کلمه جو
صفحه اصلی

اودسا

لغت نامه دهخدا

اودسا. [ اُ دِ ] ( اِخ ) شهری است از روسیه اروپا واقع در کنار دریای سیاه دارای 607000 تن جمعیت. گندمی را که از جنوب روسیه حمل میشود در این شهر انبار میکنند. صنایع فلزسازی و شیمیایی و غذایی در آنجا دایر است.

دانشنامه عمومی

اودسا (به اوکراینی: Одеса)؛ (به روسی: Одесса) یکی از شهرهای بندری کشور اوکراین در کرانه دریای سیاه است.
شمار ساکنان آن در حدود ۱٫۱ میلیون نفر است و چهارمین شهر بزرگ اوکراین به شمار می آید. اودسا بزرگ ترین شهر کرانه دریای سیاه است و مرکز استانی است به نام استان اودسا. شهر اودسا بر روی تپه هایی پیرامون بندرگاهی کوچک ساخته شده است.
نخستین سکونت انسانی در این منطقه در اوایل دوران دیرینه سنگی آغاز شد. از سده هشتم پیش از میلاد اقوام هندواروپایی کیمری در این منطقه نشیمن گزیدند که با گذر زمان جای خود را به اقوام ایرانی تبار سکا و سرمت (سلم) دادند. مدت ها پس از آن، یونانی ها و اسلاوها به این منطقه وارد شدند.
در زمان پادشاهی کیف، تیره های اولیچی و تیورتسی در این محل نشیمن داشتند و در میان سال های ۱۲۳۹ و ۱۲۴۰، لشکر مغول این ناحیه را فتح کرد.

دانشنامه آزاد فارسی

اودِسا (Odessa)
خانه اپرای اودسا، یکی از زیبایی ها در نوع خود
شهر بزرگ بندری در جنوب اوکراین، بر ساحل دریای سیاه، با ۱,۰۲۲,۳۰۰ نفر جمعیت (۲۰۰۳). بندر تجاری، پایگاه دریایی، و از مراکز گردشگری است. مرکز بزرگ فرهنگی در اوکراین و بزرگ ترین شهر در تمام سواحل دریای سیاه است. این شهر در اواخر دورۀ امپراتوری روسیه، مهم ترین شهر اداری، بعد از مسکو و سن پترزبورگ، بود. بندر اودسا از جهت ساخت وسازهای شهری و حضور چشمگیر اسلوب های ایتالیایی و فرانسوی در شهرسازی، شباهت های زیادی به شهرهای مدیترانه ای دارد. ژنرال سوورف در ۱۷۹۴، به دستور کاترین دوم(کاترین کبیر)، در حوالی یک مهاجرنشین سابق یونانی، به نام اودوسوس، این شهر را ساخت. اودسا از نخستین قرون میلادی در تصرف یونانی ها بود. تاتارهای کریمه نیز در منطقۀ عمومی اودسا قلعه هایی ساخته بودند. بندر اودسا درخلال جنگ کریمه(۱۸۵۳ـ۱۸۵۶) مدتی به اشغال فرانسه و انگلیس درآمد. در انقلاب ۱۹۰۵ نقش مؤثری داشت. شورش ملوانان رزم ناو پوتمکیندر این بندر صورت گرفت. محمد علیشاه قاجار، پس از فرار نهایی از ایران، در ۱۳۲۹ق/۱۹۱۱، تا انقلاب اکتبر ۱۹۱۷ و سقوط دولت تزاری در اودسا ساکن بود. این شهر از ۱۹۱۷ تا ۱۹۲۰ عمدتاً در اختیار ارتش سفید و ارتش های بیگانه قرار داشت. در این سال دولت شوروی در بندر اودسا مستقر شد. ارتش رومانی در ۱۹۴۱ و پس از حملۀ آلمان به شوروی این بندر را اشغال و در مدت دو سال آسیب های جدی به آن وارد کرد. نظامیان رومانیایی دَه ها هزار نفر از مردم این شهر را، که بسیاری از آنان یهودی بودند، کشتند و بسیاری نیز ناپدید شدند. شهر اودسا تا فروپاشی شوروی ازجملۀ بزرگ ترین بندرهای آن کشور به شمار می آمد.

پیشنهاد کاربران

شهری در اوکراین


کلمات دیگر: