تِلِسکوپ (به انگلیسی: Telescope) وسیله ای برای دیدن اجرام آسمانی با استفاده از تابش الکترومغناطیس (به انگلیسی: Electromagnetic radiation) (مانند نور مرئی) به صورت واضح و دقیق است. اولین تلسکوپ کارا در ابتدای قرن هفدهم و با استفاده از لنزهای شیشه ای در هلند اختراع شد. در درازای چند دهه، تلسکوپ بازتابی که از آینه استفاده می کند اختراع شد، بسیاری از انواع نوتری از تلسکوپ ها در قرن ۲۰میلادی زاده شدند، رادیوتلسکوپ در دهه ۱۹۳۰ و تلسکوپ
فرابنفش در سال ۱۹۶۰ از جملهٔ این اختراعات بودند. واژه تلسکوپ می تواند به تمام حیطهٔ وسایل عملیاتی درسرتاسر ناحیهٔ میدان الکترومغناطیس اشاره داشته باشد.
پرتو ایکس (به انگلیسی: X-ray)، استفاده از طول موج کوتاه تر از نور فرابنفش
فرابنفش (UV)، استفاده از طول موج کوتاه تر از نور مرئی
نوری (visible)، استفاده از نور مرئی
فروسرخ، استفاده از طول موج بلندتر از نور مرئی
زیرمیلی متری(به انگلیسی: Submillimetre)، استفاده از طول موج بلندتر از نور فروسرخ
واژهٔ تلسکوپ، از دو واژهٔ یونانی تله(به یونانی: τῆλε) به معنی دور و اسکوپین (به یونانی: σκοπεῖν) به معنی دیدن، گرفته شده است، نخستین بار در سال ۱۶۱۱ به نام یک ریاضی دان ایتالیایی به نام جووانی دمیزیانی (به ایتالیایی: Giovanni Demisiani) که برای یکی از ابزارهای گالیلئو گالیله که در آکادمی دلینچی (به ایتالیایی: Accademia dei Lincei) به نمایش گذاشته شده بود بکار گرفته شد.
اولین مدارک استفاده از تلسکوپ مربوط به
تلسکوپ شکستی (به انگلیسی: Refracting Telescope) است که در سال ۱۶۰۸ در هلند پدیدار شد.در آن زمان از عدسی به عنوان عدسی شیئی استفاده می کردند تا یک تصویر بسازد. پیشرفت آن به سه نفر نسبت داده می شود: هانس لیپرشی (به انگلیسی: Hans Lippershey) و زاخاریاس یانسن (به هلندی: Zacharias Janssen) که در میدل بورخ آلمان،
عینک ساز بودند، و یک ابزار ساز و کارشناس عدسی ها به نام یاکوب میتیوس (به هلندی: Jacob Metius) از شهر آلکمار.در ماه جون سال ۱۶۰۹ گالیله از ساخته شدنِ تلسکوپِ آلمانی با خبر می شود و تلسکوپ خود را در یک ماه می سازد و در درازای یک سال برای بهبود طراحی آن می کوشد.
این ایده که شیئی(عدسی شیئی|(به انگلیسی: Objective)) یا عنصرِ جمع آوری کننده نور، می تواند به جای یک عدسی، یک آیینه باشد، محصول تحقیقی بود که مدت کمی پس از اختراع تلسکوپ شکستی انجام شد. مزایای استفاده از آینه های سهمی گون (به انگلیسی: Parabolic reflector) به جای عدسی، از جمله کاهش ابیراهی کروی و عدم وجود ابیراهی رنگی، باعث شد تعداد زیادی طرحِ پیشنهادی و چندین تلاش برای ساخت آینه بازتابی صورت گیرد. در سال ۱۶۶۸ ایزاک نیوتن (به انگلیسی: Isaac Newton) اولین تلسکوپ بازتابی (به انگلیسی: Reflecting Telescope) کاربردی را ساخت که بعدها تلسکوپ نیوتنی(به انگلیسی: Newtonian telescope) نام گرفت. وسیلهٔ او از یک آینه مقعر و یک آینه تخت تشکیل می شد که در یک لوله قرار گرفته بودند. آینهٔ تلسکوپ نیوتون از فلز ساخته شده بود و قطری در حدود۵ سانتی متر داشت.
wiki: ISBN 978-0-00-725120-9. Princeton University Press, Princeton. ISBN 978-0-691-13556-4.
Richard Hinckley Allen, Star Names, Their Lore and Legend, New York, Dover
تلسکوپ (به انگلیسی: Telescopium) یکی از صور فلکی جنوبی است و توسط نیکلای لوئیس د لاکایله (به فرانسوی: Nicolas Louis de Lacaille) نجوم دان قرن هجدهم و فرانسوی نامگذاری شد که از معدال یونانی کلمه تلسکوپ گرفته شده است.این صورت فلکی از دریای مدیترانه دیده نمی شود به همین دلیل افسانه ای برای آن تعریف نشده است.
ستاره آلفا تلسکوپ نامی چینی به نام وِ(we) دارد که به معنی خطر است و بتا تسلسکوپ نیز نامی چینی به نام چوآن شو (Chuen Shwo) که یک نام افسانهای است.