کلمه جو
صفحه اصلی

ابوتراب

فرهنگ اسم ها

اسم: ابوتراب (پسر) (عربی) (مذهبی و قرآنی) (تلفظ: abu torāb) (فارسی: ابوتراب) (انگلیسی: abu torab)
معنی: پدرِ خاک، از کنیه های حضرت علی ( ع ) امام اول شیعیان، از کنیه های حضرت علی ( ع )، امام اول شیعیان [قرن اول هجری]

فرهنگ فارسی

کنیه امیرالمومنین علی بن ابیطالب، بوتراب
لغوی نحوی
از متاخرین شعرای ایران معاصر شاه عباس اول صفوی

لغت نامه دهخدا

ابوتراب . [ اَ ت ُ ] (اِخ ) از متأخرین شعرای ایران ، معاصر شاه عباس اول صفوی . مولد او جوشقان و منشاء وی کاشان و در سال 1026 هَ . ق . درگذشت .


ابوتراب . [ اَ ت ُ ] (اِخ ) کنیت امیرالمؤمنین علی علیه السلام است . بوتراب . رجوع به علی بن ابی طالب بن عبدمناف شود.


ابوتراب . [ اَ ت ُ ] (اِخ ) لغوی نحوی . او راست : کتاب الاعتقاب در لغت و کتاب الاستدراک علی الخیل فی المهمل و المستعمل و جماعتی بر این کتاب نقض نوشته اند. (ابن الندیم ). و رجوع به محمدبن جعفر همدانی ... شود.


ابوتراب. [ اَ ت ُ ] ( اِخ ) کنیت امیرالمؤمنین علی علیه السلام است. بوتراب. رجوع به علی بن ابی طالب بن عبدمناف شود.

ابوتراب. [ اَ ت ُ ] ( اِخ ) از متأخرین شعرای ایران ، معاصر شاه عباس اول صفوی. مولد او جوشقان و منشاء وی کاشان و در سال 1026 هَ. ق. درگذشت.

ابوتراب. [ اَ ت ُ ] ( اِخ ) لغوی نحوی. او راست : کتاب الاعتقاب در لغت و کتاب الاستدراک علی الخیل فی المهمل و المستعمل و جماعتی بر این کتاب نقض نوشته اند. ( ابن الندیم ). و رجوع به محمدبن جعفر همدانی... شود.

دانشنامه عمومی

ابوتراب یکی از کُنیه های علی بن ابی طالب است. منابع دربارهٔ این کنیه و اینکه از سوی پیامبر اسلام قبل از ازدواج با فاطمه زهرا به او اعطا شده است اتفاق نظر دارند اما دربارهٔ چگونگی آن اختلاف نظر وجود دارد. همچنین در دوران بنی امیه از این عنوان برای توهین به وی استفاده می شده است.
دائرةالمعارف تشیع. اول (ویراست احمد صدر حاج سیدجوادی). انتشارات شهید سعید محبی. ۱۳۸۰. شابک ۹۶۴_۹۰۶۱۱_۰_X مقدار |شابک= را بررسی کنید: invalid character (کمک). پارامتر |تاریخ بازیابی= نیاز به وارد کردن |پیوند= دارد (کمک)
مجله کتاب ماه کلیات - شماره ۷۳ و ۷۴ - (The Encyclopaedia of islam) دائرةالمعارف اسلام
این لقب را پیامبر اسلام به علی ابن ابیطالب داده است.
برخی منابع با استناد به روایتی از عمار یاسر علت انتصاب این کنیه به علی بن ابیطالب را این گونه یاد کرده اند که علی در نخلستان بنی مدلج به خواب رفته بود پیامبر در حالی که به او می گفت: «ای ابوتراب برخیز» او را بیدار کرد و چگونگی مرگش را برای او پیش بینی کرد.
به نقل از تاریخ طبری هنگامی که از یکی از صحابه پیامبر (سهل بن سعد) خواسته شد تا به علی ناسزا گفته و از جمله از عنوان ابوتراب استفاده کند، وی گفت که این عنوان را پیامبر اسلام به علی داد. هنگامی که دیگر علی در سایه مسجد خفته بود پیامبر به خانه رفت و از فاطمه زهرا پرسید: «پسر عمت کجاست؟» و او در پاسخ گفت که: «در مسجد خفته است» پیامبر بدانجا رفت و دید که ردا از پشت وی افتاده است و خاک آلوده شده است. پیامبر خاک ها را پاک می کرد در حالی که می گفت: «ای ابوتراب برخیز»

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ابوتراب یعنی پدر خاک، یا دمساز خاک، یکی از القاب محبوب امام علی (علیه السّلام) و یکی از زیباترین القاب آن حضرت به شمار می آید.
ابو تراب به معنای پدر خاک، یا دمساز خاک، یا پدر و رئیس خاکیان است.این لقب از محبوب ترین القاب در نزد امام علی (علیه السّلام) و یکی از زیباترین القاب آن حضرت به شمار می آید.شیخ علاء الدین سکتواری در محاضرة الاوائل
سکتواری، علاء الدین، محاضرة الاوائل، ص ۱۱۳.
علامه مجلسی (رحمه الله) در بیان این جمله گوید:ممکن است ذکر آیه در اینجا برای بیان علت دیگری در نام گذاری آن حضرت به ابو تراب باشد، زیرا شیعیان او به جهت تذلل بیش از اندازه و تسلیم بودن در برابر فرمان های حضرتش تراب نامیده شده اند؛ چنان که در آیه کریمه آمده - و چون آن حضرت صاحب و پیشوا و زمامدار آنهاست ابو تراب نام گرفته است.
مجلسی، محمدباقر، بحار الانوار، ج۳۵، ص۵۱.
برای تحقیق بیشتر در این باره می توانید به کتاب الغدیر علامه امینی (رحمت الله علیه)، مراجعه کنید.
امینی، عبدالحسین، الغدیر، ج۶، ص۳۳۴ - ۳۳۸.
...

[ویکی شیعه] أبوتُراب از القاب اعطایی پیامبر اکرم(ص) به امیرالمؤمنین علی(ع).
«تُراب» کلمه ای عربی و به معنای خاک است. درباره علت لقب ابوتراب به حضرت علی چند روایات در دست است:
عَبایَة بن رِبعی از عبدالله بن عباس پرسید: چرا پیامبر خدا به علی (ع) لقب ابوتراب داد؟

[ویکی اهل البیت] کنیه ابوتراب را پیامبر صلی الله علیه و آله بر حضرت علی علیه السلام نهاده است و آن حضرت این لقب را از این جهت دوست داشت که او متواضع بود و روی خاک می نشست و این لقب را که به معنی پدر خاک است، برای خود می پسندید.
در مورد این کنیه جریان های مختلفی به صورت زیر نقل شده:
در آن هنگام، مردانی از قبیله بنی مدلج در چشمه ای که در نخیل برای آن ها بود، مشغول بودند. علی علیه السلام فرمود: ای ابویقظان آیا می توانی با من به پیش آنان بیائی تا به بینیم چگونه کار انجام می دهند؟ گفتم: اگر تو بخواهی! می آیم! گفت: آمدیم و بکارکردن آن ها مدتی تماشا کردیم سپس خواب بر ما چیره گشته، من و علی علیه السلام رفتیم تا این که روی شاخه های نازک آلوده به خاک درخت های خرما خوابیدیم.
به خدا قسم به جز پیامبر خدا کسی ما را با پای خود حرکت نداد که او با پای خود ما را حرکت داد و ما از آن خاکی که روی آن خوابیدیم، خاک آلوده شده بودیم و چون همان روز پیامبر خدا صلی الله علیه و آله علی علیه السلام را خاک آلوده دید، فرمود: چه شده بر تو ای ابوتراب؟ سپس فرمود که آیا دو مردی که شقی ترین مردم هستند به شما خبر ندهم؟ عرض کردیم: بلی ای رسول خدا صلی الله علیه و آله گفت: احیمر ثمود که شتر صالح را پی کرد و آن که بر این جای تو ضربت شمشیر می زند (دست خود را بر فرق علی علیه السلام گذاشت) تا این که از آن ضربت این با خونت خیس می شود (و ریش علی علیه السلام را گرفت).
پرسید: چگونه ای ابوالعباس؟ جواب داد: علی علیه السلام نزد فاطمه رفت و آن گاه بیرون آمد و در حیاط مسجد دراز کشید و به خواب رفت. پس از او، پیغمبر صلی الله علیه و آله پیش فاطمه آمد و از او پرسید: پسرعمویت کجاست؟
فاطمه گفت: اینک او در مسجد آرمیده است. پیامبر به صحن مسجد آمد و علی را دید که ردایش بر پشت مبارکش افتاده و پشتش خاک آلود شده است. پیامبر با دست شروع به پاک کردن خاک از پشت علی کرد و فرمود: بنشین ای ابوتراب! به خدا سوگند جز پیامبر کسی او را بدین نام، نخوانده است و قسم به خدا در نظر من هیچ اسمی از این نام دوست داشتنی تر نیست.
دست مبارک را زیر سر نهاده خواب کرد، باد روی مبارکش را غبار آلوده ساخت و پیغمبر در طلب بود تا او را اینجا یافت. گوشه پای مبارک بر او نهاد و گفت: برخیز چنین صلاح دیدی که ابوتراب باشی آیا بر من غضب کردی که من برادری گرفتم. میان مهاجر و انصار و نگرفتم میان تو و یکی از آنها، آیا تو راضی نیستی که باشی نسبت به من به منزله هارون از موسی الا آنست که بعد از من پیغمبری نخواهد بود، بدان و آگاه باش که هر که دوست دارد تو را امن و ایمان بگرد، او درمی آیند و با ایمان از همه سختی ها ایمن می گردد و هر که دشمن دارد تو را حق سبحانه و تعالی بمیراند او را مردن زمان جاهلیت یعنی کافر می راند او را حساب کرده شود به عمل خودش در اسلام.
راوی می گوید: صورت علی علیه السلام دگرگون و رنگ چهره اش تغییر کرده و بسیار در رنج بود، پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمودند: آیا تو را خشنود و خرسند بکنم؟ علی علیه السلام عرضه داشت: آری یا رسول الله.

پیشنهاد کاربران

لقب ابو تراب را پیامبر اکرم ( صلی الله علیه وآله ) به خاطر خوابیدن حضرت علی ( علیه السلام ) روی خاک و و خاک آلود بودن صورت ایشان، به آن حضرت داد .

حضرت علی بن ابی طالب ( ع )

�ابوالحسن، علی بن ابی طالب بن عبدالمطلب بن هاشم بن عبدمناف بن قصی بن کلاب�، نخستین امام از ائمه اثنی عشر، دومین معصوم از چهارده معصوم ( علیه السّلام ) و از دیدگاه اهل سنت خلیفه چهارم از خلفای راشدین است. آن حضرت دومین شخص عالم اسلام - پس از رسول اکرم ( صلی الله علیه و آله وسلّم ) - و وصی و ولی مطلق هستند و اعتقاد به امامت و وصایت و ولایت آن حضرت و یازده فرزند بزرگوارش یکی از اصول مذهب امامیه است. اما عده ای از پیروان و معتقدان آن حضرت به ملاحظه کثرت فضایل و کرامات ایشان از جاده اعتدال منحرف شده و اعتقاداتی فوق اعتقادات شیعه امامیه درباره ایشان پیدا کرده اند. این عده به غلات یعنی غلوکنندگان معروف شده اند و هم در نظر اهل سنت و هم در نظر شیعه از جاده هدایت به دور افتاده اند و از اهل بدعت و ضلال محسوب می گردند.
حضرت علی ( علیه السّلام ) به جز کنیه ابوالحسن به ابوتراب نیز معروف بود و این کنیه را حضرت رسول ( صلی الله علیه و آله وسلّم ) به او داده بود و آن هنگامی بود که او را بر روی خاک خوابیده دیده بود و او را بیدار کرده و گرد و خاک از پشت او برافشانده و فرموده بود تو ابوتراب هستی. آن حضرت این کنیه را چون از جانب رسول اکرم ( صلی الله علیه و آله وسلّم ) به او داده شده بود بسیار دوست می داشت و آن را بر کنیه ها و القاب دیگر ترجیح می داد. اما بنی امیه و دشمنان حضرت در این کنیه نوعی تحقیر و توهین می دیدند و به کسان خود دستور داده بودند که آن را همچون دشنام و ناسزایی درباره او بکار برند.

امیرالمؤمنین، صفت ابوتراب را خیلی دوست داشت. این کّنیه را پیغمبر صلی الله علیه وآله به او داده بود. به ابن عباس گفتند چرا به علی، ابوتراب می گفتند؟ گفت: لانه صاحبها / برای این که صاحبش است. یعنی پدر تراب که شوی، می شوی پدربزرگ آدم. آدم از تراب خلق شد دیگر . وقتی پیغمبر ( ص ) به امیرالمؤمنین می گوید: ابوتراب یعنی پدرِ خاکی و آدم می شود فرزندت. لذا هر جا که تراب هست، صاحبش علی است. در اوج نماز که سجده است بالاترین نقطه بدنت یعنی سر و پیشانی ات را می گذاری پایین ترین جا، جای پات، برای چه؟ برای این که بر تراب سجده می کنی و صاحب تراب علی ( ع ) است.


کلمات دیگر: