کلمه جو
صفحه اصلی

براهویی

فرهنگ فارسی

( بر آهوئی ) طائفه از طوایف نواحی سر حدی بلوچستان و مرکب از سی خانوار است که در دجن سکونت دارند .

لغت نامه دهخدا

( برآهوئی ) برآهوئی. [ ب َ ] ( اِخ ) طائفه ای ازطوایف نواحی سرحدی بلوچستان و مرکب از سی خانوار است که در دجن سکونت دارند. ( جغرافیای سیاسی کیهان ).

دانشنامه عمومی

براهویی نام قومی است از اقوام بلوچ که در جهان بالغ بر حدود ۲٫۲ میلیون نفر جمعیت دارند، و عمدتاً در بلوچستانِ پاکستان و ایران زندگی می کنند. زبان براهویی متعلق به خانوادهٔ زبان های دراویدی است و دین آن ها عمدتاً اسلام و مذهب شان سنی است. براهویی ها اکثراً چادرنشین اند و در سیاه چادر بسر می برند.
زبان براهویی
اصل و ریشهٔ این نام نامعلوم است و وجوهی که آورده اند، مانند برگرفته شدن آن از ابراهیم، مورد یقین نیست. در سِند، براهویی را عموماً به مردم کوهستان های کلات اطلاق می کنند و احتمال می دهند که از براهو مشتق شده است و صورت سیرائیکی (جطکی) ابراهیم است که بر مسلمان بودن آنها در برابر همسایگان جط هندو اشاره دارد. زبان براهویی منشأ دراویدی دارد که ممکن است زبان اقوام بومی ارتفاعات کلات، قبل از ورود ایلات و طوایف براهویی و بلوچ به این سرزمین بوده باشد. براهویی ها مسلمان و سنی مذهب اند و برخی از آن ها نیز به فرقهٔ ذکری منتسب هستند.
براهویی ها را بازماندهٔ اقوام اولیهٔ ساکن ایران ، قبل از هجوم آریایی ها دانسته اند که در هندوستان به شهرت یافتند. تقریباً همهٔ محققان، بنابر ویژگی های ظاهری و اندامی براهویی ها، آن ها را غیر بلوچ می دانند. براهویی ها قامتی کوتاه و صورتی گرد و فربه دارند، در صورتی که بلوچ ها بلند و لاغر اندام و باریک صورتند. مو و ریش عده ای از براهویی ها خرمایی، و برخی دیگر سیاه و مجعد است.
زبان براهویی متعلق به خانوادهٔ زبان های دراویدی است. این حقیقت که اقوام دیگری که زبان های دراویدی تکلم می کنند اکثراً در جنوب هند ساکن اند باعث تردید در مورد خاستگاه قوم براهویی شده است. سه نظریه در مورد خاستگاه قوم براهویی در دنیای آکادمیک وجود دارد. یک نظریه این است که براهویی ها یک قوم متعلق به اقوام دراویدی هستند و در زمانی که دیگر اقوام دراویدی پراکنده شده بودند، توسط اقوام هندوایرانی زبان محاصره شدند. نظریهٔ دیگر این است که آنان در قرون ۱۳و ۱۴ از داخل هند به بلوچستان مهاجرت کرده اند، و نظریهٔ سوم این است که براهویی ها در سال ۱۰۰۰ پ. م از داخل هند به بلوچستان مهاجرت کردند. عدم وجود هرگونه نفوذ فرهنگ ایرانی (اوستایی) در زبان براهویی این فرضیه را تقویت می کند.

براهویی ممکن است در یکی از این معانی به کار رود:
براهویی (طایفه) از شاخه های سکاهای کوشانی که جنوب پاکستان محل اصلی سکونت آنان است.
زبان براهویی زبان براهویی ها

دانشنامه آزاد فارسی

بَراهویی
اتحادیه ای بزرگ از طوایف قدیمی بلوچ در پاکستان و ایران و افغانستان، ساکن کلات و خاران و بولان و کناره های رودخانۀ سند و سواحل دریای عمان در بلوچستان پاکستان و خاش و سراوان در بلوچستان ایران و بخشی از حوزۀ سفلای رودخانۀ هیرمند در افغانستان، مرکب از ده ها تیرۀ کوچک و بزرگ. بیشتر آنان در بلوچستان پاکستان به سر می برند. بعضی از براهویی های ایران همچنان چادرنشین اند. براهویی ها ترکیبی از اقوام بلوچ و دراویدی و افغان و احتمالاً عرب هستند و زبانشان شعبه ای از زبان دراویدی است. در این زبان لغات فراوانی از زبان های بلوچی، فارسی، عربی، افغانی و حتی کردی رایج است. اتحادیۀ براهویی به دست میراحمدخان، جدّ طایفۀ احمدزایی و نخستین حاکم براهویی، به وجود آمد. خاندان او از قرن ۱۱ تا ۱۴ق، حاکم ناحیۀ کلات بود. قلمرو این حکومت، گاه از کراچی و رودخانۀ سند تا اعماق بلوچستان ایران امتداد داشت. نادرشاه، حکومت میرمحبت خان را تأیید کرد و میرنصیرخان، ملازم نادر، پس از قتل او، برادرش را برکنار کرد و امیرمهراب خان پس از سال ها همکاری با کمپانی هند شرقی سرانجام در ۱۲۵۴ق در جنگ با آنان کشته شد.

پیشنهاد کاربران

ایل لر براهویی *براهیمی . ابراهیمی*
از ایل بزرگ لر ممسنی فارس بود

ایل بزرگ لر ممسنی از
چهارده طایفه تشکیل شده بود
شامل ::::؛
رستم
جاوید
سنجابی
دشمن زیاری فارس
بکش
سرابندی
اسماعیل زی
شهرکی
دشمن زیاری کهگیلویه
براهیمی*براهویی*
شهرکی کرمانشاه

طایفه مردها ایل لر ممسنی
طایفه کرت ایل لر ممسنی

در تاریخ بدلیسی قوم مماسن ( ممسنی ) ماماسنی ازش یاد میشه

ایل ممسنی ، ایل بزرگ و قدرت مند است، اگر به تاریخ گزیدە برگردیم، می بینیم کە ٩٠٠ سال پیش نامشان آمدە است کە محل زندگی این ایل در کوه کردان نزیک حلب ( سوریە ) بودە و بە لرستان کوچ کردند، الان در استان هولیر ( اربیل ) جنوب کردستان ( کردستان عراق ) این ایل بە همان نام ‘ممسنی’ یا ( مامسەنی ) و در کردستان سوریه زندگی میکنن، لذا لازم نیست کە بگویند اطلاعات اندک دربارە این ایل در دست است، یا اطلاعات زیاد در درست نیست.
ممسنی یا مامسنی از مام حسینی نە امدە است. مم کە بە کردی میگن ( مەم ) نام یک از امیران دولت مروانی است، مم پسر اسکو پسر درباز پسر نصرالدولە مرانی است، و واژە ( سنی ) بە معنای پهن میاد، ممسنی یکسان است بە مم کە سرش بزرگ بودە یا عقلش زیاد است.

[۵/۱۴، ‏ ۱۹:۴۵] ادینه: خیر مبارک مرے کانه حکاکا بیل هو
[۵/۱۴، ‏ ۱۹:۴۸] ادینه: نا عید مبارک مرے تینا حقات بخشس. . . . الله نا عبادات قبول که

اسم هارو به زبان براهویی بزارین


کلمات دیگر: