کلمه جو
صفحه اصلی

همایون شجریان

دانشنامه عمومی

همایون شجریان (۳۱ اردیبهشت ۱۳۵۴ تهران) خوانندهٔ موسیقی سنتی ایرانی و نوازندهٔ تنبک و کمانچه است. وی پسر محمدرضا شجریان و برادر مژگان شجریان است.
تصنیف صدای تو را دوست دارم (شعر اسماعیل خویی، آهنگ سازی مجید درخشانی، به همراه مژگان شجریان، به مناسبت تولد محمدرضا شجریان)
موسیقی سریال «شهرآشوب»
موسیقی فیلم «آتش سبز»
اپرای عروسکی مولوی
تصنیف خلیج پارس، تصنیف ایران
موسیقی سریال «رسم عاشقی»
بازخوانی تصنیف دلشدگان
قطعه بار دگر فراموشی
موسیقی فیلم سینمایی "شعله ور"
همایون شجریان در ۳۱ اردیبهشت ۱۳۵۴ در تهران در خانواده ای سرشار از موسیقی متولد شد. وی فرزند محمدرضا شجریان است و از کودکی علاقه به موسیقی و ریتم در او نمایان بود تا آن که با تشخیص پدر نزد ناصر فرهنگ فر به فراگیری تکنیک و شناخت ریتم که اساس موسیقی است پرداخت و چند سالی هم آموختن را نزد جمشید محبی ادامه داد. از ده سالگی به همراه خواهرانش نزد پدر آواز را شروع کرد و در دوران بلوغ روزانه تکنیک آواز و صداسازی را به صورت فشرده فراگرفت. در همان زمان به هنرستان موسیقی رفت و کمانچه را به عنوان ساز تخصصی خود انتخاب کرد و در خارج از هنرستان به ادامهٔ فراگیری آن نزد اردشیر کامکار و آشنایی با تار و سنتور به صورت گوشی پرداخت.
او از سال ۱۳۷۰ به همراه محمدرضا شجریان در کنسرت های آمریکا، اروپا و ایران (با تنبک) همراهی کرد و از ۱۳۷۸ به بعد در صحنهٔ کنسرت ها به هم خوانی با پدرش پرداخت. اولین اثر با حضور او یاد ایام نام دارد که در آن اثر همایون شجریان تنبک نوازی را بر عهده داشته است. همایون شجریان کنسرت های بسیاری را با بزرگان موسیقی اجرا کرده و آثار زیادی را به همراه آنان در ایران و جهان منتشر کرده است که می توان به آلبوم کنسرت های «بی تو بسر نمی شود» و «فریاد» اشاره کرد که هردو اثر در سال های ۲۰۰۳ و ۲۰۰۵ نامزد دریافت جایزه گرمی شدند.
همایون شجریان به آهنگسازی برای سایر خوانندگان نیز مشغول بوده است؛ از جمله، تصنیف «دل سِتان» با مطلع «ای کاروان آهسته ران» را برای «علیرضا افتخاری» در آلبوم «قصهٔ شمع» آهنگسازی کرده است.

دانشنامه آزاد فارسی

همایون شجریان (تهران ۳۱ اردی­بهشت ۱۳۵۴ش- )
خواننده ی ایرانی موسیقی سنتی و نوازنده ی تنبک. از کودکی با راهنمایی پدرش، محمدرضا_شجریان، برای یادگیری تنبک و ریتم ­شناسی به کلاسناصر فرهنگ فر فرستاده شد و چند سالی هم نزد جمشید محبی آموزش دید. از 10 سالگی به همراه خواهرش، مژگان، نزد محمدرضا شجریان به یادگیری آواز و صداسازی پرداخت. در همان زمان، به هنرستان_عالی_موسیقی رفت و کمانچه را به عنوان ساز تخصصی فراگرفت. بیرون از هنرستان، او سنتور و تار را نیز به صورت مقدماتی یاد گرفته است. از سال ۱۳۷۰، کنسرت های پدرش را در ایران و کشورهای دیگر با تنبک همراهی کرد. از اواخر دهه ی 1370، همراهبا پدرش کارهایی را به صورت هم­ خوانی اجرا و منتشر کرده است. همایون از سال 1382 تاکنون آلبوم­ های مستقل زیادی را با آهنگ سازان و گروه های مختلف روانه ی بازار کرده و از اواسط دهه ی 1380 کنسرت­ های متعددی را نیز در نقاط مختلف ایران و کشورهای دیگر برگزار نموده است. او طی سال­ های اخیر به عنوان خواننده با چندین فیلم سینمایی، تئاتر و سریال تلویزیونی همکاری داشته است.
همایون شجریان در زمینه ی تنبک­ نوازی نیز با هنرمندان دیگر آثاری را منتشر کرده است. او طی سال ­های فعالیتش، با هنرمندان برجسته ­ای چون محمدرضا لطفی، کیهان کلهر، حسین_علیزاده، داریوش_طلایی، داریوش پیرنیاکان، فرهنگ_شریف و پرویز مشکاتیان اجرا و همکاری داشته است. از کارهای شاخص او می ­توان به اجرای نقش شمس (با آواز) در اپرای عروسکی مولوی (به کارگردانی بهروز غریب­ پور) و آواز و ترانه­ های سریال شهرآشوب (کارگردان: یدالله صمدی و آهنگ ساز: محمدرضا درویشی)، فیلم سینمایی آتش سبز (کارگردان: محمدرضا_اصلانی و آهنگ ساز: محمدرضا درویشی) و فیلم سینمایی رگ خواب (کارگردان: حمید نعمت ­الله و آهنگ ساز: سهراب پورناظری) اشاره کرد.
آثار
تعدادی از آلبوم­ های مشترک همایون و محمدرضا شجریان:
یاد ایام (نوازنده ی تنبک)؛ شب وصل (نوازنده ی تنبک)؛ معمای هستی (نوازنده ی تنبک)؛ آهنگ وفا (نوازنده ی تنبک و کمانچه آلتو و هم خوانی)؛ زمستان است (نوازنده ی تنبک)؛ بی تو به سر نمی شود (نوازنده ی تنبک و آواز)؛ فریاد (نوازنده ی تنبک و آواز)؛ ساز خاموش (نوازنده ی تنبک و آواز)؛ سرود مهر (نوازنده ی تنبک و آواز) و آه باران (نوازنده ی تنبک).
گزیده ی آلبوم ­های مستقل:
نسیم وصل (آهنگ ساز: محمدجواد ضرابیان، 1382)؛ ناشکیبا (آهنگ ساز: اردشیر کامکار، 1383)؛ شوق دوست (آهنگ ساز: محمدجواد ضرابیان، 1383)؛ نقش خیال (آهنگ ساز: علی قمصری، 1384)؛ با ستاره ها (آهنگ ساز: محمدجواد ضرابیان، 1385)؛ قیژک کولی (به همراهی حمید_متبسم و گروه دستان، 1387)؛ خورشید آرزو (به همراهی سعید فرج پوری و گروه دستان، 1387)؛ آب، نان، آواز (آهنگ ساز: علی قمصری، 1388)؛ شوق­نامه (به همراهی محمدرضا_درویشی و گروه عبدالقادر مراغی، 1390)؛ ای جان جان بی من مرو (آهنگ ساز: سعید فرج پوری و با همراهی گروه دستان، 1390)؛ سیمرغ (آهنگ ساز: حمید متبسم، ۱۳۹۱)؛ آرایش غلیظ (آهنگ ساز: سهراب پورناظری، 1393)؛ خداوندان اسرار (آهنگ ساز: سهراب پورناظری، 1394) و رگ خواب (آهنگ ساز: سهراب پورناظری، 1395).
منابع:
http://yon.ir/uEHDc http://yon.ir/iJqUS http://yon.ir/zVDEz http://yon.ir/Ocz1D


کلمات دیگر: