کلمه جو
صفحه اصلی

سایپا

دانشنامه عمومی

سایپا، که سرنام گروه اسمی شرکت سهامی ایرانی تولید خودرو (به فرانسوی: Société Anonyme Iranienne de Production Automobile) است، شرکت خودروسازی ایرانی می باشد، که در سال ۱۳۹۱ با تولید شمار ۴۷۷٫۸۹۰ دستگاه اتومبیل، معادل ۴۲٪ درصد از سهم بازار خودروی ایران را به خود اختصاص داد و پس از ایران خودرو (با ۴۵٪) به عنوان دومین خودروساز ایران، شناخته شد.
۱۳۴۴: تأسیس شرکت به نام شرکت سهامی تولید اتومبیل سیتروئن ایران
۱۳۴۷: بهره برداری و شروع فعالیت با تولید انواع مدل های خودرو ژیان (۱۳۵۹–۱۳۴۷)
۱۳۵۴: تغییر نام شرکت به «شرکت سهامی ایرانی تولید اتومبیل» و تبدیل شدن به شرکت سهامی عام
۱۳۵۵: تولید رنو ۵ در مدل های سه در و ۵ در (۱۳۷۲–۱۳۵۵)
۱۳۶۲: تولید «وانت نیسان» زامیاد
۱۳۷۱: تولید رنو ۲۱
۱۳۷۲: تولید پراید
۱۳۸۰: تولید زانتیا
۱۳۸۳: تولید ریو توقف تولید در سال ۱۳۸۸
۱۳۸۹: تولید تیبا
۱۳۸۹: تولید محصولات پراید با پلتفرم X۱۰۰ (سایپا ۱۴۱٬۱۳۲٬۱۳۱٬۱۱۱)
۱۳۹۱: تولید سایپا ۱۵۱ (کارا)
۱۳۹۳: تولید تیبا ۲
۱۳۹۴: تولید ساینا
۱۳۹۵: تولید CS35
۱۳۹۶: تولید کوییک
۱۳۹۷: تولید رهام
شرکت سایپا در سال ۱۳۴۴ با سرمایه اولیه ۱۶۰ میلیون ریال با نام «شرکت ایرانی تولید اتومبیل سیتروئن ایران» تأسیس گردید. در تاریخ ۱۵ اسفند ماه ۱۳۴۵ به ثبت و دو سال بعد به مرحله بهره برداری رسید.
شرکت سهامی ایرانی تولید اتومبیل های سیتروئن SAIPAC(Societe Annonyme Iranienne De Production Automobile Citroen در سال ۱۳۴۵ در زمینی به مساحت ۲۴۰ هزار متر مربع و زیربنای ۲۰ هزار متر مربع با سرمایه اولیه ۱۶۰ میلیون ریال تأسیس شد.زمین یاد شده تا چند سال پیش از آن به ارتش تعلق داشت و تحت نام میدان تیر چیتگر، محل تمرین تیراندازی نظامیان بود و چادرهای نظامیان در آن مستقر بود. در سال ۱۳۳۹ یکی از مؤسسان شرکت سیتروئن در منطقه خاورمیانه به نام کریستین اودس به سبب ازدواج با دختر ارتشبد منوچهر آریانا، زمین مزبور را با سرمایه آنتوان آیسه و برای او از ارتش خریداری کرد. اودس که در گذشته همکلاس آلفرد آیسه فرزند آنتوان بود، پدر دوستش را تشویق به سرمایه گذاری و تأسیس این کارخانه کرد و آنتوان زمین را به قیمت هر متر سه ریال از ارتش خریداری نمود. این شرکت هم اکنون در زمینی به مساحت ۴۱۵ هزار متر مربع (کارخانه مرکزی) در حال فعالیت است.
نام شرکت در اوایل سال ۱۳۵۴ به شرکت سهامی عام ایرانی تولید اتومبیل با نام انحصاری «سایپا» تغییر یافت. از آذر ماه ۱۳۶۰ تحت سرپرستی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران قرار گرفت و متعاقب آن بر اساس مصوبه ۱۳۶۵٫۲٫۱ هیئت وزیران، کلیه سهام آن به نمایندگی از سوی دولت به نام سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران منتقل گردید. سهام شرکت در اواخر سال ۷۴ در بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شد و بعد از آن در دی ماه ۱۳۸۷ به موجب قانون بودجه کشور ۵۱ درصد از سهام آن، در بورس واگذار گردید.

سایپا (ابهام زدایی). سایپا شرکت خودروسازی ایرانی است.
سایپا دیزل
سایپا شیشه
باشگاه والیبال سایپا تهران
باشگاه فوتبال سایپا تهران
باشگاه فرهنگی ورزشی سایپا
سایپا همچنین ممکن است به یکی از موارد زیر اشاره داشته باشد:

دانشنامه آزاد فارسی

سایْپا
سایْپا
(عنوان اختصاری عبارت فرانسوی Sociètè Annonyme Iranienne de Production Automobile) شرکت سهامی عام ایرانی تولید اتومبیل، تأسیس شده در ۱۳۴۴ش، با سرمایۀ اولیۀ ۱۶۰میلیون ریال به نام شرکت سهامی تولید اتومبیل سیتروئن ایران. این شرکت در ۱۵ اسفند ۱۳۴۵ ثبت شد و در اواخر ۱۳۴۷ به مرحلۀ بهره برداری رسید. شرکت سایپا تولید اولین محصولات خود را که شامل «وانت آکا» و «سواری ژیان» بود، با روش کاملاً دستی و بدون بهره گیری از تجهیزات و امکانات مدرن آغاز کرد. تولیدات شرکت بعد از ۱۳۵۳ سیر صعودی یافت و بر تنوع محصولات آن افزوده شد. نام شرکت در اوایل ۱۳۵۴ با حذف کلمۀ سیتروئن از انتهای عبارت فرانسوی آن، به «شرکت سهامی عام ایرانی تولید اتومبیل» (سایپا) تغییر یافت. این شرکت در ۱۶ تیرماه ۱۳۵۸ به مالکیت دولت درآمد و از ۱۸ آذرماه ۱۳۶۰ تحت سرپرستی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران قرار گرفت. محصولات این شرکت در سال های مختلف عبارت اند از «رنو ۵» (۱۳۵۵ـ۱۳۷۳)؛ «وانت نیسان» (۱۳۶۳ـ۱۳۶۹)؛ «وانت نیسان دو کابین» (۱۳۷۱ـ۱۳۷۳)؛ «رنو ۲۱» (۱۳۷۱ـ۱۳۷۳)؛ «پراید کاربراتوری» (از ۱۳۷۳ تاکنون) و به دنبال قرارداد منعقده با شرکت کیاموتور کره جنوبی «پراید Face Lift» و «پراید انژکتوری» (از ۱۳۷۹تاکنون)؛ «زانتیا» (از بهمن ۱۳۸۰).


کلمات دیگر: