کلمه جو
صفحه اصلی

اربیل

فرهنگ اسم ها

اسم: اربیل (پسر) (کردی) (تلفظ: arbil) (فارسی: اربیل) (انگلیسی: arbil)
معنی: بسیار خوب، بسیار خوب ( نگارش کردی

لغت نامه دهخدا

اربیل.[ اَ ] ( اِخ ) اربل. شهری بزرگ بسرزمین آشور در جلگه های نینوای قدیم. آخرین جنگ داریوش سوم با اسکندر مقدونی در این موضع روی داد. رجوع به ایران باستان ص 105، 1370، 1372، 1377، 1378، 1390، 1393، 1394، 1401، 1406، 1478، 1814، 1827، 2275، 2288، 2421، 2483، 2524، 2632 و اربل شود.

دانشنامه عمومی

۳۶°۰۶′۴۶″شمالی ۴۴°۰۱′۵۹″شرقی / ۳۶٫۱۱۲۸°شمالی ۴۴٫۰۳۳°شرقی / 36.1128; 44.033
ابن خلکان (۱۲۱۱–۱۲۸۲)
عبدالله پشیو (۱۹۴۶)
محمد خطیب اربیلی
اربیل
اَربیل (کردی: هه ولێر، Hewlêr، با تلفظ: هَولِر، عربی: أربیل‎) یکی از شهرهای کردستان عراق و مرکز استان اربیل و همچنین مرکز کردستان عراق می باشد. مختصات جغرافیایی آن ۳۶٫۱۲ شمالی و ۴۴٫۰۱ شرقی است و در ۸۰ کیلومتری شرق موصل قرار گرفته است.جمعیت این شهر در سال ۲۰۰۹ (میلادی) ۲٬۲۹۳٬۸۳۹ نفر برآورد شده است. قدمت شهرنشینی در این شهر به ۶۰۰۰ سال پیش از میلاد می رسد و یکی از قدیمی ترین شهرهای مسکون دنیاست.
نام اربیل بر اساس قواعد زبان کردی با قلب آوایی روبه رو شده و توسط کردها به صورت «هه ولیر» تلفظ می شود. (مقایسه شود با حه مه که تلفظ کردی محمد است یا وه فر که شکل کردی برف است)

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] اَربیل یا اِرْبِل، یکی از شهرهای شمالی عراق در نزدیکی موصل و منطقه ای کردنشین که مرکز استانی به همین عنوان است. علی بن عیسی اربلی محدّث، مورّخ، ادیب و شاعر شیعی سده هفتم هجری قمری، شیخ اسعد حلی اربلی از علمای شیعه قرن هفتم و شیخ عزالدین ضریر اربلی از شعرا و فلاسفه شیعه در قرن هفتم هجری در این شهر متولد شده اند.

پیشنهاد کاربران

اربیل از ترکیب دو کلمه اور بمعنی شهر و ویل یا بیل به معنی مقدس میباشد ، ورود ترکها از اسیای میانه به اطراف دریای خزر به کمتر از هزار سال پیش برمیگردد و اسم اربیل هیچ ربطی به ترکی ندارد

اردبیل هیچ ربطی به اربیل نداره اردبیل از کلمه ى باستانی آرتاویل به معنی شهر مقدس است و داراى تاریخ بیشتر از هزار سال است و. . . .

کلمه اربیل و اردبیل هر دو ریشه ترکی دارندشما دقت فرمایید تمام شهرهای کردستان اسم ترکی داشتن که عوض کردن مهاباد سویوق بولاغ نقده سولدوز سردشت ساری داش و. . .

اصل نام اربیل اربائیلو بوده و ریشه اسم کاملأ کوردی بوده و ربطی به هیچ زبان و دین و آیین دیگه ای نداشته. دوستی که میاد میگه اربیل و اردبیل یکی ان. اصلأ میدونی گوتی ها کی بودند و کجا زندگی کردند؟ اصلأ میدونی صفویه مال چند وقت پیشه؟ داداش من یکم تاریخ بخون

هولیر::نام قدیم شهر اربیل

هو:خوب
لیر::خانه ی روستائیان قوم لر
::
این خانه در بین روستاهای تمام ایل های قوم لر هنوز رواج دارد

ایل لر لک
ایل لر فیلی
ایل لر بختیاری
ایل لر بویراحمد
ایل لر کی لر*کلهر*
ایل لر ممسنی
ایل لر بالاگریوه
ایل لر لیراوی
ایل لر شول
ایل لر شبانکاره
. . . .




داداش این منطقه در تاریخ باستان کلا کرد نداشته سه قومیت آذر بایجان اعراب و روم بودند کرد ها یا همان کرمانج ها بعدا از شمال خراسان همراه ترکها اومدن اینطرف. نمیبینی قبلا کردها کولی بودن و در کوه ها زندگی میکردن و اراضی نداشتن. حتی کردای ایران بیشترشون از عراق وارد ایران شدند

خان خونان اندازه ابتدایی سواد تاریخی نداری مجبوری نظربدی. توحتی نمیدونی کرمانجهای خراسان از ارومیه واطرافش به خراسان توسط شاه عباس برای مقابله با حملات ازبکان کوچانده شدن کولی هم اجدادت هستن . و اربیل اصلاکرمانج نداره وسورانی هستن . کل تاریخ روبرعکس میگی که ابراز وحودکنی؟


کلمات دیگر: