[ویکی اهل البیت] المحجة البیضاء. المحجة البیضاء فی تهذیب الاحیاء از مهمترین آثار ملامحسن و اثرگذارترین آن است
المحجة البیضاء فی تهذیب الاحیاء از مهمترین آثار ملامحسن و اثرگذارترین آن است ولی متاسفانه هنوز در بین شیعیان جایگاه خود را نیافته است. کتابی هشت جلدی که در چهار مجلد به چاپ رسیده است با موضوع اخلاق اسلامی، تصحیح شده و تکمیل شده کتاب ارزشمند دانشمند جهان
اسلام و مخصوصاً اهل تسنن (ابی حامد غزالی).
شخصیتی بانفوذ در بین مسلمانان به صورتی که آثار و تفکرات او هنوز که هنوز است باقی و در جریان است. (احیاء العلوم) غزالی در نیل مردم به اخلاق و معنویات بسیار موثر بود تا جایی که شخصیتی مثل فیض کاشانی شیعی مذهب به فکر استفاده از این کتاب در بین جامعه ی شیعی می افتد. بعد از تصحیح و تکمیل کتاب غزالی توسط فیض کاشانی با نام (المحجه البیضاء) یا همان (راه روشن) شاید بتوان گفت (المحجة) تنها موسوعه ی اخلاقی
شیعه می باشد یعنی تقریباً، جامع مباحث اخلاق اسلامی.
کتابی که دربردارنده ی مباحث اخلاقی و سرشار از آیات
قرآن و
احادیث و توضیحات مولفین آن هاست. برای آشنایی با این کتاب ارزشمند بهترین راه مراجعه به مقدمه ی کتاب است که فیض کاشانی به قلم خود نگاشته و به طور کافی مقصد و منظور و روش خود را توضیح داده است.
وی در مقدمه کتاب می گوید: من کتاب احیاء علوم الدین که از تصانیف ابی حامد محمد غزالی طوسی است را ملاحظه کردم دیدم که در جهان اسلام دارای نفوذ و شناخته شده است و این کتاب دارای مطالب مهم و سودمند است برای کسی که بخواهد به درجات بالای معنوی و دینی برسد و بیان شیخ هم زیبا و تقریر و نوشتار کتاب هم قابل ستایش است ولی چون غزالی هنگام تالیف کتاب، عامی المذهب بوده است (یعنی اهل تسنن) مطالبی را ذکر کرده است که برای ما شیعیان قابل قبول نیست و جزو عقاید فاسده ی اهل سنت و تعدادی هم جزء بدعت های صوفیه است و از احادیث والای اهل البیت و امامان شیعه استفاده نکرده است.
wikiahlb:
وحی علیهم السلام را که قرآن و خود پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله ما را به آن ها دعوت می کنند را رها کرده است و از آن استفاده ای نکرده است.
فیض در ادامه می گوید: ولی عمده ی کتاب و مطالب آن مفید و دور بودن عالم شیعه و شیعیان از آن سزاوار نیست. مخصوصاً در این دوره ی زمانه که جهالت و گمراهی بیشتر مردم را فراگرفته، وجود چنین کتابی و استفاده ی مردم از آن لازم است.