کلمه جو
صفحه اصلی

صنعا

فرهنگ فارسی

شهر و پایتخت کشور یمن در جنوب غربی شبه جزیره عربستان در ساحل شرقی بحر احمر . جمعیت آن متجاوز از ۲۵٠٠٠ تن و مرکز صدور قهوه است .

لغت نامه دهخدا

صنعا. [ ص ُ عُل ْ لاه ] ( اِخ ) ابن ابراهیم مؤلف کشف الظنون نویسد: وی پس از سال 1050 هَ. ق. درگذشت. او راست : شرحی بر خمریه ابن فارض. ( کشف الظنون ذیل قصیده ابن فارض ).

دانشنامه عمومی

صَنعاء پایتخت کشور یمن است. این شهر مرکز استان استان صَنعاء است.

دانشنامه آزاد فارسی

صَنْعا
نمایی از صنعا، یمن
نمایی از صنعا، یمن
نمایی از صنعا، یمن
نمایی از صنعا، یمن
نمایی از صنعا، یمن
(یا: صنعاء) پایتخت یمن، در جنوب غربی عربستان. به فاصلۀ ۳۲۰ کیلومتری شمال عدن. در ارتفاع ۲,۲۱۰ متری از سطح دریا واقع شده و جمعیت آن ۱,۷۲۸,۹۰۰ نفر است (۲۰۰۳). مساجد زیبا و معماری سنتی دارد. این شهر به دو بخش تقسیم شده است؛ بخش شرقی، یا شهر قدیمی، که محل تولید و فروش جواهرات، نقره جات، کالاهای چرمی و ابریشمی و قالی است. چندین مسجد نیز در این بخش واقع شده اند. بخش غربی عمدتاً مسکونی است. صنعا یکی از قدیمی ترین شهرهای مسکونی جهان است و از تاریخ تأسیس آن اطلاعی در دست نیست. بر طبق افسانه ها شِم، یکی از پسران نوح، آن را بنا کرده است. این شهر مرکز نخستین دولت حمیری ها بود. در دهۀ ۱۸۷۰ به اشغال امپراتوری عثمانی درآمد. پس از حملۀ حبشی ها به یمن و جنگ ایران و روم به سر این سرزمین، در تاریخ یمن اهمیت یافت. در حدود ۵۳۵م ابرهه صنعا را مقر حکومت خود قرار داد. باذان، حاکم ایرانی صنعا، در قرن ۱۰ ق/۶۳۱ م اسلام آورد و تمام سپاه ایرانیان و قبایل عرب به اسلام گرویدند و به این ترتیب اسلام در این سرزمین رواج یافت. بعدها صنعا به سبب دوری از مرکز خلافت اسلامی بین زیدیه و قرامطه دست به دست شد و آسیب فراوان دید. در ۱۹۱۸ با استقلال یمن، پایتخت رسمی این کشور شد.

نقل قول ها

صنعاء پایتخت یمن، از کهن ترین شهرهای جهان.
• «ولایتی است، پایتخت مملکت یمن است و آبی خوش و هوایی دلکش دارد. گزندگان از هیچ نوع در آنجا به هم نرسد؛ و خاکش بوی عنبر دهد؛ و اگر مریض از ولایت خارج آنجا رود، صحت یابد و حیوانات مریض در علفزار آنجا چرند، از مرض خلاص شوند و گوشت از خوبی هوا اگر یک هفته در آن ولایت ماند، فاسد نشود. بنای آن ولایت را نموده است. به ولایت دمشق شام شباهت دارد؛ از کثرت آب ها و زیادی باغ ها و انواع میوه ها...و از عجایب آن شهر، قصری است موسوم به غُمدان...»ابوعبدالله زکریا قزوینی در «آثار البلاد و اخبار العباد/ الاقلیم الاول / صنعا» (نگاشته به سال ۶۷۴ق/ ۱۲۷۵م) -> صنعا بن ازال

دانشنامه اسلامی

[ویکی الکتاب] ریشه کلمه:
صنع (۲۰ بار)


کلمات دیگر: