کلمه جو
صفحه اصلی

حکیمه خاتون

دانشنامه عمومی

حکیمه دختر محمد تقی، امام نهم شیعیان (به عربی: حکیمه بنت محمد الجواد) معروف به حکیمه خاتون از این جهت که راوی احادیث و روایات است، در تاریخ شیعه حائز اهمیت است. از جمله مهم ترین روایت او مربوط به تولد و غیبت حجت بن الحسن است که به صورت زیر می توان تقسیم بندی کرد:نبو
او در تاریخ دهه دوم قرن سوم قمری یعنی مابین سال های ۲۱۳ ـ ۲۱۹ قمری متولد شده است. پدرش محمد بن علی الجواد، برادر بزرگش علی بن محمد الهادی و مادرشان سمانه مغربیه می باشد. شوهر حکیمه خاتون در منابع ابوعلی حسن بن علی مرعش بن عبیدالله بن ابی الحسن محمد اکبر بن محمد حسن بن حسین اصغر بن سجاد بیان شده است. ثمرهٔ ازدواج حکیمه خاتون سه فرزند به نام های حسین، زید و حمزه بود و در کتاب الفخری فی انساب الطالبین آمده است که حسن بن علی مرعش، اولاد و اعقابی در ری وقزوین دارد.
منابع متقدم درباره سال درگذشت حکیمه خاتون اشاره ای نکرده اند و در منابع متأخر درگذشت او را در سال ۲۷۴ قمری و محل دفن او را سامرا و حرم عسکریین ذکر کرده اند.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حکیمه دختر امام جواد (علیه السلام)، خواهر امام هادی (علیه السّلام) و عمۀ امام عسکری (علیه السلام)، یکی از بانوان نقش آفرین در تاریخ پرافتخار شیعه است.
«حکیمه» معروف به «حکیمه خاتون» عمه امام عسکری (علیه السلام) است که درباره تولد، کودکی و زندگی ایشان ـ مانند دیگر فرزندان غیر معصوم ائمه ـ اطلاعات اندکی وجود دارد و تنها گزارش هایی از ایشان درباره تولد ] و نیز احوالات مادر آن حضرت وجود دارد.قابل توجه است که در فرزندان ائمه (علیهم السلام)، دو نفر به نام «حکیمه» معروف اند. یکی حکیمه، دختر امام موسی بن جعفر (علیه السلام) که به هنگام تولد امام جواد (علیه السلام) حضور داشته، کیفیت ولادت آن حضرت را بیان می کند. وی از زنان محترم بوده که محضر سه امام را درک کرده است. دیگری، حکیمه دختر امام جواد (علیه السلام) است که امروزه در میان شیعیان از شهرت بیش تری برخوردار است.
تاریخ ولادت
درباره تاریخ ولادت «حکیمه خاتون» گزارشی نیافتیم، ولی با توجه به تاریخ ولادت برادر بزرگ ایشان امام هادی (علیه السلام) در سال ۲۱۲ قمری و نیز تاریخ وفات پدر بزرگوارشان امام جواد (علیه السلام) در سال ۲۲۰ قمری، می توان تاریخ تولد «حکیمه خاتون» را دهه دوم قرن سوم قمری، یعنی بین سال های ۲۱۳ ـ ۲۲۰ قمری دانست.
← اثبات وجود حکیمه خاتون
به هر حال «حکیمه خاتون»، با «ابوعلی حسن بن علی مرعش بن عبیدالله بن ابی الحسن محمد اکبر بن محمدحسن بن حسین اصغر بن امام سجاد (علیه السلام)» ازدواج کرد. ثمره این ازدواج، سه فرزند به نام حسین، زید و حمزه بود و هم چنین نوادگانی از ایشان در سرزمین ری و قزوین می زیستند.
حضور در ولادت امام زمان
...

[ویکی شیعه] حکیمه خاتون (ابهام زدایی). حکیمه خاتون ممکن است به یکی از افراد زیر اشاره داشته باشد:


کلمات دیگر: