کلمه جو
صفحه اصلی

چگنی

فرهنگ فارسی

یکی از بخشهای شهرستان خرم آباد و ناحیه ایست کوهستانی . هوای آن معتدل است . از مشرق به خرم آباد از مغرب به بخش طرهان محدود است . مرکز بخش چنگی در ۳۶ کیلو متری خرم آباد واقع است . این بخش سه دهستان و ۵۴ آبادی دارد .
نام یکی از بخشهای خرم آباد که از سمت خاور به شهرستان خرم آباد از باختر به بخش طرهان از شمال به بخش سلسله و دلفان و از سمت جنوب به بخش ویسیان محدود است .

لغت نامه دهخدا

چگنی . [ چ ِ گ ِ ] (اِخ ) چگینی . نام طایفه ای است از طوایف قشقایی که تعداد 300 خانوار است و محل سکونت آنها در حوالی سمیرم میباشد. (از جغرافی سیاسی کیهان ص 82). رجوع به چگینی شود.


چگنی . [ چ ِ گ ِ ] (اِخ ) نام یکی از بخشهای خرم آباد که از سمت خاور به شهرستان خرم آباد، از باختر به بخش طرهان ، از شمال به بخش سلسله و دلفان و از سمت جنوب به بخش ویسیان محدود است . اراضی این بخش قسمتی جلگه و قسمتی در دامنه ٔ کوه یا کوهستانی است و آب و هوای معتدل دارد. آبش از رودخانه و چشمه ها. محصولش غلات ، حبوبات و صیفی . راهش در تابستان از طریق خرم آباد و کوهدشت اتومبیل رو است . مرکز بخش چگنی در 36 هزارگزی خرم آباد واقع است و از آثار قدیم ، بنای دو امامزاده ٔ معروف به باباعباس و حیات الغیب با قلعه ٔ مخروبه و پل مخروبه ٔ مهم کنگان که پایه های آن باقی است در آن محل برجای مانده است . این بخش از سه دهستان : دوره ، ناوه کش و سماق تشکیل یافته که جمعاً بیش از 11 هزاروپانصد تن سکنه دارند. و ساکنین بخش از طایفه های بهرامی ، طولانی ، شاهیوند، سادات ، حیات الغیب و چگنی میباشند. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 6).


چگنی. [ چ ِ گ ِ ] ( اِخ ) چگینی. نام طایفه ای است از طوایف قشقایی که تعداد 300 خانوار است و محل سکونت آنها در حوالی سمیرم میباشد. ( از جغرافی سیاسی کیهان ص 82 ). رجوع به چگینی شود.

چگنی. [ چ ِ گ ِ ] ( اِخ ) نام یکی از بخشهای خرم آباد که از سمت خاور به شهرستان خرم آباد، از باختر به بخش طرهان ، از شمال به بخش سلسله و دلفان و از سمت جنوب به بخش ویسیان محدود است. اراضی این بخش قسمتی جلگه و قسمتی در دامنه کوه یا کوهستانی است و آب و هوای معتدل دارد. آبش از رودخانه و چشمه ها. محصولش غلات ، حبوبات و صیفی. راهش در تابستان از طریق خرم آباد و کوهدشت اتومبیل رو است. مرکز بخش چگنی در 36 هزارگزی خرم آباد واقع است و از آثار قدیم ، بنای دو امامزاده معروف به باباعباس و حیات الغیب با قلعه مخروبه و پل مخروبه مهم کنگان که پایه های آن باقی است در آن محل برجای مانده است. این بخش از سه دهستان : دوره ، ناوه کش و سماق تشکیل یافته که جمعاً بیش از 11 هزاروپانصد تن سکنه دارند. و ساکنین بخش از طایفه های بهرامی ، طولانی ، شاهیوند، سادات ، حیات الغیب و چگنی میباشند. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 6 ).

دانشنامه عمومی

مرد قوی


چگنی یا چگینی می تواند به موارد زیر اشاره کند:
ایل چگنی، ایل چگنی یکی از ایلات لر ساکن در استان لرستان
ترشی (در افغانستان)
به صورت پرا کنده در رودبار وقزوین که در دوره رضاشاه به دلیل مبارزه و مقاومت در برابر رضا خان وجنگیدن با او به این مناطق تبعید شدن
چگنی (سیروان). چگنی یک روستا در ایران است که در دهستان لومار واقع شده است. چگنی ۱۸۳ نفر جمعیت دارد.
فهرست شهرهای ایران

پیشنهاد کاربران

طایفه چنگروی که اتابکان لرکوچک از آن برخواسته اند ربطی به چگینی ندارد و از طایفه سلبوری اند و اتابکان لرکوچک با چگینی ها برادرند ولی جدا هستند حقیقت را باید گفت

وَن van در زبان لری یعنی انداختن و پسوندی است به معنی《من》 مثل آبرومند و برای معرفی ایلات و طوایف اصیل لُر بکار میرود. وند پسوند دارا بودن است و از ریشه اوستایی vant ونت به مفهوم دارنده است. میر طایفه ای در لرستان است که زمان اتابکان و والیان لر جزو وزرا و صاحب نظران بودند. میرشاهوردیخان اتابک لر و میرنوروز از آن طایفه اند و درشاهنامه میر به معنی کدخدا و صاحب سواد آمده است:یکی میر بود اندرون شهر اوی _ سر افراز با لشکر در آبروی. دیناروند:نام طایفه ای در لرستان و دینار واحد پول ایران در زمان پارتیان و ساسانیان بوده و این کلمه در واژه نامه پازند صفحه ۱۸۷ آمده است. دریک derek نیای یکی از ایلات لرستان ( دریکوند ) است که خود دریک واحد پول ایران در زمان هخامنشیان بوده و ساتیار یکی از طوایف دریکوند است و ساتیار از سرداران داریوش هخامنشی بوده است. زینی وند zayni vand نام طایفه ای از ایل دریکوند است و در واژه نامه پازند نوشته موبد شهرزادی صفحه ۲۱۱ بصورت زیناوند آمده و در اوستا بصورت زینا ونتا آمده. خانم دکتر ژاله آموزگار《زیناوند》را به معنی هوشیار ترجمه کرده و در اوستا به عنوان لقب تهمورث آمده است. دکتر عبدالحسین زرینکوب زینی وند را به معنی سلاحدار آورده است. رشنو نام یکی از طوایف بزرگ لر است به معنی《خوش یُمن》و در ارداویرافنامه اثر فیایپ ژینیو صفحه ۳۲ بعنوان ایزدی زردشتی و الهه عدالت و دادگستری آمده است. در واژه نامه پازند موبد رستم شهرزادی صفحه ۱۹۵ بعنوان فرشته روز داوری و نماد راستی و دادگری همراه ایزدان مهر و سروش میباشد درکتاب ایران باستان ص ۳۰۳ رشنو فرشته دادگستری است همچنین رشنواد درشاهنامه پیشکار همای دختر بهمن است و درجنگ با روم سپهسالار هما میشود. پولادوند نام یکی از طوایف اصیل لر است و نام پهلوانی باستانی است که در نوشته های زردشتی از کتاب واژه نامه پازند صفحه ۱۱۹ آمده است. زهتاب zehtab یکی از طوایف چگنی است که در واژه نامه پازند موبد رستم شهرزادی صفحه ۲۱۰ بعنوان زه تابیده شده یا رشته تابیده شده آمده است. زیودار zivdar نام طایفه ای در معمولان و پلدختر لرستان که به معنی《دارنده زیبایی》 است و در واژه نامه پازند موبد شهرزادی صفحه ۲۱۱ زیو به معنی زیبا آمده است. چَنگروی نام کوهی در مرکز لرستان و نام طایفه ای که《مؤسس اتابکان لر کوچک》بودند وجه تسمیه آن از کلمه چَنگه یا چَنگای اوستایی به معنی خورشید است و لقب اتابکان لر کوچک《 آل خورشید》بود همچنین ایل چگنی و طایفه چنگایی از بازماندگان چنگروی میباشند. ویس vais در لری یعنی ناحیه و در فرهنگ پهلوی دکتر بهرام فره وشی صفحه ۳۵۷ و واژه نامه شایست ناشایست دکترمحمود طاووسی صفحه ۲۸۶ آمده است. دِ هُوز ویس کرمی یَه:از خانواده کرمی یا متعلق به ناحیه کرمی است. ویسیو veyseyo که نام شهری در شهرستان چگنی لرستان است از واژه اوستایی vis به معنی روستا گرفته شده که در فرهنگ《پاشنگ_وندیداد》صفحه ۱۰۳ آمده. همچنین در زبان روسی وس به معنای دهکده آمده است.

طایفه چگنی *چنگایی *ایل عالی جمالی از ایل بزرگ لر بختیاروند
ساکن در مسجدسلیمان. لالی. اندیکا. شوشتر. اهوازا. اصفهان . چهارمحال بختیاری

قلعه چنگایی در لالی

شهر باستانی چنگا در دهستان للرکتک بخش چلو در شهر اندیکا شهرستان
مسجدسلیمان

طایفه چگنی از طوایف بالاگریوه لرستان

کوه گریوه در شهرستان لالی مسجدسلیمان

قلعه چنگایی در شهر لالی
شهر چنگا در اندیکا مسجدسلیمان

طایفه چنگایی ایل عالی جمالی ایل بزرگ لر بختیاروند ( بهداروند )



طوایف لر چگنی. سیاه منصور. زنگنه برادر هستند


طایفه چگنی لر بختیاروند
طایفه چگنی لر فیلی
طایفه سیاه منصور لر خوزستان

تیره سیاه منصور منجزی بختیاروند خوزستان
شهر سیاه منصور خوزستان

طایفه لر زنگنه کرمانشاه
تیره بختیاروند زنگنه کرمانشاه
طایفه زنگنه لر بختیاری



طایفه چگنی لر ساکن در شهر لر نشین لوشان و رودبار. استان گیلان

به احتمال خیلی زیاد لکهای لرستان همگی چگنی هستند چگنی در منابع گذشته بسیار بیشتر از الان بوده اند

چنگروی که اجداد اتابکان لُر هستند و به سلسله آل خورشید معروف بودند و واژه چنگا در اوستا یعنی روشنایی و احتمالا ایل چگنی و چنگایی بازماندگان همان چنگروی هستند

واژه لرستانات در زبده التواریخ : واژه لرستانات در منابع مختلف معادل بلاد لرنشین یا لرستان بزرگ ( فیلی ، بختیاری و جنوبی ) آمده است مثلأ در کتاب زبده التواریخ ، جلد ۲ ، صفحه ۶۲۱ ، واژه لرستانات آمده است. کتاب زبده التواریخ از مهمترین وقایع نگاری نیمه نخست سده هشتم هجری ، شامل ؛ رویدادهای پس از مرگ تیمور گورکانی تا نیمه فرمانروایی شاهرخ تیموری، تألیف ؛ شهاب الدین عبدالله بن لطف الله خوافی یا بهدادینی ، مشهور به حافظ ابرو است که به سال ۸۳۳ متوفی شده است. همچنین شیخ بهایی در دیوانش یک شعری دارد با این عنوان:از لرستان یک لری زفت و کلان _ نوبتی آمد به شهر اصفهان.

مسعودی در قرن چهارم در نام بردن از قبایل کرد از لریه و جورقان یا همان گورکان یا گوران نام می برد به نام دو ایل از ایلات کرد که چگنی طبق منابع گوران است و از لریه جدا است حالا این کرد بودن لرها و گورانها و سایر اقوام که از ترکیه تا کرمان بوده اند شاید به معنای کوچ نشین باشد و ربطی به هم نداشته باشند که مناطق لار و دشتک فارس نیز شامل می شده است

ایل لر کوچک ( لک )

بهداروندها و منجزی ها و هداوندها و بختیاری وندها تاریخ لرستان را تحریف کرده اند
دروغ پردازی در باره ریشه و تبار لرها کار این دسته آدمهای بیمار است
چگنی ها از بالاگریوه ها جدا هستند

ایل چگنی ایلی به پهنای ایران زمین

واژه لرستانات واژه ای جعلی و نامشروع است که توسط تجزیه طلبان و پان لُرهای اندیمشکی طراحی و مطرح شده است . پروژه ای که با شکست برخورده است . طراحان خبیث این پروژه جعلی به صورتی هدفمند به دنبال هضم قوم بزرگ لک و تجزیه ایران هستند .


قوم لر ( قوم لر کوچک *لک* - قوم لر بختیاری )

قوم بزرگ لک لُرکوچک نیست
قوم بزرگ لک لُر بزرگ هم نیست
قوم بزرگ لک و لکستان مستقل است

زاغه بیرانشهر ، نیمی از شهر خرم آباد ، الشتر نورآباد ، نهاوند ، نیمی از کرمانشاه ، هرسین ، کنگاور ، دینور ، صحنه ، چمچمال ، بیستون ، کوهدشت ، رومشکان ، آبدانان ، درهشهر ، ایلام ، آبدانان ، چرداول، شیروان ، بدره ، شمال چگنی

هَر بژی لک و لکستان

ببخشید من اصالتا از قوم عرب عراق هستم و چند وقتی بود در بین طوایف قوم لر تفرقه افکنی می کردم

ببخشید

****
من با مراجعه به کتاب شرفنامه بدلیسی کرد
فهمیدم که
ایل حسنکی ایل بختیاروند لر
طوایف ( آسترکی. شوهان. شقاقی. کردلی. کردلی. کوشکی. رشان.
بجنوی. جلکی. . . . )
نام ایل حسنکی لر بختیاری در این کتاب به همراه
14 طایفه اش ذکر شده

طایفه جلکی ایل حسنکی ایل بختیاروند قوم لر
*jaLeki *
شهر جلکان محل سکونت تیره های از ایل بختیاروند لر در خوزستان jalekan

ایل زلکی لر بختیاری جدا شده از ایل جلکی ایل حسنکی ایل بختیاروند قوم لر zaLeki

طایفه لک لر در 300 سال پیش تشکیل شده و از ایل زلکی لر بختیاری جدا شده است

لکlek ::در زبان لری بختیاری به معنی شاخه *تیره *

حاکمان حسنکی معروف به ملکان بودند

دژ کهن ملکان در شهر اندیکا شهرستان مسجدسلیمان محل حکومت حاکمان ایل لر بختیاروند بوده

حاکمان منجزی بختیاروند لر
حاکمان علاءالدین وند بختیاروند لر


انشاالله که خدا مرا ببخشید من بدون آگاهی و به تحریک یکی از دوستانم مطالب دورغ می نوشتم


محل خدمت سربازی من دزفول بوده و بیشتر لرهای دزفول و اندیکا و گتوند و طوایف حسنکی و منجزی و جلکی و هداوند هم به گویش دزفولی تکلم دارند و هم به عربی و در اصل اصالت اینها هم عرب است و از نسل عرب های خوزستان هستند آدم های پخته و سرسختی هم هستند

چگنی نام یکی از طوایف کولی ( Gypsy ) در ایران، نام یکی از مردمان رومان در ایران

چگنی:دانشنامه ایرانیکا، چگنی ها را از کولی های ساکن ایران می داند

چگنی از ایلات اصلی کاوولی هستند اینو ادموندز هم تایید کرده . جای تعجبه کسی اینو نمیدونه

فقط بالاگریوه

باسلام

اولا درست نیست که درموردایلات وطوایف با ادبیات ناپسندصحبت کرد
دوما کولی هم انسان هست
سومآایل چگنی بسیار ایل بارهنگ ومعتدل و محترمی هستند
شایداگه بگویم باادب ترین و منطقی ترین ایل هستند گزاف نگفته ام

با اینکه چگنی نیستم وهیچ نسبت سببی ونسبی با ایل محترم چگنی ندارم ولی ایل چگنی روبسیارمحترم وعزیز میدونم


اما درموردایل چگنی بایستی گفت آنچه که ما به ایل چگنی درلرستان میشناسیم درواقع تغیرشکل یافته "چگینی"هست که به"چگنی"تعیرشکل پیداکرده

دربرخی منابع چگنی رو چینی واز قبایل ترک ومغول معرفی کرده اند

همانطورکه میدونید درزمان حکومت صفویان ودرزمان شخص شاه اسماعیل صفوی گروهی از طرفداران سرسخت شاه اسماعیل صفوی ( که اتفاقا از اقوام به جای مانده از حکومتهای ترک ومغول درایران بودند )
به آدمخواران چگینی درسپاه شاه اسماعیل صفوی مهپعروف بودند
وقتیکه مخالفان ودشمنان شاه اسماعیل درنبردها کشته میشدندبرای ارادتمندی این گروه"گروه ادمخواران چگینی"شروع به خوردن گوشت آنهامیکردند

دوستان میتونندبدای صحت صحبتهای بنده تحقیق کنند

به هرحال مامیبینیم درشرق کشور وازخراستان هم دسته جاتی از چگینی ها وجوددارند
همانطورکه میدونیم قبایل ترک ومغولدرتاریخ از شرق کشور واردایران شدند
حتی بداغ خان ( که طایفه بداغ چگنی ازنسل اوهستند ) زمانی حاکم ترکمنستان بوده
ومیدونید ترکمندها نیزازنسل ترک ومغول هستند وترکمنستان درشرق ایران هست!!!!!!!!

درقزوین چگینی وجودداره

در شمال کشور چگینی وجودداره

دراستان مرکزی چگینی وجودداره

دراستان فارس چگینی وجودداره

درمیان بختیاری چگنی وجودداره

درایلام چگینی وجودداره


وخیلی هم جالبه درهممممممممه نقاط ایران به چگینی معروفند!!!!!!

ولی فقط درلرستان به چگنی مشهورند

دلیلش هم این هست که درلهجه وزبان لری حرف "ی"درمیان "گ"و"ن" به مرور زمان حذف شده

وچگینی به چگنی تبدیل شده

اون اسم چنگروی که درمنابع تاریخی به عنوان طایفه ای ازاتابکان لراسمش اومده هیچ ربطی به طایفه چگنی نداره

آثار اتابکان لر که از نسل"خورشید"بوده انددرچندین منطقه ازلرستان بوده اند

۱درمنطقه کوهدشت ومادیان رود ومناطقی که طایفه طولابی وامرایی وجوددارندکه کوهی نیزبه نام گراز یا چنگروجودداره

خب فکرکنم دوستان میدونند که امرایی وطولابی اصالتآبالاگریوه هستند ونیای مشترک با طایفه میر دارند

۲درمنطقه دهلران که جایگاه وسکونت زمستانه اتابکان بوده واکنون نیزقلعه تاریخی اون موجوده

۳درمنطقه منگره درمیان بالاگریوه که طایفه میروجودداره ویکی از قدیمی ترین مناطق اتابکان بوده
وقبرشجالدین خورشیدکه اولین حاکم اتابکان بوده درمنطقه روستای گوشه که همگی ازطایفه میرهستند

۴درمناطق پاپی که ازجمله اینکه اصلا درمیان ایل پاپی طایفه ای به نام خورشیدوندداریم

درمنطقه پاپی کوهی به نام خورشیدداریم
غاری به نام غارخاتون داریم که خاتون همسریکی از حاکمان اتابکان بوده

درمنطقه پاپی ومشخصا در منطقه گریت جایگاه تابستانه اتابکان لربوده که درزمان حمله معولان ویران شده

درمنطقه پاپی و روستای کاکاشرف قبر سیف الدین رستم"ساوودی"وجودداره که سیف الدین رستم سومین حاکم اتابکان لربوده

درهرصورت میبینیم آثار اتابکان بیشتردرچه مناطقی بوده اند. . . . .


کلمات دیگر: