معنی: چهل و پنجمین سورۀ قرآن کریم
جاثیه
فرهنگ اسم ها
معنی: چهل و پنجمین سورۀ قرآن کریم
فرهنگ فارسی
لغت نامه دهخدا
جاثیه . [ ی َ ] (اِخ ) نام سورتی از سور قرآن . (منتهی الارب ). چهل و پنجمین سوره قرآن و آن مکیه و سی و شش آیه است ، پس از دخان و پیش از احقاف . آن را سوره ٔ شریعة نیز نامند، بدین جهت که آیه ٔ ثم جعلناک علی شریعة من الامر... در این سوره است . و آن مکیه است . قتادة گوید بجز آیه ٔ قل للذین آمنوا یغفروا الخ که در مدینه نازل شده است . و تعداد آیات آن به مذهب کوفیان که «حم » را یک آیه محسوب میدارند 37 آیت است و به مذهب دیگران 36 آیت است . ابن ابی کعب از رسول اکرم (ص ) در فضیلت آن روایت کند: هرکس سوره ٔ جاثیة را بخواند خداوند در روز شمار عورتش را بپوشاند و ناراحتی وی را آرامش بخشد. ابوبصیر از ابوعبداﷲ (ع ) روایت کند که هرکس سوره ٔ جاثیه را بخواند پاداش وی آن است که هرگز آتش دوزخ را نبیند و زفیر و شهیق آن را نشنود و پیوسته با محمد(ص ) باشد. (مجمع البیان ج 2).
جاثیة. [ ی َ ] (ع ص ) تأنیث جاثی . بزانو نشسته . (آنندراج ). || مجتمعه .
جاثیه. [ ی َ ] ( اِخ ) نام سورتی از سور قرآن. ( منتهی الارب ). چهل و پنجمین سوره قرآن و آن مکیه و سی و شش آیه است ، پس از دخان و پیش از احقاف. آن را سوره شریعة نیز نامند، بدین جهت که آیه ثم جعلناک علی شریعة من الامر... در این سوره است. و آن مکیه است. قتادة گوید بجز آیه قل للذین آمنوا یغفروا الخ که در مدینه نازل شده است. و تعداد آیات آن به مذهب کوفیان که «حم » را یک آیه محسوب میدارند 37 آیت است و به مذهب دیگران 36 آیت است. ابن ابی کعب از رسول اکرم ( ص ) در فضیلت آن روایت کند: هرکس سوره جاثیة را بخواند خداوند در روز شمار عورتش را بپوشاند و ناراحتی وی را آرامش بخشد. ابوبصیر از ابوعبداﷲ ( ع ) روایت کند که هرکس سوره جاثیه را بخواند پاداش وی آن است که هرگز آتش دوزخ را نبیند و زفیر و شهیق آن را نشنود و پیوسته با محمد( ص ) باشد. ( مجمع البیان ج 2 ).
فرهنگ عمید
دانشنامه عمومی
ترجمهٔ فارسی
دانشنامه اسلامی
ریشه کلمه:
جثو (۳ بار)
جثّو: به زانو نشستن در افرب الموارد هست هر امّت را به زانو در آمده میبینی هر امّت به سوی کتابش خوانده میشود. از آیه شریفه معلوم میشود گذشته از نامه فردی که همه دارند، برای هر امّت هم یک کتاب عمومی هست و شاید آن راجع به کارهایی است که مجموعاً انجام میدهند مثل انتخاب فرد ناشایست یا نظیر اجتماع اهل شام بر قتال صفّین و غیره. * . در مجمع البیان فرموده جثّی جمع جاثی است یعنی به زانو درآمدگان در اقرب الموارد آورده: جثّی به ضمّ اوّل و کسر آن هر دو جمع جاث است یعنی آنها را در کنار جهنّم حاضر میکنیم در حالیکه به زانو در آمدگان اند سپس متقیان را نجات میدهیم و ستمگران را در آن به زانو در آمده میگذاریم. راغب احتمال داده که جثیاً مفعول مطلق و مصدر باشد یعنی: یجبثون جثّیا.