کلمه جو
صفحه اصلی

حصین بن نمیر

دانشنامه عمومی

حَصینْ بن نمیر سکونی از بزرگان قبیله کنده در شمال یمن بود. وی به سال ۹ قبل از هجرت در یمن متولد شد و در سال ۶۶ هجری در جنگ خازر کشته شد. وی در وقایع مهمی از جمله نبرد قادسیه، نبرد صفین، نبرد کربلا، واقعه حره، محاصره مکه، نبرد عین الورده و نبرد خازر نقش مهمی ایفا کرد.نبو
وی در دوران خلیفه اول از طرف خلیفه وظیفه جمع آوری زکات قبایل جنوب عربستان را بر عهده گرفت.
وی در دوران خلیفه دوم در چندین نبرد از جمله قادسیه و جنگ با امپراطوری روم شرکت کرد. وی در نبرد قادسیه به فرماندهی سعد بن ابی وقاص، فرمانده سواره نظام مسلمانان بود و پس از پیروزی در آن جنگ و فتح عراق به دستور خلیفه همراه با چندین تن از فرماندهان دیگر مأمور پایگذاری یک پایگاه بزرگ نظامی در جنوب عراق شدند که پس از پایان جنگ آن پایگاه نظامی گسترش یافت و به یک شهر بزرگ تبدیل شد و کوفه نام گرفت. او همچنین در فتح فلسطین و سوریه (که زیر نظر امپراطوری روم بودند) مشارکت داشت. نقل است که در جنگی در جنوب شام (فلسطین) رشادت های زیادی انجام داده و چندین تن از رومیان را در آن جنگ کشته و یکی از موثرترین فرماندهان در فتح فلسطین بوده. وی پس از انتخاب معاویه بن ابی سفیان به عنوان والی شام در شام ماندگار شد.
پس از به خلافت رسیدن علی بن ابی طالب، معاویه با او بیعت نکرد و میان سپاه شام و سپاه علی بن ابی طالب جنگی به نام صفین صورت گرفت. حصین بن نمیر در جنگ صفین فرمانده جناح چپ سپاه معاویه بن ابی سفیان بود. پس از جنگ صفین به همراه عمرو عاص به مصر لشکر کشید و محمد بن ابوبکر فرماندار مصر را به قتل رساند. وی در زمان خلافت معاویه بن ابی سفیان حاکم شهر حمص سوریه بود.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حُصَین بن نُمَیر، از سرداران بنی امیه در دوران معاویه، یزید و مروان بود.
نسب وی به شَبیب بن سَکُون، از بزرگان قبیله کِنْدَه (از قبایل عرب یمانی)، می رسد. مسعودی نام او را در فهرست کاتبان پیامبر آورده است.
در دوران خلیفه اول
در سال ۱۱، در روزگار خلافت ابوبکر، از حصین بن نمیر در جنگهای ردّه یاد شده است. هنگامی که ابوبکر، زیاد بن لَبید را برای جمع آوری زکات بنی عَمرو بن معاویه گسیل کرد و آنان حاضر به پرداخت زکات نشدند، زیاد، حصین بن نمیر را مأمور سرکوبی آنان کرد.
در دوران خلیفه دوم
در زمان خلافت عمر بن خطّاب، هنگام فتح قادسیه در سال چهاردهم هجرت، لشکری چهار هزار نفری به فرماندهی سعد بن ابی وَقّاص برای فتح عراق فرستاده شد که حصین بن نمیر و گروهی از قبیله سَکون نیز در آن بودند.
حصین در جنگ صفین
...

[ویکی شیعه] حُصَین بن نُمَیر( درگذشت ۶۶ یا ۶۷ق)، از سرداران بنی امیه در دوران معاویه، یزید و مروان بن حکم. وی را از سرسخت ترین دشمنان امام علی (ع) و همچنین از کسانی دانسته اند که معاویه را به انتخاب یزید به جانشینی خود تشویق می کرد. حصین بن نمیر در واقعه حره و حمله شامیان به مکه و آتش زدن کعبه، نقش داشت. او با شروع قیام توابین، به عین الورده رفت و این قیام را سرکوب کرد. وی در سال ۶۶ یا ۶۷ق در جنگ خازر به دست ابراهیم بن مالک اشتر، کشته شد.
نسب وی به شَبیب بن سَکون، از بزرگان قبیله کنْدَه (از قبایل عرب یمانی)، می رسد. مسعودی حصین بن نمیر را در فهرست کاتبان پیامبر آورده است.
در سال ۱۱ق، در روزگار خلافت ابوبکر، از حصین بن نمیر در جنگ های ردّه یاد شده است. هنگامی که ابوبکر، زیاد بن لَبید را برای جمع آوری زکات بنی عَمرو بن معاویه گسیل کرد و آنان حاضر به پرداخت زکات نشدند، زیاد، حصین بن نمیر را مأمور سرکوبی آنان کرد.

[ویکی اهل البیت] این صفحه مدخلی از کتاب فرهنگ عاشورا است
یکی از سران امویان از قبیله کنده که همواره با آل علی دشمنی داشت. در جنگ صفین در سپاه معاویه بود. در ایام حکومت یزید هم بر عده ای از سپاه، فرماندهی داشت.
در دوران قیام مسلم بن عقیل در کوفه، رئیس پلیس ابن زیاد بود و ماموریت داشت برای یافتن و دستگیری مسلم، خانه های کوفیان را تفتیش کند. هم او بود که قیس بن مسهر، فرستاده حسین علیه السلام را دستگیر کرد و نزد ابن زیاد فرستاد و قیس به شهادت رسید.
او بود که هنگامی که عبدالله زبیر در مکه بر ضد یزید سر به مخالفت برداشته بود، بر کوه ابوقبیس منجنیق نهاد و کعبه را هدف قرار داد. با سلیمان بن صرد و توابین جنگید.
او بود که از امام علی علیه السلام آنگاه که فرمود: «سلونی قبل ان تفقدونی » پرسید: تعداد موهای سر من چقدراست؟ در دوران یزید، به دستور او در حمله و محاصره مدینه شرکت داشت. از مخالفان سرسخت شیعه بود و در سرکوبی نهضت توابین حضور داشت و سه سال بعد (در سال 67 هجری) بدست ابراهیم بن مالک اشتر کشته شد.
در حادثه عاشورا، از فرماندهان گروه تیرانداز بود که به سپاه حسین علیه السلام حمله کردند. او پس از شهادت حبیب بن مظاهر، سر مقدس او را در کوفه بر گردن اسب خویش آویخته بود تا به آن افتخار کند. به نقلی بعدها پسر حبیب (قاسم) کمین کرد و او را کشت. برخی هم قتل این جنایتکار را به دست یاران مختار ثقفی در سال 66 در نهضت خروج مختار، در نزدیکی های موصل نوشته اند.
جواد محدثی، فرهنگ عاشورا، نشر معروف.

[ویکی فقه] حصین بن نمیر (ابهام زدایی). حصین بن نمیر ممکن است اشاره به اشخاص و شخصیت های ذیل باشد: • حصین بن نمیر سکونی، از سرداران بنی امیه در دوران معاویه، یزید و مروان و از شخصیت های تأثیرگذار در بنی امیه• حصین بن نمیر تمیمی، از دیگر اشراف کوفه شرکت کننده در به شهادت رساندن امام حسین (علیه السلام)
...


کلمات دیگر: