کلمه جو
صفحه اصلی

مرکبات


مترادف مرکبات : آمیخته ها، ترکیبات ، درختان میوه نارنج، لیمو، پرتقال، نارنگی

متضاد مرکبات : مفردات، بسایط

برابر پارسی : ترشاب، آمیختگان، نارنج گونه ها، پیوندیان

فارسی به انگلیسی

citrous, fruits, compound medicines, compound words, citrous fruits

citrous fruits, compound words


فارسی به عربی

برتقال , حمضیات

مترادف و متضاد

citrus (اسم)
مرکبات، خانواده مرکبات

oranges and lemons (اسم)
مرکبات

آمیخته‌ها، ترکیبات ≠ مفردات، بسایط


۱. آمیختهها، ترکیبات ≠ مفردات، بسایط
۲. درختان میوه(نارنج، لیمو، پرتقال، نارنگی، )


فرهنگ فارسی

ترکیب شده ها، آنچه ازچندچیزترکیب شده باشد ، ومیوه هائی ازقبیل لیمو ونارنج وپرتغال ونارنگی وامثال آنها
( اسم ) جمع مرکبه ( مرکب ) .

فرهنگ معین

(مُ رَ کَّ ) [ ع . ] (اِ. ) به درختان پرتقال ، نارنج ، نارنگی و لیمو گفته می شود.

لغت نامه دهخدا

مرکبات . [ م ُ رَک ْ ک َ ] (ع اِ) ج ِ مرکبة. مرکبه : و انواع امراض و صنوف مزاجات و مرکبات و غیر آن ثبت گردانید. (سندبادنامه ص 65). و اورا... و مالک مرکبات سفلی کرد. (سندبادنامه ص 3).
- مرکبات امتزاجیه و غیرامتزاجیه ؛ مرکبات امتزاجیه از یازده تا نوزده و غیرامتزاجیه از بیست و یک تا نودونه باشد. (از آنندراج ). رجوع به مرکب شود.
|| ج ِ مرکب ، نوع درختان گرمسیری که برگهای شکننده و لغزان و میوه های ترش یا ملس یا شیرین دارد و برگهای آن در زمستان نیز بر درخت ماند. نوعی درختان که خزان نکنند و میوه های شیرین و ترش و معطر دارند. (یادداشت مرحوم دهخدا). مرکبات در نواحی گرمسیر و مرطوب عمل می آید، در ایران مخصوصاً در سواحل بحر خزر و در بعضی نقاط جنوب است . سابقاً در گیلان و مازندران مرکبات زیاد بود ولی به تدریج رو به نقصان گذارده است طریقه ٔ کاشتن آن بوسیله ٔ تخم و یا بواسطه ٔ نهال ریشه دار است . در سال سوم درخت مرکبات را برای خوبی جنس و طول عمر پیوند میزنند و برای حمل میوه ٔ آن به نواحی دوردست معمولاً آنها را زودتر می چینند. (از جغرافیای اقتصادی کیهان ). برخی از انواع مرکبات ایران عبارتنداز: بادرنگ . بارپوست . بالنگ . بکرائی . پاتاوی . (پتابی ، پتاوی ). پرتقال . ترشاب . ترشه . ترنج . توسرخ . دارابی . سلطان المرکبات . عباسی . فتابی . فتاوی . لیموی آب . لیموی ترش . لیموی ژاپنی . لیموی شیرین . لیموی عمانی . نارنج . نارنگی . نافه . و رجوع به مرکب شود. || در اصطلاح فلسفی ، موالید ثلاث را مرکبات گویند در مقابل بسائط که عقول و نفوس و هریک از عناصر هستند. (از فرهنگ علوم عقلی ). و رجوع به مرکب و مرکبه شود.
- مرکبات خارجیه ؛ مرکباتی است که اجزاء ترکیب کننده ٔ آن درخارج موجود باشد مانند ترکیب جسم از ماده و صورت و غیره . ( شفا ج 2 ص 115، از فرهنگ علوم عقلی ).
- مرکبات طبیعی ؛ موالید ثلاث است و آنچه بالطبع ترکیب یافته باشد. (اسفار، از فرهنگ علوم عقلی ).
- مرکبات عقلی ؛ اموری است که با تعقل و تحلیل عقلی منحل به اجزائی شوند و وجود خارجی آنها در ظرف خارج منحل به اجزائی نگردد، مانند نوع که در عقل منحل به دو جزء ذاتی می شود که جنس و فصل باشدولکن در خارج یک امر است مقابل مرکبات عینیه . (شفا و اسفار، از فرهنگ علوم عقلی ).
- مرکبات عنصری ؛ موالید ثلاث است . (مصنفات ، از فرهنگ علوم عقلی ).
- مرکبات عینیه ؛ مرکبات خارجی است . (اسفار، از فرهنگ علوم عقلی ).
- مرکبات قابسه ؛ مرکبات جسمانی است مانند موالید. (مصنفات ، از فرهنگ علوم عقلی ).
- مرکبات کلیه ؛ مرکبات بر دو روی است یکی مرکبات کلی است چون افلاک و کواکب و امهات ، و دیگر جزوی است و آن ترکیب موالید است چون نبات و حیوان . (زادالمسافرین ، ازفرهنگ علوم عقلی ).


مرکبات. [ م ُ رَک ْ ک َ ] ( ع اِ ) ج ِ مرکبة. مرکبه : و انواع امراض و صنوف مزاجات و مرکبات و غیر آن ثبت گردانید. ( سندبادنامه ص 65 ). و اورا... و مالک مرکبات سفلی کرد. ( سندبادنامه ص 3 ).
- مرکبات امتزاجیه و غیرامتزاجیه ؛ مرکبات امتزاجیه از یازده تا نوزده و غیرامتزاجیه از بیست و یک تا نودونه باشد. ( از آنندراج ). رجوع به مرکب شود.
|| ج ِ مرکب ، نوع درختان گرمسیری که برگهای شکننده و لغزان و میوه های ترش یا ملس یا شیرین دارد و برگهای آن در زمستان نیز بر درخت ماند. نوعی درختان که خزان نکنند و میوه های شیرین و ترش و معطر دارند. ( یادداشت مرحوم دهخدا ). مرکبات در نواحی گرمسیر و مرطوب عمل می آید، در ایران مخصوصاً در سواحل بحر خزر و در بعضی نقاط جنوب است. سابقاً در گیلان و مازندران مرکبات زیاد بود ولی به تدریج رو به نقصان گذارده است طریقه کاشتن آن بوسیله تخم و یا بواسطه نهال ریشه دار است. در سال سوم درخت مرکبات را برای خوبی جنس و طول عمر پیوند میزنند و برای حمل میوه آن به نواحی دوردست معمولاً آنها را زودتر می چینند. ( از جغرافیای اقتصادی کیهان ). برخی از انواع مرکبات ایران عبارتنداز: بادرنگ. بارپوست. بالنگ. بکرائی. پاتاوی. ( پتابی ، پتاوی ). پرتقال. ترشاب. ترشه. ترنج. توسرخ. دارابی. سلطان المرکبات. عباسی. فتابی. فتاوی. لیموی آب. لیموی ترش. لیموی ژاپنی. لیموی شیرین. لیموی عمانی. نارنج. نارنگی. نافه. و رجوع به مرکب شود. || در اصطلاح فلسفی ، موالید ثلاث را مرکبات گویند در مقابل بسائط که عقول و نفوس و هریک از عناصر هستند. ( از فرهنگ علوم عقلی ). و رجوع به مرکب و مرکبه شود.
- مرکبات خارجیه ؛ مرکباتی است که اجزاء ترکیب کننده آن درخارج موجود باشد مانند ترکیب جسم از ماده و صورت و غیره. ( شفا ج 2 ص 115، از فرهنگ علوم عقلی ).
- مرکبات طبیعی ؛ موالید ثلاث است و آنچه بالطبع ترکیب یافته باشد. ( اسفار، از فرهنگ علوم عقلی ).
- مرکبات عقلی ؛ اموری است که با تعقل و تحلیل عقلی منحل به اجزائی شوند و وجود خارجی آنها در ظرف خارج منحل به اجزائی نگردد، مانند نوع که در عقل منحل به دو جزء ذاتی می شود که جنس و فصل باشدولکن در خارج یک امر است مقابل مرکبات عینیه. ( شفا و اسفار، از فرهنگ علوم عقلی ).
- مرکبات عنصری ؛ موالید ثلاث است. ( مصنفات ، از فرهنگ علوم عقلی ).
- مرکبات عینیه ؛ مرکبات خارجی است. ( اسفار، از فرهنگ علوم عقلی ).

فرهنگ عمید

۱. آنچه از چند چیز ترکیب شده باشد، ترکیب شده ها.
۲. (زیست شناسی ) میوه هایی از قبیل لیمو، نارنج، پرتقال، نارنگی، و امثال آن ها.

دانشنامه عمومی

حدود ۱۶۰
ماهنامه ترویجی سبزینه - شماره هفتم
مُرَکَّبات یکی از مهم ترین سرده میوههای نیمه گرمسیری هستند، که خاستگاه اصلی آن ایران، هند، چین، ژاپن و برخی از کشورهای آسیای جنوب شرقی می باشد. مرکبات مهم ترین سرده از تیره سدابیان هستند. از مهم ترین مرکبات می توان به پرتقال، نارنگی، لیمو ترش، لیمو شیرین، گریپ فروت، بتابی، نارنج، ترنج، بکرایی، بالنگ و کام کوات اشاره کرد.
کشور ایران مقام هفتم را در میان کشورهای تولیدکننده مرکبات کسب کرده است، که در این میان استانهای گیلان و مازندران بیشترین سهم در تولید مرکبات را دارا می باشند و پس از آن استان هایی نظیر خوزستان، فارس، کرمان و هرمزگان از دیگر تولیدکنندگان مهم مرکبات می باشند.
http://www.fars.agri-jahad.ir/portal/Home/ShowPage.aspx?Object=News&ID=290fde40-3a0f-4dc1-bc9f-a13db5e43dd6&LayoutID=9fce63d5-a730-420f-95d3-235be73e9d8f&CategoryID=def0cf62-e758-4864-9df3-9eea8b74de8a

ترشاب (تُرشاب)


دانشنامه آزاد فارسی

مُرَکّبات (citrus)
مُرَکّبات
گروهی از درختان یا درختچههای همیشه سبزو معطر، در بخش های گرم جهان، شامل چندین گونه. از آن جمله اند پرتقال، لیمو، گریپ فروت، نارنگی، لیموشیرین. آن ها را برای استفاده از میوه شان کشت می کنند.

پیشنهاد کاربران

نارنجسانان به جای مرکبات


کلمات دیگر: