کلمه جو
صفحه اصلی

بوانات

فرهنگ فارسی

۱ - نام بخشی است در فارس . ۲ - یکی از دهستانهای چهار گانه بخش بوانات و سر چهان شهرستان آباده . از شمال محدود است به ارتفاعات بیخون گون و سرخ زیتون از جنوب ارتفاعات بوانات و تنگ مزایجان و باب الجوز . رود بوانات از وسط دهستان جاری است . هوای آن معتدل و بالنسبه سرد . آب از رود بوانات و قنوات تامین می شود . محصول : غلات کشمش بادام گردو پنبه شغل اهالی زراعت کسب باغداری قالی بافی و کرباس بافی تربیت کرم ابریشم . جمعیت ۱۶٠٠٠ تن . مرکز سوریان و دارای ۴۳ آبادی است .
نام یکی از دهستانهای چهارگانه بخش بوانات و سرچهان شهرستان آباده است . حدود و مشخصات آن به قرار زیر است . از شمال به ارتفاعات بیخون گون و سرخ زیتون از جنوب به ارتفاعات بوانات و زایجان و باب الجوز. در شمال بخش بوانات و سرچهان و رودخانه بوانات در وسط دهستان جاری است این دهستان از ۴۳ آبادی بزرگ و کوچک تشکیل میشود و قرائ مهم آن عبارتند از سوریان . هرابرجان . جشنی یان . مونج . قاضی آباد شیدان . سروستان .

لغت نامه دهخدا

بوانات. [ ب َ ] ( اِخ ) نام یکی از دهستانهای چهارگانه بخش بوانات و سرچهان شهرستان آباده است. حدود و مشخصات آن به قرار زیر است : از شمال به ارتفاعات بیخون گون و سرخ زیتون. از جنوب به ارتفاعات بوانات و زایجان و باب الجوز. در شمال بخش بوانات و سرچهان. و رودخانه بوانات در وسط دهستان جاری است. این دهستان از 43 آبادی بزرگ و کوچک تشکیل میشود وجمعیت آن در حدود 12300 تن است. قراء مهم آن عبارتند از: سوریان ، هوابرجان ، جشنی یان ، مونج ، قاضی آباد شیدان و سروستان. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 8 ). رجوع به فارسنامه ناصری و جغرافیای سیاسی کیهان شود.

دانشنامه عمومی

شهرستان بوانات از جمله شهرستان های استان فارس است که مرکز آن شهر سوریان است. جمعیت این شهر نزدیک به ۱۵۰۰۰ نفر می باشد.سوریان در ۲۳۰ کیلومتری شمال شرق شهر شیراز، در ۱۴۲ کیلومتری جنوب خاوری آباده و در ۵۶ کیلومتری خاور راه اصفهان – شیراز قرار گرفته و آب و هوای آن خشک بیابانی است. شغل اصلی و عمده مردم این منطقه کشاورزی و باغ داری است.همه مردم این شهر به زبان فارسی سخن می گویند و از دیدگاه دسته بندی قومی، فارس هستند. محله جیان (گیوان) بزرگترین محله شهر سوریان می باشد. گردوی بوانات شهرت جهانی دارد.
۱)در سال ۱۳۱۶ بوانات دارای بخشداری شد و از همان هنگام سوریان مرکز بخش بوانات بود.
۲)در سال ۱۳۴۳ سوریان دارای شهرداری شد.
۳)در سال ۱۳۷۴ بخش بوانات به شهرستان فزونی یافت. از دیدگاه رسمی مرکز شهرستان بوانات شهر بوانات نامیده می شود.
در کوه های بوانات معادن بسیاری از جمله معدن مس، و سنگ ایجاد شده است.
تاریخچه بوانات در بخش بندی های کشوری:
بوانات به وسیله باغ های سرسبز و انبوه و دو رشته کوه در میان گرفته شده است.کوه ختابون از رشته کوه های زاگرس و از کوه های شهرستان بوانات است که بلندترین قله این کوه ها در بخش جنوبی شهر سوریان جای دارد. همچنین یک رودخانه فصلی از این شهر می گذرد.


کلمات دیگر: