کلمه جو
صفحه اصلی

اهل بیت


مترادف اهل بیت : خاندان، دوده، سلاله، فامیل

فارسی به انگلیسی

family, tribe


household


فارسی به عربی

عائلة , منزل

مترادف و متضاد

house (اسم)
خانقاه، منزل، مسکن، جا، برج، نشیمن، خانه، سرای، اهل خانه، جایگاه، اهل بیت، محل سکنی، منزلگاه

household (اسم)
صمیمی، خاندان، خانواده، اهل خانه، اهل بیت، مستخدمین خانه، خانمان

inmate (اسم)
ساکن، اهل بیت، اهل، زندانی

خاندان، دوده، سلاله، فامیل


فرهنگ فارسی

۱ - ساکنان یک حانه افراد خانواده ۲ - خاندان پیغمبر خویشان پیغمبر : اگر خواهی که با حشمت زاهل البیت دین باشی بباید در ره ایمان یکی تسلیم سلمانی . ( سنائی ) ۳ - زن وفرزندشخص
کسان خانه و ساکنان آن

لغت نامه دهخدا

اهل بیت. [ اَ ل ِ ب َ / ب ِ ] ( ترکیب اضافی ، اِ مرکب ) کسان خانه و ساکنان آن. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ) ( آنندراج ). کسان خانه. مردم خانه. ( یادداشت بخط مرحوم دهخدا ) : یک نفس را فدای اهل بیتی باید کرد. ( کلیله و دمنه ). و کدام خدمت در موازنه آن کرامت آید که در غیبت من بنده ، اهل بیت را ارزانی فرموده است. ( کلیله و دمنه ). اهل بیت شیخ شادی آن شام تضرع بسیار کردند. ( انیس الطالبین ص 105 ). من و اهل بیت من سر بر زمین نهادیم و تضرع و زاری کردیم. ( انیس الطالبین ص 104 ). || خاندان رسول ( ص ). خاندان محمد ( ص )، پیغمبر مسلمانان :
منم بنده اهل بیت نبی
ستاینده خاک پای وصی.
فردوسی.
محمد بدو اندرون با علی
همان اهل بیت نبی و وصی.
فردوسی.
بحق اهل بیت او که پاکانند...( تاریخ بیهقی ص 316 ).
گنجور علم امام زمان است ز اهل بیت
کاین شهره منزلت سوی او از نیا شده ست.
ناصرخسرو.
اگر فرمان تن کردی و در اصطخر بنشستی
از اهل بیت پیغمبر نگشتی نامور سلمان.
ناصرخسرو.
درود و سلام و تحیات و صلوات ایزدی بر ذات معظم و روح مقدس مصطفی و اهل بیت... اوباد. ( کلیله و دمنه ). || قریب یا خویشان از اقارب باشند یا از اباعد. ( منتهی الارب ) : دختران را جز با کسانی کی از اهل بیت ایشان بودند مواصلت نکردندی. ( فارسنامه ابن البلخی ص 98 ). اما چون از اهل بیت ملک دیگری نبود او را بنشاندند به طیسبون. ( فارسنامه ابن البلخی ص 158 ).

دانشنامه عمومی

اهل بیت (به عربی:أهل البیت) عبارتی به زبان عربی است و به معنای واقعی کلمه به معنی مردمِ خانه یا خانوادهٔ خانه است. عبارت «اهل بیت» در عربستان قبل از ظهور اسلام برای اشاره به قبیله یا طایفهٔ یک شخص استفاده می شد که توسط خانوادهٔ حاکم بر یک قبیله انتخاب می شد. در سنت اسلامی این اصطلاح برای خانوادهٔ پیامبر اسلام استفاده می شود. اهل بیت به طور ویژه ای برای مسلمانان شیعه مهم هستند زیرا شیعیان عموماً احادیث را با اهل بیت یا نزدیکان آن ها مستند می کنند.در مذهب تشیع، اهل بیت، مرکز اسلام و مفسر قرآن و سنت هستند. شیعیان باور دارند که آن ها جانشین پیامبر هستند و شامل محمد، فاطمه، علی، حسن، حسین (به طور کلی معروف به اصحاب کسا")و سایر امامان می شود. نظرات مختلفی در مورد قلمرو و اهمیت اهل بیت وجود دارد.در اسلام سنی اهل بیت پیامبر شامل زنان پیامبر، دخترش فاطمه، علی و دو فرزندش حسن و حسین می شود. باقی سنی ها تمام نوادگان محمد را و بعضی اوقات نوادگان عمویش عباس ابن عبدالمطلب را نیز اهل بیت می دانند. در تفکر شیعه و سنی هر مسلمانی وظیفه دارد به اهل بیت محبت کنند.
برخی مفسران اهل سنت معتقدند که این آیه تنها شامل همسران پیامبر اسلام می شود.
گروه دیگری از مفسران اهل سنت معتقدند که اهل بیت در آیهٔ مذکور همسران پیامبر اسلام، علی، فاطمه، حسن و حسین هستند.
بعضی از مفسران آیه را عام دانسته و آن را شامل همهٔ نزدیکان پیامبر اسلام، از جمله همسران فرزندان، نزدیکان و حتی غلامان و کنیران وی دانسته اند.
گروهی دیگر از مفسران گفته اند منظور از اهل بیت کسانی است که صدقه بر آن ها حرام است؛ یعنی فرزندان علی، فرزندان عقیل، فرزندان جعفر و فرزندان عباس.
همه مفسران شیعه و برخی از مفسران اهل سنت مراد این آیه را پنج تن آل عبا، یا اصحاب کساء دانسته اند: پیامبر اسلام، علی، فاطمه، حسن و حسین. این نظریه بر اساس روایات شیعه و سنی مانند حدیث کساء، حدیث مباهله، و حدیث مودت قربی است.
عبارت «اهل» حاکی از اعضای خانوادهٔ یک مرد شامل مردان قبیله، نزدیکان و خویشاوندان زن (یا زنان) و بچه ها می شود.عبارت «بیت» به معنی منزل یا مسکن که شامل چادر و ساختمان می شود. اهل بیت به معنای تمام اعضای خانوادهٔ یک مرد یا تمام کسانی که با او زندگی می کنند می شود. اهل بیت حالت مودبانهٔ خطاب قرار دادن خانواده یا زن خانواده است.عبارات زیر همه یک معنی دارند:۱. اهل البیت: مردم خانه
بحث های زیادی دربارهٔ اینکه چه کسانی اهل بیت هستند صورت گرفته. هرچند که اختلافات زیادی بوده ولی یک اجماع بین شیعه است «اهل کسا» ویژهٔ علی، فاطمه، حسن و حسین اعضای خانه با مالکیت محمّد ص است ولی اهل سنت نظرات متفاوتی دارد.
هرچند که یکی از ادله آاهل سنت آیات ۳۲ و ۳۳ سوره احزاب در قرآن مجید می باشد : ترجمه:ای زنان پیغمبر، شما مانند دیگر زنان نیستید (بلکه مقامتان رفیع تر است) اگر خدا ترس و پرهیزکار باشید، پس زنهار نازک و نرم (با مردان) سخن مگویید مبادا آن که دلش بیمار (هوا و هوس) است به طمع افتد (بلکه متین) و درست و نیکو سخن گویید. (۳۲) و در خانه هایتان بنشینید و آرام گیرید (و بی حاجت و ضرورت از منزل بیرون نروید) و مانند دوره جاهلیت پیشین با آرایش و خود آرایی بیرون نیایید، و نماز به پا دارید و زکات (مال به فقیران) بدهید و از امر خدا و رسول اطاعت کنید. خدا چنین می خواهد که هر رجس و آلایشی را از شما خانواده (نبوت) ببرد و شما را از هر عیب پاک و منزه گرداند (۳۳) و از آن همه آیات الهی و حکمتی که در خانه های شما تلاوت می شود متذکر شوید (و پند گیرید، و بدانید) که همانا خدا را (به خلق) لطف و مهربانی است و (به حال همه) آگاه است.

دانشنامه آزاد فارسی

اَهْلِ بَیْت
(یا: اَهْلُ الْبَیْت) اصطلاحی قرآنی ، حدیثی و کلامی به معنای خانواده و ذرّیۀ پیامبر اسلام (ص ). این اصطلاح در این معنا فقط یک بار در قرآن (آیۀ تطهیر) به کار رفته است . برخی مفسّران اهل سنّت ، اهل بیت را همسران پیامبر(ص ) و حضرت علی (ع) ، حضرت فاطمه (س) و حسنین (ع ) و برخی نیز همۀ خاندان پیامبر(ص )، اعم از همسران ، فرزندان ، نزدیکان و حتی غلامان و کنیزان وی می دانند. اما مفسران شیعه و برخی از مفسران اهل سنت با استناد به روایات بر آن اند که آیۀ تطهیر در شأن اصحاب کساء، یعنی حضرت محمد(ص )، علی (ع )، فاطمه (س) و حسنین (ع )، نازل شده است و منظور از اهل بیت این پنج تن هستند که پنج تن آل عبا نیز خوانده می شوند. نیز ← آیۀ تطهیر

دانشنامه اسلامی

[ویکی حج] اهل بیت(ع)، به خاندان معصوم پیامبر اسلام(ص) اطلاق می گردد. در منابع اسلامی اهل بیت پیامبر(ص) به شش معنای، پنج تن، پنج تن به همراه نه تن از فرزندان امام حسین(ع)، همسران پیامبر، پنج تن و همسران پیامبر، خویشاوندان نسبی پیامبر و پیروان راستین پیامبر و امامان به کار رفته است. بر اساس دیدگاه شیعیان دوازده امامی به استناد برخی از روایات، اهل بیت علاوه بر پنج تن، شامل نه تن دیگر از نوادگان پیامبر(ص) از نسل امام حسین(ع) نیز می باشد. به باور بسیاری از علمای شیعه و اهل سنت آیات زیادی از قرآن کریم درباره اهل بیت نازل شده است. همچنین در سیره و روایات پیامبر(ص) نیز جایگاه ویژه ای برای اهل بیت وجود دارد.
به باور شیعه اهل بیت پیامبر(ع) دارای خصوصیاتی از جمله: عصمت، علم و امامت هستند. البته پشتوانه این دیدگاه پاره ای از دلایل عقلی آمیخته با دلایل روایی و قرآنی است. در قرآن و روایات اسلامی بر لزوم معرفت اهل بیت و ابراز محبت به ایشان تأکید فراوان شده اشت.
حرمین شریفین نزد اهل بیت(ع) از جایگاه ویژه ای برخوردار بودند بطوری که ایشان اشتیاق فراوان به زندگی در مکه و مدینه داشتند و نیز برای مراسم حج اهتمام ویژه ای قائل بودند به طوری که تعداد دفعات شرکت اهل بیت در مراسم حج خیلی زیاد است. به عنوان مثال آورده اند که امام حسن مجتبی(ع) بیست یا بیست و پنج مرتبه به حج رفتند. ایشان علاوه بر انجام مناسک حج از ایام حج برای هدایت مردم، دستگیری نیازمندان، مقابله با فرقه های انحرافی، اعلان حقانیت خویش و... بهره می بردند.

پیشنهاد کاربران

اهل بیت: [ اصطلاح آخوندی] علما به خانواده خود خصوصا به همسر خود اطلاق می کنند.

اهل بیت: عیال و اولاد.
( مرزبان نامه، محمد روشن ج اول، چاپ دوم، ۱۳۶۷. ص ۲۳۳ ) .


کلمات دیگر: