اردکان
فارسی به انگلیسی
فرهنگ فارسی
لغت نامه دهخدا
اردکان . [ اَ دَ ] (اِخ ) موضعی است از مضافات شیراز. (جهانگیری ) (برهان ). محلی است بین شیراز و اصفهان . (گلشن مراد). قصبه ایست در حوالی شیراز و بعضی گفته اند اردکان قصبه ایست در دامنه ٔ کوه شش پیر از کوههای فارس . درقدیم شهری بزرگ بوده اکنون بیش از پانصد خانوار ندارد. (مرآت البلدان ). و آن در 97000 گزی شیراز بشمال غربی مایین و شمال شرقی فهلیان و میان برقون و گردنه ٔ اردکان واقع و از بلوکات قشقائی فارس است . طول آن 30 هزار گز و عرض 5 هزارگز، آب و هوای آن معتدل و دارای 12000 تن سکنه است . مرکز وی اردکان و بین دو کوه پوشیده از جنگل واقع است و نهر عظیمی از آن گذرد و دارای یازده قریه و پستخانه و تلگرافخانه است . درازی آن از ده علی تا قصبه ٔ اردکان پنج فرسنگ ، پهنای آن از باسکان تا شهداء یک فرسنگ است و محدود است از جانب مشرق ببلوک کام فیروز و بیضا و از سمت شمال و مغرب و جنوب بنواحی ممسنی . از سردسیرات فارس است ، هوای تابستانش چون ماه ثور شیراز باشد و بر این قیاس شکارش بز و پازن و قوچ و میش کوهی و کبک و تیهو و در تابستان چاخرق و هوبره . درخت بساتینش سیب و گلابی و آلو وانگور است درخت کبوده و عرعر چهار ساله تنومند شود که در جای دیگر هشت سال . دشتش در دو ماه پر از برف است و برف کوهستانش محتاج بمحافظت نباشد. اهلش در تابستان از ایوان بیرون نخسبند آبش از رودخانه ٔ شش پیر و رودخانه ٔ اردکان است زراعتش گندم و جو و نخود و عدس و لوبیای قرمز و زرت مکه است که بعربی خندروس گویند و مال المعامله ٔ این بلوک لوبیای قرمز است و روغن که از کوه گیلویه خریده بشیراز آورند و نام قصبه ٔ این بلوک نیز اردکان است در دره ٔ کوهی افتاده و رودخانه ٔ پر آب بسیار خنک و شیرین از میان این قصبه دائماًبگذرد و درختان تنومند از دو جانبش فرسنگی از بالا وفرسنگی از زیر رسته بیکدیگر پیوسته است که در دوفرسنگی راه آفتاب کمتر دیده شود. عموم خانه های آن از خشت خام و گل و چوب است و شماره ٔ آنها از هزار و پانصددرب خانه بگذرد و این بلوک مشتمل بر ده قریه است .
اردکان . [ اَ دَ ] (اِخ ) دهی از نواحی یزد. (برهان ) (جهانگیری ). مؤلف مرآت البلدان گوید: اردکان قصبه ٔ معتبری است از توابع یزد در دو منزلی آن براه اصفهان ، آب و هوای آن خوب و مردمش عاری از صنعت نیستند بعضی آلات و ادوات از آهن میسازند که قابل توصیف است . قراء و مزارع بسیار دارد و سکنه ٔ بعضی دهکده های آن مجوسی مذهب اند. در قصبه ٔ اردکان اقسام حلوا خاصه حلوای ارده را نهایت خوب سازند - انتهی . اردکان از بلوکات یزد در کنار جاده ٔ یزد و نائین میان ارجنان و یزد و در 616100 گزی طهران واقع و دارای پستخانه و تلگرافخانه است حد شمالی آن میبد و حد شرقی رباطات و حد جنوبی میبد و حد غربی عقدا و مرکز آن اردکان و عده ٔ قرای آن پنج و مساحت وی 18 فرسنگ و جمعیت آن 10430 تن است . (جغرافیای سیاسی کیهان ص 438).
اردکان. [ اَ دَ ] ( اِخ ) دهی از نواحی یزد. ( برهان ) ( جهانگیری ). مؤلف مرآت البلدان گوید: اردکان قصبه معتبری است از توابع یزد در دو منزلی آن براه اصفهان ، آب و هوای آن خوب و مردمش عاری از صنعت نیستند بعضی آلات و ادوات از آهن میسازند که قابل توصیف است. قراء و مزارع بسیار دارد و سکنه بعضی دهکده های آن مجوسی مذهب اند. در قصبه اردکان اقسام حلوا خاصه حلوای ارده را نهایت خوب سازند - انتهی. اردکان از بلوکات یزد در کنار جاده یزد و نائین میان ارجنان و یزد و در 616100 گزی طهران واقع و دارای پستخانه و تلگرافخانه است حد شمالی آن میبد و حد شرقی رباطات و حد جنوبی میبد و حد غربی عقدا و مرکز آن اردکان و عده قرای آن پنج و مساحت وی 18 فرسنگ و جمعیت آن 10430 تن است. ( جغرافیای سیاسی کیهان ص 438 ).
دانشنامه عمومی
آردکان روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان طالقان در استان البرز ایران است. مردم آردکان به زبان تاتی سخن می رانند.
این روستا در دهستان میان طالقان واقع است که زادگاه دو شخصیت داستان عاشقانه عزیز و نگار می باشد که داستان آن هنوز در بین مردم به زبان تاتی نقل می شود. عزیز و نگار میراث گرانبهای تات های ایران در زمینه ادبیات شفاهی است.
آردکان دارای طبیعتی زیبا و باغ های میوه متنوعی همچون گیلاس، آلبالو و گردو می باشد.روستای آردکان از سمت شمال با روستای دنبلید از سمت شرق با روستای میراش از سمت جنوب با دریاچه سد طالقان و از سمت غرب با روستا ی آرموت همجوار میباشد.اکثر مزارع آردکان در قسمت جنوب شرقی روستا که به پستل آردکان معروف است قرار دارند.آردکان به علت قرار داشتن در دره دارای آب و هوایی خنک در تابستانها میباشد .
زردُگ از مناطق باستانی اردکان است که آثاری مربوط به سده های پنجم و ششم هجری را در خود جای داده است. به نظر باستان شناسان میدان قلعه بعد از زردگ اقامتگاه دوم اردکانی ها بوده است.
مسجد زیرده و مسجد جامع از بناهای مربوط به قرن دهم هجری
مسجد حاج محمد حسین و خانهٔ سروری در محله چرخاب مربوط به دوره قاجاریه
اردکان دارای قناتهای متعددی است. با همه اهمیتی که قنات ها در تداوم حیات متعادل و زاینده کویر دارند، امروزه، در اثر ورود و رواج شیوه های غیر بومی همچون چاه های عمیق در کویر، بیشتر قنات ها یا به طور کامل خشک هستند یا در آستانه خشک شدن.
از مهم ترین معادن اردکان و ایران می توان به سنگ آهن چادرملو، و اورانیم ساغند اشاره کرد. معادن باریت، سیلیس، سنگ های ساختمانی، و خاک مرغوب آن جهت صنایع کاشی نمونه های مورد اشاره هستند.
اردکان به عنوان قطب فولاد (منطقه ویژه اقتصادی فولاد) در نظر گرفته شده است. از بزرگ ترین کارخانجات که در حوزه فولاد و سایر صنایع در حال راه اندازی هستند عبارت اند از:
اردکان (سپیدان) شهری در استان فارس
اردکان (یزد) شهری در استان یزد
شهرستان اردکان از توابع استان یزد
شهرستان سپیدان از توابع استان فارس
گویش اردکانی
کوه ها: کوه رنج، کوه برم فیروز
آبشارها: آبشار مارگون، آبشار چیکان، آبشار مورزیان
تنگه ها: تنگ تیزاب، تنگ غوره دان، تنگ آبسرد، تنگ بغدیون
چله گاه
پیست های اسکی: پیست اسکی پولادکف، پیست اسکی تربیت بدنی
دریاچه ها: برم فیروز، برم شش پیر
امامزاده ها: سید نورالدین علی غازی علوی در محله مُلا، امامزاده سید فخرالدین در محله مُلا، امامزاده سید میراحمد در محلهٔ پس آس
زبان و گویش در شهرستان سپیدان عمدتاً زبان لری است اما شهر اردکان و تعدادی از روستاهای قدیمی این شهرستان دارای گویش کهنی از زبان به نام «اردکانی» هستند که این زبان در بخشی گسترده ای از فارس در زمان ساسانیان رایج بوده است. مردم این شهر گویش خاص و منحصر به فردی دارند که مشابه آن در کشور به سختی یافت می شود و برگرفته از فارسی پهلوی است. سایر روستاهایی که در شهرستان سپیدان بهگویش اردکانی صحبت می کنند، عبارتند از: بهرغان، ابنو، دالین، خلار، خوشمکان، و… علاوه بر منطقه سپیدان، مکان های دیگری نیز وجود دارند که به این گویش و زبان صحبت می کنند، نظیر: روستای دشتک در کامفیروز، روستای گاوکشک و پاپون در کازرون، بهبهان. پراکندگی این زبان در مناطقی از فارس شاید نشان دهنده این باشد که زمانی زبان رایج در منطقه بوده است.
چند مثال و لغت از این گویش:
ایستگاه هواشناسی سینوپتیک شهر اردکان در سال ۱۳۸۳ تأسیس شد و از آن زمان تاکنون وضعیت آب و هوایی این شهر به صورت خودکار ثبت می شود. در این مدت (۱۳۸۳ تا ۱۳۹۰) مشخصات اقلیمی شهر اردکان بدین گونه ثبت شده است:
نقل قول ها
• « پدرم شخصیت شاخص روحانی – نه تنها در اردکان (زادگاه من) که در کل استان یزد بود.علاوه بر دانش والای دینی، انسانی روشن اندیش و زمان شناس بود. مشتاقان و ارادتمندان او از اهل علم و فضل و دانشمندان و روشنفکران، کمتر از توده مردم نبودند. زندگی او مردمی و ساده و به دور از تشریفات و ملاحظات عوام فریبانه بود. مقبولیت او آنچنان بود که نه تنها مسلمانان، بلکه اقلیت های دینی چون زرتشتی ها برای حل مشکلات خود به او مراجعه می کردند و با خشنودی به داوری او گردن می نهادند. این واقعیت از جمله در جریان رحلت او و تعظیمی که از سوی همه گروهها و طبقات جامعه در یزد و سراسر ایران بروز کرد قابل مشاهده بود... با وجود مقبولیت فراوانی که پدرم در میان مردم داشت، هیچگاه خود را برتر و جدای از آنها ندانست... »
پیشنهاد کاربران
ارد=زمین
کانی = چشمه
اردکان =زمین چشمه