کلمه جو
صفحه اصلی

ابراهیم بن مالک اشتر

لغت نامه دهخدا

ابراهیم بن مالک اشتر. [ اِ م ِ ن ِل ِ ک ِ اَ ت َ ] (اِخ ) رجوع به ابراهیم بن اشتر شود.


دانشنامه عمومی

ابراهیم بن مالک اشتر نخعی، فرزند مالک اشتر، که مختار ثقفی را در قیام و اقدام به خونخواهی حسین همراهی کرد.
ابراهیم بن مالک اشتر، افسر سلحشور پایگاه مجازی حوزه
ابراهیم هنگام شرکت در جنگ صفین نوجوان بوده و بین سال های ۱۵ تا ۲۱ ق. به دنیا آمده است.او از قبیله نخع (تیره ای از قبیله مذحج یمن) که بعد از حکومت علی در کوفه ساکن شدند.
مختار به او پیشنهاد همکاری در قیام خود داد و هدف خود را خونخواهی حسین دانست، ابراهیم آنرا پذیرفت و در کوفه قیام آغاز شد. آنها کوفه را که در دست ابن مطیع، فرمانروای عبدالله بن زبیر (حاکم حجاز) بود را در دست گرفتند. ابراهیم در عاشورای ۶۷هجری ق، در جنگی با بنی امیه موصل را بدست خود تسخیر کرد و حاکم آنجا شد.
در نبرد خازر در روز عاشورای سال 66 یا 67 هجری در پی قیام مختار ثقفی بین سپاه مختار به فرماندهی ابراهیم بن مالک اشتر با سپاه امویان به فرماندهی عبیدالله بن زیاد در 5 فرسخی شمال موصل رخ داد و منتج به شکست امویان و کشته شدن عبیدالله بن زیاد شد. سر عبیدالله را بریدند و به نزد علی بن حسین سجاد در مدینه فرستاد. ابراهیم اشتر نیز طبق توافقش با مختار، حکومت موصل را بدست گرفت. در این جنگ، حصین بن نمیر، شرحبیل بن ذی الکلاع، ابن حوشب، غالب الباهلی ابی الاشرس و ابن زیاد (که در آن زمان فرمانده کل لشگریان امویان بوده)از عاملان حادثه کربلا بودند، کشته شدند. سرهای آنان برای محمد حنفیه و علی بن حسین فرستاده شد. سپس با همراهی مختار دیگر قاتلان حسین را به قتل رساندند.

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] اِبراهیمِ بْنِ مالِکِ اَشْتَرِ نَخَعی(مقتول ۷۲ق/۶۹۱م) با کنیه ابوالنعمان فرزند مالک اشتر که به همراه مختار بن ابوعبید ثقفی در خونخواهی امام حسین(ع) علیه امویان قیام کرد.
ابراهیم در جنگ صفین در زمره یاران حضرت علی(ع) در رکاب پدرش با معاویه جنگید. پس از واقعه کربلا و شهادت امام حسین(ع) به قیام مختار ملحق شد، با امویان جنگید و عبیدالله بن زیاد را کشت. پس از شهادت مختار، به مصعب بن زبیر پیوست و در نبرد با نیروهای عبدالملک بن مروان در سال ۷۲ق. کشته شد.
او مدتی نیز از طرف مختار و مصعب، حاکم موصل و شهرهای اطراف آن بود.


کلمات دیگر: