کلمه جو
صفحه اصلی

جواهرده

لغت نامه دهخدا

جواهرده. [ ج َ هَِ دِه ْ ] ( اِخ ) قصبه ییلاقی است از بخش رامسر شهرستان شهسوار.این قصبه ییلاق دهستان حومه رامسر محسوب میگردد. درفصل تابستان 60 باب دکاکین مختلفه دارد که احتیاجات محلی را تأمین می نمایند. از آثار قدیمه این آبادی مسجدی است بنام مسجد آدینه و مرسوم است که در اولین روز جمعه تابستان هر سال تعمیر و مرمت این مسجد بوسیله دوشیزگان محل انجام میگیرد و آن روز جشن محلی به این مناسبت برپا میشود. راه جواهرده به اطراف مالرو و صعب العبور است. آب از چشمه سار. محصول آن مختصر گندم و جو میباشد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 3 ).

دانشنامه عمومی

مختصات: ۳۶°۵۱′۲۰″ شمالی ۵۰°۲۸′۲۸″ شرقی / ۳۶٫۸۵۵۵۶°شمالی ۵۰٫۴۷۴۴۴°شرقی / 36.85556; 50.47444طبیعت جواهرده   طبیعت جواهرده   طبیعت در جواهرده   خانه در جواهرده   بر بام جواهرده
جواهرده (به گیلکی: جؤرده) یکی از روستاهای شهرستان رامسر در استان مازندران است. این روستا در فاصله ۲۷ کیلومتری رامسر در دهستان سخت سر و در ارتفاعات ۲۰۰۰ متری البرز قرار دارد. جمعیت روستای جواهرده بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۰ حدود ۹۸۰۰ نفر (۲۴۷۰ خانوار) است. البته این جمعیت هرگز در تمامی طول سال ساکن این روستای مدرن نیستند؛ چرا که تنها چهار ماه از سال در این روستا مردم زندگی می کنند و در ماه های دیگر سال جز چند نفر نگهبان و سریدار کسی در آن جا ساکن نیست. مردم روستا به دامداری، کشاورزی و باغداری مشغول اند و صنایع دستی آن شامل نمدمالی، سفال، آهنگری و مسگری است. تنها راه ارتباطی جواهرده به رامسر منتهی می شود و از راه کوهستان با قزوین نیز مرتبط است.
امروز آب آشامیدنی منطقه نیز از چشمه های متعددی چون «سلیمان»، «برشی» و «کوه کین» تأمین می شود که در گذشته افراد خیرخواه، آب چشمه ها را تا نزدیکی ده هدایت کرده اند. «جواهرده» ۱۲ محله قدیمی دارد که «جولاخیل» بزرگ ترین محله ده و بعد از آن «اوشیان سر»، «سید محله»، «برشی محله»، «آموسی خیل»، «صیقل محله»، «چاک دشت»، «سراب یا کربلا بنه»، «رمک محله»، «تنگدره»، «فتوک محله»، «کهنه تنگدره» و «شل محله» از دیگر بخش های این ده به شمار می روند. در داخل گورهای باستانی جواهرده حفاری های غیرمجاز زیادی انجام می شود.
در مورد نام این روستا عقاید مختلفی وجود دارد.یکی از کهن ترین اشاره ها به نام این روستا در کتاب «تاریخ گیلان و دیلمستان» از سیدظهیرالدین مرعشی است که نوشتهٔ سدهٔ ۹ هجری قمری می باشد و ضمن بازگویی رویدادهای سال ۸۸۸ هجری قمری از این روستا با نام «جئورده» یاد می کند. در گذشته و در زبان گیلکی نام این روستا به صورت «جئوردی» یا «جئورده» یاد شده است.

گویش مازنی

/javaaher deh/ دهکده ی ییلاقی در رامسر

دهکده ی ییلاقی در رامسر



کلمات دیگر: