کلمه جو
صفحه اصلی

سائیس

فرهنگ فارسی

شهر قدیمی در مصر سفلی واقع در مصب نیل و مشرق (منهور ) و آن پایتخت سلسله ای سائیس بود . پارچه های کتانی این شهر شهرت داشت و معبد معروفی برای ربه النوع ((نیت ) ) حامی و خداوند صنعت مزبور در آن شهر بنا کرده بودند که هرودتس از آن دیدن کرد . فنیقیان در دوره سلسله هیجدهم و اهالی لیبی در دوره سلسله بیستم فراعنه نمایندگیهای تجارتی در سائیس تاسیس کردند . سپس همین مهاجران بنام امرای سائیس بحکومت رسیدند و بعنوان بیست و ششمین و بیست و هشتمین و سی امین سلسله فراعنه بر مصر فرمانروایی یافتند . در دوره همین سلسله ها سائیس کانون تمدنی درخشان گردید. پس از فتح مصر بدست کمبوجیه شاهنشاه هخامنشی سلسله بیست و ششم منقرض گردید .

لغت نامه دهخدا

سائیس. ( اِخ ) یکی از قدیمی ترین شهرهای مصر قدیم که در دلتای نیل در مشرق دمنهور قرار داشت. صنعت پارچه های کتانی این شهر مشهور بود و معبد معروفی برای الهه «نیت » حامی و خداوند این صنعت در سائیس بناکرده بودند که هرودوت از آن دیدن کرد. فنیقی ها در دوره سلسله هجدهم و اهالی لیبی در دوره سلسله بیستم فراعنه ، نمایندگیهای تجارتی در سائیس تأسیس کردند. سپس همین مهاجرین امرای سائیس نام یافتند و بعنوان بیست و ششمین و بیست وهشتمین و سی امین سلسله فراعنه بر مصر فرمانروائی یافتند. و در دوره همین سلسله ها سائیس کانون تمدن درخشانی شد و گاهی بتجدید حیات هنر و صنعت مصر در این دوره نام رستاخیز سائیسی داده اند. با فتح مصر بدست کمبوجیه شاهنشاه هخامنشی ، سلسله بیست و ششم یا سلسله پادشاهان سائیس منقرض گردید. کمبوجیه بمعبد سائیس رفت و در مقابل خدایان محلی زانو زد ولی هرودوت گفته است که مومیائی آمازیس را بیرون آورد و در آتش انداخت.( ایران باستان ج 1 ص 492 و 502 و 503 و 505 و 507 ).

دانشنامه عمومی

مختصات: ۳۰°۵۷′۵۳″ شمالی ۳۰°۴۶′۶″ شرقی / ۳۰٫۹۶۴۷۲°شمالی ۳۰٫۷۶۸۳۳°شرقی / 30.96472; 30.76833
Archeological description of Sais
Official site at the University of Durham
' سائیس ' یکی از قدیمی ترین شهرهای مصر قدیم که در دلتای نیل در مشرق دمنهور قرار داشت.صنعت پارچه های کتانی این شهر مشهور بود و معبد معروفی برای الههٔ «نیت» حامی و خداوند این صنعت در سائیس بناکرده بودند که هرودوت از آن دیدن کرد.فنیقی ها در دورهٔ سلسلهٔ هجدهم و اهالی لیبی در دورهٔ سلسلهٔ بیستم فراعنه، نمایندگیهای تجارتی در سائیس تأسیس کردند.سپس همین مهاجرین امرای سائیس نام یافتند و به عنوان بیست و ششمین و بیست وهشتمین و سی امین سلسلهٔ فراعنه بر مصر فرمانروائی یافتند؛ و در دورهٔ همین سلسله ها سائیس کانون تمدن درخشانی شد و گاهی بتجدید حیات هنر و صنعت مصر در این دوره نام رستاخیز سائیسی داده اند.با فتح مصر بدست کمبوجیه شاهنشاه هخامنشی، سلسلهٔ بیست و ششم یا سلسلهٔ پادشاهان سائیس منقرض گردید.کمبوجیه بمعبد سائیس رفت و در مقابل خدایان محلی زانو زد ولی هرودوت گفته است که مومیائی آمازیس را بیرون آورد و در آتش انداخته است.
در همین راستا دانشکده پزشکی «سائیس» در کنار معبد «نیت» که با پول خود داریوش وتوسط پزشک مصری ساخته شده از مراکزمهم فرهنگی جهان بوده است. در این دانشکده پزشک تربیت می شده و به تمام حوزه های امپراطوری اعزام می شده اند. ازدیگر دانشکده های دورهٔ هخامنشی که ازکتاب مقام دانش در ایران باستان برگرفته شده است دانشکده های «بوسیپا» «آرشویی» و «میلیتس» می باشند. منبع (ایران باستان ج ۱ ص ۴۹۲ و ۵۰۲ و ۵۰۳ و ۵۰۵ و ۵۰۷)(به یونانی باستان: Σάϊς) شهری در غرب دلتای نیل در مصر باستان بوده است.

دانشنامه آزاد فارسی

سائیس (Sais)
شهر باستانی در دلتای رود نیل. در زمان حکومت سلسلۀ بیست و ششم مصر (۶۶۴ـ۵۲۵پ م) پایتخت این کشور بود و به شهری ثروتمند تبدیل شد. معبد نیت، الهۀ جنگ و شکار، در این شهر بود. پادشاهان سلسلۀ سائیتی کاخ ها و معابد فراوانی در این شهر بنا کردند که برخی از آن ها هنوز برجا مانده اند. شهر سائیس در ۵۲۵پ م به وسیله کمبوجیه تصرّف شد و پسامتیک سوم، آخرین فرعون سلسلۀ بیست و ششم کشته شد و مصر به تصرّف ایران درآمد. نیز ← پسامتیک


کلمات دیگر: