کلمه جو
صفحه اصلی

هانی بن عروه

دانشنامه عمومی

هانی پسر عروه (نام کامل وی: هانی بن عروة بن الفضفاض بن عمران بن ابی العاص مرادی کوفی) رئیس طایفه بنی مراد بود که در کوفه می زیست. هانی از صحابه علی پسر ابی طالب بود. وی فرستاده مسلم پسر عقیل، فرستاده حسین بن علی را پناه داد و او را از عبیدالله پسر زیاد مخفی نگاه می داشت. عبیدالله پسر زیاد که در آن زمان حاکم بصره و کوفه بود، برای عیادت هانی به خانه اش رفت. هانی مسلم پسر عقیل را به کشتن عبیدالله ترغیب کرد اما مسلم نپذیرفت. ابن زیاد، معقل کوفی را برای جاسوسی به خانه هانی فرستاد. معقل کوفی محل اختفای مسلم پسر عقیل را به ابن زیاد گزارش داد و هانی دستگیر و زندانی شد. به دستور ابن زیاد، هانی را بر بام دارالاماره کوفه گردن زدند. خبر کشته شدن هانی در ذات عرق به حسین پسر علی رسید.
امام حسین و ایران، کورت فریشلر، ذبیح الله منصوری، تهران:امیرکبیر، ۱۳۷۱

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] هانی بن عروة. هانی بن عروة، از بزرگان کوفه و از یاران خاص امام علی (علیه السلام) بود. هانی فرزند عروة بن نمران بن عمرو بن قعاس بن عبد یفوث بن مخدش بن حصر بن غنم بن مالک بن عوف بن منبة بن غطیف بن مراد بن مذحج، ابویحیی المذحجی المرادی الغطیفی است.
هانی فرزند عروة بن نمران بن عمرو بن قعاس بن عبد یفوث بن مخدش بن حصر بن غنم بن مالک بن عوف بن منبة بن غطیف بن مراد بن مذحج، ابویحیی المذحجی المرادی الغطیفی است. از قبیله بنی مراد شاخه ای از قبیله بزرگ مذحج (قبیله ای که در سریه علی بن ابی طالب (علیه السلام) به یمن مسلمان شدند.) عرب جنوب (یمن) که در کوفه ساکن بودند. از تاریخ ولادت و دوران کودکیش اطلاعاتی در دست نیست. برخی وی را از صحابه رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) دانسته اند. هانی بن عروة مرادی، از اصحاب رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) و حضرت علی (علیه السلام) و از قاریان و بزرگان کوفه به شمار می رفت. او سخت پایبند تشیع بود. هانی از بزرگان -قبیله- بنی مراد بود و رهبری آن ها را به عهده داشت و چنان بود که هنگام سوار شدن چهار هزار سواره و هشت هزار پیاده با او حرکت می کردند و هر گاه هم پیمانان خود از قبیله کنده را فرا می خواند سی هزار نفر گرد او جمع می شدند، و نزد مردم کوفه، بسیار وجیه بود. از یاران خاص امیر مومنان علی (علیه السلام) بود که در جنگ های آن حضرت (علیه السلام) شرکت داشت. در جنگ جمل این شعر را می خواند:یا لک حربا حثها جمالها یقودها لنقصها ضلالهاهذا علی حوله اقیالها جنگی که سواران جمل آتش آن را دامن می زدند، و گمراهان، آن را هدایت می کردند و اکنون این علی است که قهرمانان جنگاور، پیرامونش را گرفته اند.پس از نافرمانی معاویه، با این که امیرمومنان علی (علیه السلام) برای رفتن به شام جهت نبرد عجله داشتند؛ اما مردم ترسیدند و خواستند که در کوفه بمانند، این در حالی بود که هانی بن عروة و افرادی هم چون مالک اشتر و عدی بن حاتم و عمرو بن حمق خزاعی، سعید بن قیس همدانی بدون ترس از دشمن، با اعلان جان فشانی گفتند: آرزویمان این است که بر دشمنانت پیروز شویم یا در رکابت کشته شویم. در جریان جنگ صفین، هانی با افرادی از اهل یمن درباره تغییر ریاست قبیله کنده و ربیعه با امیرمومنان علی (علیه السلام) گفتگو کردند. دربارۀ زندگی او تا ورود مسلم بن عقیل به کوفه، در جریان واقعۀ کربلا ، اطلاعات اندکی وجود دارد. وی در جنگ جمل و صفّین حضور داشت و در صفّین، امام علی (علیه السلام) با او مشورت می کرد. هنگامی که امام، اشعث بن قیس را از ریاست دو قبیلۀ ربیعه و کنده بر کنار کرد، هانی به امام پیشنهاد داد جانشینی همتای اشعث برای ریاست این دو قبیله انتخاب کند. هانی یکی از ارکان قیام حجر بن عدی بر ضد ابن زیاد بود. زمانی که معاویه برای پسرش، یزید، از مردم کوفه بیعت می گرفت، هانی از مخالفان بود و حتی می گفت که از معاویه برای انجام دادن این کار تعجب می کند و خصوصیات زشت یزید را بر می شمرد.


کلمات دیگر: