جنوبی پس از چند دهه حکومت استبدادی اکنون به یک دولت دموکراتیک لیبرال و کاپیتالیست تبدیل شده است.
از دههٔ ۱۹۹۰، با لیبرالتر شدن دولت های کره جنوبی و مرگ بنیان گذار کره شمالی کیم ایل سونگ و جانشینی پسرش کیم جونگ ایل، دو طرف گام های نمادین کوچکی برای الحاق احتمالی دو کره برداشته اند.


کلمات دیگر: