کلمه جو
صفحه اصلی

جامع المقدمات

دانشنامه عمومی

جامع المقدمات کتابی می باشد که در گذشته در حوزه های علمیه تدریس و تحصیل می شده است اما در حال حاضر به طور رسمی جزو کتب درسی طلاب نیست.
کتاب امثله
کتاب شرح امثله
کتاب صرف میر
کتاب صیغ مشکله
کتاب الکبری فی المنطق
کتاب آداب المتعلمین
کتاب تصریف
کتاب شرح تصریف
کتاب عوامل الجرجانی
کتاب عوامل منظومه
کتاب عوامل ملا محسن
کتاب شرح العوامل فی النحو
کتاب الهدایة فی النحو
کتاب شرح الانموذج
کتاب الصمدیه
این کتاب در اصل خود محتوایی مستقل ندارد، بلکه شامل ۱۵ کتاب دیگر در زمینه های صرف و نحو عربی، منطق و اخلاق اسلامی می باشد.
این کتب عبارتند از :
متن بعضی از کتب که در این کتاب جمع آوری شده است فارسی و برخی عربی می باشد. این کتاب قبلاً با حاشیه نویسی روی صفحات چاپ می شد.

دانشنامه آزاد فارسی

جامِعُ الْمُقَدَّمات
مجموعه رساله هایی از نویسنده های مختلف، که به قصد تعلیم در مرحلۀ مقدماتی دروس حوزوی گرد آمده اند. موضوعات اصلی این رساله ها را که برای تدریس به نوآموزان تألیف شده اند، صرف و نحو، منطق، و آداب تعلیم و تربیت تشکیل می دهد. این رسائل عبارت اند از: امثله، شرح امثله و صرف میر هر سه از میر سید شریف جرجانی در علم صرف؛ التصریف از عبدالوهاب زنجانی در علم صرف؛ عوامل از عبدالقاهر جرجانی دربارۀ اعراب کلمات؛ شرح عوامل از ملانظرعلی گیلانی؛ شرح تصریف از تفتازانی؛ عوامل ملامحسن از ملامحسن طالقانی قزوینی دربارۀ اعراب کلمات عربی؛ عوامل منظومه، سرودۀ کمال الدین حسام به فارسی دربارۀ اعراب کلمات؛ الهدایة از ابن درستویه دربارۀ علم نحو؛ آداب المتعلمین از خواجه نصیر طوسی دربارۀ چگونگی تعلیم و تربیت؛ صیغ مشکله از نویسنده ای ناشناس دربارۀ صرف فعل های مشکل عربی؛ کبری از میر سید شریف جرجانی به زبان فارسی دربارۀ منطق؛ انموذج و شرح انموذج از زمخشری دربارۀ علم نحو و صمدیه از شیخ بهائی دربارۀ علم نحو. این کتاب بارها در ایران به چاپ رسیده است و هنوز هم از کتب درسی حوزه های علمیۀ شیعه به شمار می رود، اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی در حوزه ها گرایش هایی پدید آمد که به جای آن از کتاب های امروزی تر برای تعلیمات ابتدایی استفاده می کنند.

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] جامع المقدمات، مجموعه ای از پانزده کتاب است که در سال های ابتدائی در حوزه های علمیه تدریس می شد. این کتاب ها در دوره های مختلف و توسط نویسندگان گوناگون نوشته شده است و بعدها در یک جلد گردآوری شده اند. اخلاق، منطق، صرف و نحو موضوعات کتابهای جامع المقدمات است.
در این مجموعه پانزده کتاب در چهار موضوعِ اخلاق، منطق، صرف و نحو جمع شده است. یک کتاب اخلاقی، یک کتاب منطقی، شش کتاب در علم صرف و هفت کتاب نحوی محتوای جامع المقدمات است. با توجه به وجود کتاب های فارسی و نیز نویسندگان شیعی، می توان حدس زد این کتاب برای طلاب شیعی ایرانی تدوین شده است، اگرچه بسیاری از نویسندگان از عامه اند. به جز هدایه و صمدیه، دیگر کتب این مجموعه در حوزه های امروز به صورت رسمی تدریس نمی شوند. ترتیب اجزای مجموعه در تدوینهای گوناگون یکسان نیست.
این دو کتاب را میر سید شریف جرجانی نوشته است و متن آن به فارسی است. موضوع آن بخشی از علم صرف است که در نهایت اختـصار مشتـقات مصدر، یعنی صیغه های ماضی، مضارع، اسـم فاعل، اسـم مفعول، امر، نهی، جحد، نفی و استفهام را بیان کرده است.

پیشنهاد کاربران

هو
باسلام، جامع المقدمات نام سه کتاب مختلف میباشد.
۱_ گرامر عربی در سطح مقدماتی
۲_ کتابی دو جلدی از جمالزاده رمان نویس معاصر که خلاصه ای از اثار خود را در این کتاب اورده است.
۳_ کتابی از حجت الاسلام رسول جعفریان ریاست محترم اسبق کتابخانه مجلس شورای اسلامی، که در مقدمه کتاب مرقوم فرموده اند که به تقلید از جمالزاده نام کتاب را تعیین کردم و حاوی مقالات سودمند و جالب میباشد.
با تشکر.


کلمات دیگر: