کلمه جو
صفحه اصلی

دانشگاه علامه طباطبایی

دانشنامه عمومی

علی شیخ الاسلامی
محسن خلیجی اسکویی
نجفقلی حبیبی
صدرالدین شریعتی
حسین سلیمی
دانشگاه علامه طباطبایی دانشگاه دولتی ایرانی مستقر در تهران و بزرگترین دانشگاه تخصصی ایران در زمینه علوم انسانی، علوم اجتماعی و مدیریت و از معتبرترین دانشگاه های دولتی ایران است، که با دارا بودن نزدیک به ۱۸ هزار دانشجو و ۵۰۰ عضو هیئت علمی تمام وقت و ۱۴ دانشکده در حال فعالیت می باشد. دانشگاه علامه طباطبائی بر اساس اعلام وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در سال ۹۵، در سطح یک رتبه بندی دانشگاه های تخصصی کشور قرار دارد. همچنین بر اساس نظام رتبه بندی جهانی معتبر RUR در سال ۲۰۱۸ میلادی، دانشگاه علامه طباطبایی، یکی از ۱۱ مؤسسه ایرانی در بین موسسات برتر و معتبر جهان می باشد.
در سال ۹۵ نیز، دانشگاه علامه طباطبایی پس از دانشگاه تهران، جایگاه دومِ تولیدکنندگان علم در زمینه علوم انسانی در کشور را، کسب نمود.
در سال ۱۳۵۸ با ادغام بیست و هفت دانشکده، آموزشگاه و مؤسسه آموزش عالی در تهران دو مجتمع آموزشی بزرگ به نام های مجتمع دانشگاهی ادبیات و علوم انسانی و مجتمع دانشگاهی علوم اداری و بازرگانی تأسیس شد. پس از پنج سال در سال ۱۳۶۳ این دو مجتمع ادغام شده و تحت عنوان دانشگاه علامه طباطبایی به حیات خود ادامه دادند. در بدو امر این دانشگاه دارای مراکز آموزشی شهرستان و همچنین دارای رشته هایی غیر از علوم انسانی نیز بود؛ اما در سال ۱۳۶۶ با جدا شدن مراکز آموزشی شهرستان، دانشکده بهداشت و علوم پایه و کتابخانه مرکزی از دانشگاه علامه طباطبایی، دانشگاه پیام نور تأسیس شد.

دانشنامه آزاد فارسی

دانشگاهی واقع در تهران. این دانشگاه، در ۱۳۶۳، از ادغام مجتمع دانشگاهی ادبیات و علوم انسانی، و مجتمع دانشگاهی علوم اداری و بازرگانی تأسیس یافت. مراکز آموزشی ادغام شده عبارت بودند از الف) مجتمع دانشگاهی ادبیات و علوم انسانی: ۱. دانشگاه آزاد ایران، ۲. دانشگاه ابوریحان بیرونی (آموزش مکاتبه ای)، ۳. آموزشگاه عالی خدمات اجتماعی، ۴. مدرسۀ عالی ادبیات و زبان های خارجی، ۵. دانشکدۀ علوم ارتباطات اجتماعی، ۶. مدرسۀ عالی پارس، ۷. دانشکدۀ دماوند، ۸. مدرسۀ عالی ترجمه، ۹. پژوهشکدۀ فرهنگ ایران، ۱۰. دانشکدۀ علوم سیاسی و اجتماعی، ۱۱. مدرسۀ عالی شمیران، ۱۲. آموزشگاه عالی آموزشیاری؛ ب) مجتمع دانشگاهی علوم اداری و بازرگانی: ۱. مدرسۀ عالی بازرگانی، ۲. مدرسۀ عالی بیمه، ۳. دانشکدۀ حسابداری و علوم مالی شرکت نفت، ۴. مرکز آموزش مدیریت دولتی، ۵. سازمان مدیریت دولتی، ۶. سازمان مدیریت صنعتی، ۷، دانشکدۀ بین المللی امور اداری و بازرگانی، ۸. مرکز مطالعات مدیریت ایران، ۹. مدرسۀ عالی ایران زمین، ۱۰. مدرسۀ عالی خدمات جهانگردی و اطلاعات، ۱۱. مدرسۀ عالی مهمانداری و خدمات پرواز. با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی، در ۱۳۶۶، مرکز آموزش از راه دور، که با سیستم نیمه حضوری در دانشگاه علامه فعالیت داشت، به صورت مستقل و با نام دانشگاه پیام نور فعالیت خود را آغاز کرد. دانشگاه علامۀ طباطبایی، یکی از پرجمعیت ترین مراکز آموزش عالی در رشته های علوم انسانی به شمار می آید که در چهار دورۀ آموزشی روزانه، شبانه، تحصیلات تکمیلی، تخصصی و کوتاه مدت، و در مقاطع تحصیلی مختلف فعالیت می کند. امکانات و تسهیلاتی که در این مرکز آموزشی در اختیار دانشجویان قرار می گیرد عبارت است از کتابخانه، آزمایشگاه روان شناسی، مرکز یادگیری شامل دستگاه ها و تجهیزات آموزشی گوناگون و سالن خاص ایجاد استودیوی تلویزیونی، آمفی تئاتر، واحد سمعی و بصری با تسهیلاتی از قبیل آزمایشگاه، اتاق فیلم، بانک نوار و اتاق آرشیو، سالن اجتماعات، خوابگاه و سالن غذاخوری. همچنین، مراکز پژوهشی ترجمه، تحقیقات ادبیات فارسی، تحقیقات اقتصاد، مرکز عالی مطالعات فلسطین، مرکز مطالعات منطقه ای و مرکز پژوهشی ارتباطات نیز، در دانشکده های مربوط به خود، طرح های پژوهشی مرتبط با فعالیت تخصصی خود را ارائه می دهند. مرکز بین المللی آموزش عالی و تحقیقات بیمۀ اکو، وابسته به دانشگاه علامۀ طباطبایی نیز از سال تحصیلی ۷۰ـ ۱۳۶۹ فعالیت آموزشی خود را شروع کرد. این مرکز، با هدف آموزش و تحقیق در رشته های مختلف بیمه و فنون مربوط به آن و تربیت متخصصان و کارگزاران فنی بیمه، در سه کشور ایران، ترکیه و پاکستان شروع به کار کرد و دانشجویان آن نیز از میان داوطلبان کشورهای یادشده انتخاب می شدند. در حال حاضر، این مرکز فقط دانشجوی ایرانی می پذیرد و کلیۀ واحدهای درسی آن به زبان انگلیسی ارائه می شود.


کلمات دیگر: