کلمه جو
صفحه اصلی

انموذج


مترادف انموذج : الگو، مختصر، نمونه

فارسی به انگلیسی

model, exemplar


مترادف و متضاد

الگو، مختصر، نمونه


فرهنگ فارسی

نموذج: معرب نمونه یانموده، نمونه، نمودار
( اسم ) ۱ - نمونه نمودار . جمع : انموذجات ۲ - مثال . یا انموذج روحانی . مثال روحانی هر یک از موجودات این جهانی که مظهر آنهاست .

فرهنگ معین

(اُ ذَ ) [ ع . ] (اِ. ) نمونه ، نمودار.

لغت نامه دهخدا

انموذج. [ اُ ذَ ]( معرب ، اِ ) نمونه و نمودار. ( آنندراج ). نمونه. ( منتهی الارب ). نمودار. ( بحر الجواهر ). در فارسی گاهی مجازاًاندک مستعمل میشود. باید دانست که صاحب قاموس نموذج را بدون الف و فتح نون معرب نمونه نوشته است و انموذج را که با الف است خطا گفته. لیکن از مفتاح سکاکی و کتب معتبره دیگر معلوم شد که انموذج بزیادت الف صحیح است. چراکه رتبه صاحب مفتاح در علم عربیت زیاده از رتبه صاحب قاموس است و هر دو شارح مفتاح انموذج را که با الف است صواب دانسته معرب نموده گفته اندنه معرب نمونه بدلیل اینکه قاعده تعریب دلالت میکندکه معرب نموده باشد، چه دال مهمله در تعریب بذال معجمه بدل میشود و لفظ نموده که بدینجا مذکور شده صیغه اسم مفعول است نه ماضی. ( غیاث اللغات ) ( آنندراج ):
یا بقعة هی دارالخلد او خلقت
انموذجاً لنعیم دائم فیها.
ابوالفضل جرفاذقانی.

فرهنگ عمید

نمونه، نمودار.

دانشنامه آزاد فارسی

اُنْمُوذَج
نوشتۀ زمخشری (۴۶۷ـ۵۳۸ق)، کتابی به عربی در نحو. این کتاب مختصری از کتاب مفصّل اثر دیگر اوست. این کتاب در ایران از کتاب های معروف درسی است و با شرحی مجمل در مجموعۀ درسی جامع المقدّمات بارها به چاپ رسیده است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] کتابی مختصر و مفید در نحو زبان عرب به زبان عربیاست از جارالله زمخشری از بزرگان علمای اهل تسنن در نحو و بلاغت و فقه و حدیث و تفسیر و... شرح معروف این کتاب از محمد بن عبدالغنی اردبیلی، از جمله کتاب هائی است که در کتاب درسی معروف حوزه به نام جامع المقدمات درج شده است.
ابوالقاسم محمود بن عمر خوارزمی زمخشری، ملقب به "جارالله" (به مناسبت سالها مجاورت در مکه معظمه) سال 467 هـ.ق در «زمخشر» از روستاهای خوارزم متولد شد. این عالم ایرانی در تفسیر و نحو و لغت و ادب و علوم مختلف دیگر صاحب فضل و استاد بود. در ضمن مسافرت هایش برای تحصیل علم و دیدار با بزرگان، مدتی طولانی در مکه اقامت کرد. وی که مذهب معنزلی داشت به "فخر خوارزم" نیز معروف بود. طلاب از بلاد دور در درس او حاضر می شدند و از حوزه درسی اش، بهره می بردند.
زمخشری سال 538 هـ.ق در جرجانیه خوارزم درگذشت و همانجا مدفون شد. از او تالیفات متعدد و متنوعی برجای مانده که هر کدام تبحر علمی او را اثبات می کند، از جمله همین کتاب انموذج که برخی «نموذج» گفته اند.
این کتاب تلخیص اثر دیگر نویسنده بنام «المفصل فی صنعة الاعراب» از معروفترین کتب نحویه می باشد که برای مبتدیان علم نحو، به عنوان مقدمه در دروس حوزوی مورد استفاده است. نویسنده در «انموذج» در نهایت ایجاز، تقریباً تمام مسائل نحو و اندکی از صرف (تثنیه، جمع، تصغیر و...) را گفته و نکته جالب کتاب، روش علمی مولف در تعریف اصطلاحات و مفاهیم (اسم، فعل، صفت، مصغر و جز آن) و ارائه قواعد بر حسب موازین صوری است.
کتاب با مقدمه کوتاهی در تعریف کلمه و کلام شروع و در 3 باب تنظیم است:
چندین شرح بر این کتاب نوشته شده که بهترین و معروفترین آن از "جمال الدین محمد بن عبدالغنی اردبیلی" است که از کتب درسی طلاب علوم دینی و عربی در ایران است و در کتاب «جامع المقدمات» درج و مکرر چاپ شده است. این رساله سال 1859 میلادی در شهر کریستیانپا (پایتخت نروژ) چاپ شد. سال 1879 میلادی در شهر غازان به چاپ رسید. در ایران و هند نیز به طور مکرر چاپ شده است.


کلمات دیگر: