در اصل ایک بود بعد از تصرف اعراب او را ایج گفتند .
ایج
فرهنگ فارسی
در اصل ایک بود بعد از تصرف اعراب او را ایج گفتند .
لغت نامه دهخدا
ایج . (اِخ ) در اصل ایگ بود بعد از تصرف اعراب او را ایج گفتند. درقدیم شهری معتبر بود و چندین صد سال پای تخت ملوک شبان کاره بود. میانه ٔ مشرق و جنوب اصطهبانات به مسافت چهار فرسنگ است . هوائی در کمال اعتدال دارد که میوه های گرمسیری مانند نخل و نارنج ، و سردسیری مانند شلیل و گیلاس را به نیکوئی می پروراند. انار ایج از تمام انارهای فارس بلکه از انارهای ممالک ایران بهتر است . آبش از چشمه و قنات است . (فارسنامه ٔ ناصری ). شهری از فارس . قاضی عضدالدین ایجی از آنجاست . ایگ بروزگار متقدم دیهی بود و حسویه آنرا بشهری کردست . هواء آن معتدل است . اما آب ناگوار دارد و میوه بسیار باشد، خاصه انگور و جامع منبر دارد. (فارسنامه ٔ ابن البلخی ص 131).
ایج . (ق ) هیچ .(اوبهی ) (هفت قلزم ). ایچ . رجوع به هیچ و ایچ شود.
ایج. ( اِخ ) در اصل ایگ بود بعد از تصرف اعراب او را ایج گفتند. درقدیم شهری معتبر بود و چندین صد سال پای تخت ملوک شبان کاره بود. میانه مشرق و جنوب اصطهبانات به مسافت چهار فرسنگ است. هوائی در کمال اعتدال دارد که میوه های گرمسیری مانند نخل و نارنج ، و سردسیری مانند شلیل و گیلاس را به نیکوئی می پروراند. انار ایج از تمام انارهای فارس بلکه از انارهای ممالک ایران بهتر است. آبش از چشمه و قنات است. ( فارسنامه ناصری ). شهری از فارس. قاضی عضدالدین ایجی از آنجاست. ایگ بروزگار متقدم دیهی بود و حسویه آنرا بشهری کردست. هواء آن معتدل است. اما آب ناگوار دارد و میوه بسیار باشد، خاصه انگور و جامع منبر دارد. ( فارسنامه ابن البلخی ص 131 ).
دانشنامه عمومی
قاضی عضدالدین ایجی: علامه دهخدا در دانشنامه دهخدا آورده است
نام این شهر در اصل ایگ بوده است که در فارسی باستان معادل قلعه و بارو می باشد. علامه دهخدا در خصوص ایگ به نقل از فارسنامه ناصری آورده است:
... ایجدر اصل ایگ بود بعد از تصرف اعراب او را ایج گفتند. درقدیم شهری معتبر بود و چندین صد سال پای تخت ملوک شبان کاره بود. میانهٔ مشرق و جنوب اصطهبانات به مسافت چهار فرسنگ است.
از لحاط تاریخ باستان نیز این منطقه دارای پیشینه تمدنی می باشد به طوری که در کاوش های باستان شناسی، سرستون هایی شبیه به تخت جمشید در حوالی این شهر یافته شده است.در دوران پس از اسلام نیز این منطقه دارای فراز و نشیب های فراوان بوده است.ایج پایتخت حکومت محلی شبانکاره بوده است به طوری که هم اکنون قلعه دارالامان مشهور می باشد و بقایایی این قلعه تاریخی شامل آب انبارهای مشهور به چهل برکه، دیوارهای سنگی و حوض های آب در قسمت شمال این شهر قابل مشاهده است.
گویش مازنی
از پسوندهای نسبت در زبان تبری است همچون یای نسبت در زبان ...
پسوند نسبت و مکان