کلمه جو
صفحه اصلی

پتاسیم


برابر پارسی : شَخارک

فارسی به انگلیسی

potassium

مترادف و متضاد

potassium (اسم)
پتاسیم

فرهنگ فارسی

جسمی است جامد نرم که با ناخن مخطط میگردد و با چاقو بریده میشود مانند سدیم . در نفت حفظ میشود و در ۶۳۵ درجه ذوب میگردد و در۷۵۶ درجه میجوشد . سطحش کدر ولی مقطعش نقرهیی است. مانند سدیم با آب ئیدرژن میدهد و در اکسیژن و کلر میسوزد و بصورت کلرور در آب دریاها و بصورت نیترات در شوره زارها دیده میشود . پتاسیم را بوسیل. تجزی. الکتریکی کلرور دو پتاسیم بدست میاورند .

فرهنگ معین

(پُ یُ ) [ فر. ] (اِ. ) عنصری فلزی با حرف اختصاری K ، نقره ای رنگ و نرم که در برابر هوا و آب خود به خود آتش می گیرد و به صورت کلرو در آب دریاها و به صورت نیترات در شوره زارها دیده می شود.

فرهنگ عمید

عنصر فلزی نرم، سبک، و نقره ای رنگ که در مجاورت هوا و آب خود به خود آتش می گیرد و به همین دلیل آن را در نفت نگهداری می کنند.

دانشنامه عمومی

پتاسیم (Potassium) با نماد شیمیایی K (از واژهٔ kalium در لاتین نو) یک فلز قلیایی است و عدد اتمی آن ۱۹ می باشد. عنصر پتاسیم نرم و به رنگ نقره ای - سفید است در هوا به آسانی اکسید می شود و با آب به شدت واکنش می دهد و تولید گرما می کند و در نتیجه باعث شعله ور شدن هیدروژن و واکنش آن می گردد.نبو
پتاسیم و سدیم از نظر شیمیایی بسیار شبیه اند.
این عنصر حدوداً ۲٫۴٪ از وزن پوسته زمین را تشکیل می دهد و از نظر فراوانی هفتمین عنصر در آن می باشد. به دست آوردن پتاسیم از کانی ها به دلیل خاصیت نامحلولی و ماندگاری آن بسیار دشوار است.
با این وجود، مواد معدنی دیگر مانند Carnallite, Langbeinite, Polyhalite و Sylvite در بستر دریاها یا دریاچه های قدیمی یافت می شوند. مواد معدنی بسیار زیاد ته نشین شده در این برکه ها عمل استخراج پتاسیم و نمک آن را اقتصادی تر می کند. منابع مهم پتاسیم و پتاس منابعی در کالیفرنیا، آلمان، نیومکزیکو، یوتا و دیگر نقاط زمین می باشد. در عمق ۳۰۰۰ فوتی زیر بستر Saskatchewan، مقادیر عظیمی از پتاس وجود دارد که می تواند به عنوان یک منبع مهم برای این عنصر در آینده در نظر گرفته شود.

دانشنامه آزاد فارسی

پُتاسیُم (potassium)
عنصری فلزی، نرم، مومی شکل، به رنگ سفید نقره ای، با نماد K، برگرفته از کالیم لاتینی، با عدد اتمی ۱۹، و جرم اتمی نسبی ۳۹.۰۹۸۳. از فلزات قلیایی است و از نظر سبکی پس از لیتیوم، و در مقام دوم، قرار می گیرد. به علت چگالی بسیار کمش روی آب شناور می ماند. در معرض هوا به سرعت اکسید می شود و واکنش آن با آب بسیار شدید است. در پوستۀ زمین فراوان است و همراه با عناصر دیگر در نمک ها و ذخایر معدنی، به صورت سیلیکات های آلومینیوم پتاسیم، یافت می شود. پتاسیم مهم ترین یون قلیایی مایع در یاخته های بدن است. پتاسیم و سدیم در تنظیم پتانسیل الکتریکی دستگاه عصبی، و درنتیجه عملکرد مؤثر عصب ها و ماهیچه ها نقش مهمی دارند. کمبود پتاسیم ممکن است براثر ازدست رفتن مقدار فراوانی از مایعات، به سبب اسهال طولانی و استفراغ، ایجاد شود. این امر ممکن است به فلج ماهیچه ای منجر شود. ازدیاد پتاسیم در بدن نیز ممکن است به ایست قلبی بیانجامد. این عنصر برای رشد گیاهان هم لازم است. هامفری دیوی، شیمی دان انگلیسی، در ۱۸۰۷ آن را کشف و نام گذاری کرد. او پتاسیم را به روش الکترولیز از پتاس به دست آورد که اولین جداسازی فلز با الکترولیز بود.

پیشنهاد کاربران

با یاد او
کمبود پتاسیم باعث سفتی عضلات، سفتی رگ ها و افزایش شدید فشار خون می شود. مصرف بیش از حد پتاسیم باعث شل شدن عضلات و رگ ها، کاهش شدید فشار خون و بروز آفت دهانی می شود.


کلمات دیگر: