کلمه جو
صفحه اصلی

حفصه

فرهنگ اسم ها

اسم: حفصه (دختر) (عربی) (تاریخی و کهن) (تلفظ: hafse) (فارسی: حَفصه) (انگلیسی: hafse)
معنی: اسد، شیر، ( اَعلام ) دختر عمر بن خطاب و همسر پیامبر اسلام ( ص )، ( در اعلام ) دختر عمر بن خطاب و همسر پیامبر ( ص )، نام یکی از همسران پیامبر اسلام

(تلفظ: hafse) (عربی) اسد ، شیر ؛ (در اعلام) دختر عمر بن خطاب و همسر پیامبر (ص) .


فرهنگ فارسی

بنت سیرین

لغت نامه دهخدا

حفصة. [ ح َ ص َ ] (اِخ ) بنت حمدون من وادی الحجاره از زنان اندلس باشد. ابن آبار او را در مغرب نام برده . گویند او از مردم قرن چهارم هجری است و از شعر اوست :
رأی ابن جمیل أن یری الدهر مجملا
فکل الوری قدعمهم سیب نعمته
له خلق کالخمر بعدامتزاجها
و حسن فما احلاه من حین خلقته
بوجه کمثل ِالشمس یدعو ببشره
عیوناً و یعشیها بافراط هیبته .
ابن آبار گوید: وی ادیب ، دانشمند و شاعر بود. ابن فرج صاحب حدائق او را نام برده و اشعاری از او نقل کرده که از آنجمله باشد:
یا وحشتی لأحبتی
یا وحشة متمادیة
یا لیلة ودعتهم
یا لیلة هی ماهیة.

(نفح الطیب ج 2 ص 290 و 490).


یکی از شاعره های اندلس است در قرن چهارم هجری در وادی الحجاره میزیست . از غلامانش چنین شکوه میکند:
یارب انی من عبیدی علی
جمرالفضامافیهم من نجیب
اما جهول ابله متعب
اوفطن ، من کیده لایجیب .

حفصة. [ ح َ ص َ ] (اِخ ) بنت سیرین . عاصم احول گفت : ما بر حفصه دختر سیرین درمی آمدیم . وی جلباب پوشیده و بدان روی خویش بسته بود. وی را میگفتم : خدایت بیامرزد. قال اﷲ: «والقواعد من النساء اللاتی لایرجون نکاحاً فلیس علیهن جناح أن یضعن ثیابهن غیر متبرجات بزینة» و آن جلباب باشد. گفت : بعد از این چه گوئیدگفتم : گوئیم «و ان یَستعففن خیر لهن » گفت : آن اثبات جلبات باشد. هشام بن حسان گفت : حفصه ما را گفتی ای جوانان آنگاه که جوان هستید، خوشبختی را یابید چه من کار و کوشش جز در جوانی ندیدم . هشام گفت : وی دوازده ساله بود که قرآن خواند و نودساله بود که بمرد. هشام آرد که حفصه بمسجد خود درمی آمد و در آنجا نماز ظهر و پسین و مغرب و خفتن و بامداد میگذاشت و در آنجا میبود تا روز بلند شود. آنگاه رکوع میکرد و بیرون می آمد و وضو و نماز وی آنوقت بود تا آنگاه که هنگام نماز میشد بمسجد خود بازمیگشت .مهدی بن میمون گوید: که حفصه سی سال در نمازگاه خود درنگ کرد و جز برای نماز یا خواب نیمروز بیرون نمیشد. هشام آرد که گاه چیزی از قرائت بر ابن سیرین مشکل شدی ، گفتی : نزد حفصه روید و از وی بپرسید که چگونه خواند. از هشام بن حسان است که حفصه کنیزکی بخرید و گمان دارم از مردم سند بود، گفتند: مولای خویش چگونه یافتی گفت : او زنی پارسا بود جز آنکه گناهی بزرگ کرده بود، چه وی تمام شب نماز میگزارد و میگریست . عبدالکریم بن معاویه گفت : مرا گفتند حفصه در هر شب نیمی از قرآن میخواند و روزها روزه میگرفت و در عید روزه و عید قربان و ایام تشریق افطار میکرد. از هشام بن حسان است که حسن و ابن سیرین را بدیدم و کسی را از حفصة خردمندتر ندیدم . رجوع به صفةالصفوة ج 4 ص 17 و 18 شود.


حفصة. [ ح َ ص َ ] (اِخ ) بنت الحاج الرکونیه یکی از مشهورترین شاعرهای اندلس است که بلقب شاعرةالاندلس شهرت یافت . وی در زمان عبدالمؤمن بن علی از موحدین در غرناطه میزیست و با وزیر ابوجعفر و دیگر ادبای عصر مشاعره ها کرد. او منسوب بیکی از خانواده های معروف و مشهور غرناطه میباشد. وی جمال صورت و کمال معنی را جمع کرده بود. اشعار بسیار دلکشی دارد:
ازورک ام تَزور فان ّ قلبی
اِلی ما تشتهی ابداً یمیل
فثغری مورد عذب زلال
و فرع ذوائبی ظل ظلیل .
حفصه به سال 586 هَ . ق . در مراکش بمرد. رجوع به معجم الادباء و نفح الطیب ج 2 ص 430 شود.


حفصة. [ ح َ ص َ ] (اِخ ) نام ام المؤمنین دختر عمربن الخطاب (رض )، زوجه ٔرسول اکرم (ص ) است . او در اول زن مردی از قبیله ٔ سهم موسوم به خنیس بن حذافه بود. وی خواهر عبداﷲبن عمر و مادر آن دو زینب بنت مطعون است و رسول (ص ) پس از ازدواج عایشه او را بزنی کرد و وی بروزگار خلافت عثمان بن عفان درگذشت . قرآن فراهم آورده ٔ زیدبن ثابت بزمان رسول اﷲ بدو سپرده شده بود و آنگاه که اختلاف قراآت را مسلمین دانستند و درصدد رفع و دفع آن برآمدند. عثمان فرمان کرد که مسلمانان تنها به قرائت زیدبن ثابت قرآن خوانند و نویسند، و عثمان آن قرآن را از حفصة بگرفت و پس از برداشتن نسخه ای از آن بدو بازگردانید. حفصة با شوهر خود خنیس به مدینه ٔ منوره هجرت برگزیده بود، بعد از وفات خنیس خلیفه ٔ ثانی به ابوبکر تزوج او را پیشنهاد کرد، ولی جوابی دریافت نشد. آنگاه این پیشنهاد را بعثمان نمود او گفت : فعلاً مایل بتزویج نیستم و بر شما پوشیده نیست که زوجه ام رقیه بنت رسول اﷲ در این نزدیکیها درگذشته است . عمر بنزد حضرت محمد (ص ) شتافته ماجرا را بیان کرد آنجناب در جوابش فرمودند: «با حفصه مردی بهتر از عثمان تزویج کند و عثمان با زنی بهتر از حفصه تزویج خواهد نمود» و در سال سوم از هجرت حفصه را در زمره ٔ زوجات مطهره درآورد و ام کلثوم را بعثمان تزویج نمود و بعداً بعلت ماجرایی که در سوره ٔ تحریم آمده آن حضرت حفصه را طلاق داد. عمر مکدر و بغایت مضطرب گردید تا آنجا که پیغمبر به اشارت جبرئیل وی را از نو بعقد نکاح خویش درآورد. خلیفه ٔ ثانی بهنگام رحلت بحفصه و او نیز بهنگام وفات ببرادرش عبداﷲ وصیت کرده بود. وی خاتونی پارسا و شب زنده دار بود و در 41 یا 45 هَ . ق . وفات یافت . 60 حدیث از وی روایت شده و ناقل عمده ٔ آنها برادر خود او عبداﷲبن عمر میباشد. و رجوع به الاعلام زرکلی ج 1 ص 265 شود.


حفصة. [ ح َ ص َ ] (ع اِ) کفتار. ضبع. (اقرب الموارد). || اسد. شیر. (مهذب الاسماء).


( حفصة ) حفصة. [ ح َ ص َ ] ( ع اِ ) کفتار. ضبع. ( اقرب الموارد ). || اسد. شیر. ( مهذب الاسماء ).

حفصة. [ ح َ ص َ ] ( اِخ ) نام ام المؤمنین دختر عمربن الخطاب ( رض )، زوجه ٔرسول اکرم ( ص ) است. او در اول زن مردی از قبیله سهم موسوم به خنیس بن حذافه بود. وی خواهر عبداﷲبن عمر و مادر آن دو زینب بنت مطعون است و رسول ( ص ) پس از ازدواج عایشه او را بزنی کرد و وی بروزگار خلافت عثمان بن عفان درگذشت. قرآن فراهم آورده زیدبن ثابت بزمان رسول اﷲ بدو سپرده شده بود و آنگاه که اختلاف قراآت را مسلمین دانستند و درصدد رفع و دفع آن برآمدند. عثمان فرمان کرد که مسلمانان تنها به قرائت زیدبن ثابت قرآن خوانند و نویسند، و عثمان آن قرآن را از حفصة بگرفت و پس از برداشتن نسخه ای از آن بدو بازگردانید. حفصة با شوهر خود خنیس به مدینه منوره هجرت برگزیده بود، بعد از وفات خنیس خلیفه ثانی به ابوبکر تزوج او را پیشنهاد کرد، ولی جوابی دریافت نشد. آنگاه این پیشنهاد را بعثمان نمود او گفت : فعلاً مایل بتزویج نیستم و بر شما پوشیده نیست که زوجه ام رقیه بنت رسول اﷲ در این نزدیکیها درگذشته است. عمر بنزد حضرت محمد ( ص ) شتافته ماجرا را بیان کرد آنجناب در جوابش فرمودند: «با حفصه مردی بهتر از عثمان تزویج کند و عثمان با زنی بهتر از حفصه تزویج خواهد نمود» و در سال سوم از هجرت حفصه را در زمره زوجات مطهره درآورد و ام کلثوم را بعثمان تزویج نمود و بعداً بعلت ماجرایی که در سوره تحریم آمده آن حضرت حفصه را طلاق داد. عمر مکدر و بغایت مضطرب گردید تا آنجا که پیغمبر به اشارت جبرئیل وی را از نو بعقد نکاح خویش درآورد. خلیفه ثانی بهنگام رحلت بحفصه و او نیز بهنگام وفات ببرادرش عبداﷲ وصیت کرده بود. وی خاتونی پارسا و شب زنده دار بود و در 41 یا 45 هَ. ق. وفات یافت. 60 حدیث از وی روایت شده و ناقل عمده آنها برادر خود او عبداﷲبن عمر میباشد. و رجوع به الاعلام زرکلی ج 1 ص 265 شود.

حفصة. [ ح َ ص َ ] ( اِخ ) بنت الحاج الرکونیه یکی از مشهورترین شاعرهای اندلس است که بلقب شاعرةالاندلس شهرت یافت. وی در زمان عبدالمؤمن بن علی از موحدین در غرناطه میزیست و با وزیر ابوجعفر و دیگر ادبای عصر مشاعره ها کرد. او منسوب بیکی از خانواده های معروف و مشهور غرناطه میباشد. وی جمال صورت و کمال معنی را جمع کرده بود. اشعار بسیار دلکشی دارد:
ازورک ام تَزور فان قلبی

دانشنامه عمومی

حَفْصه (با نام کامل:حفصه بنت عُمَر ابن الخطاب بن نفیل بن عبدالعزی بن ریاح بن عبدالله بن قُرط بت رزاح بن عدی بن کعب بن لؤی) دختر عمر بن خطاب (زاده سال ۱۸ قبل از هجرت) یکی از زنان محمد بود. مادرش: زینب بنت مظعون بن حبیب بن وهب بن حذاقه بن جمح، خواهر عثمان بن مظعون. او هنگام بازسازی کعبه در مکه متولد شد.
ابن ماجه جلد.۳:۲۰۸۶ برگ ۲۵۸
ابو داوود جلد.۲:۲۴۴۸ برگ ۶۷۵ جلد.۳:۵۰۲۷ برگ ۱۴۰۲.
صحیح مسلم جلد.۲:۲۶۴۲ برگ ۵۷۶ جلد.۲:۲۸۳۳ برگ ۶۲۵ جلد.۲:۳۴۹۷ برگ ۷۶۱
عسکری، سیدمرتضی، نقش عایشه در تاریخ اسلام، ج۱ - ۳، مترجمین: عطامحمد سردارنیا، محمدصادق نجمی، هاشم هریسی و محمدعلی جاودان، تهران: مرکز فرهنگی انتشاراتی منیر، چاپ نهم:۱۳۷۷
زوجات النبی صلی الله علیه وآله وسلم نوشته: امیر مهنا الخیامی.
هذا الحبیب یا محب نوشته: ابوبکر جابر الجزایری.
السیرة النبویه نوشته: ابوالحسن علی الحسینی الندوی.
حفصه ابتدا به عقد خنیس پسر حذافه درآمد و با او به مدینه هجرت کرد. خنیس در جنگ بدر کشته شد. عمر او را به عثمان و سپس به ابوبکر پیشنهاد کرد، ولی آنان از ازدواج با وی سر باز زدند. عمر شکایت آنان را نزد پیامبر اسلام برد و محمد قبول کرد که با وی ازدواج کند.حفصه از حافظان قرآن بود و نسخه عثمان از قرآن با همکاری وی تهیه شده بود.بنا به نقل شیعیان سورهٔ تحریم به وی و ماریه و خلوت بین او و محمد و نارضایتی حفصه از این نزدیکی در منزل شخصیش اشاره دارد.

دانشنامه آزاد فارسی

حَفْصه (مکه ۵ سال پیش از بعثت ـ مدینه ۴۱ق)
از همسران پیامبر اسلام (ص) و دختر عمر بن خطاب. او ابتدا با حصن (خنیس) بن حذافه ازدواج کرد. حصن از بدریون بود و در آن جنگ نیز زخمی شد و پس از مدتی درگذشت. با مرگ حصن، عمر از عثمان بن عفان و ابوبکر بن ابی قحافه خواست تا او را به نکاح خود درآورند، ولی آن ها نپذیرفتند، و سرانجام در ۲ق و پس از عایشه به عقد حضرت رسول درآمد.حفصه بنا به روایتی در ۶۰سالگی درگذشت. مروان بن حکم بر جنازۀ او نماز خواند و در قبرستان بقیع به خاک سپرده شد.

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] حفصه (ابهام زدایی). حفصه ممکن است به یکی از اشخاص زیر اشاره داشته باشد:

پیشنهاد کاربران

توسط معاویه کشته شد


کلمات دیگر: