کلمه جو
صفحه اصلی

قره پاپاق

فرهنگ فارسی

دهی از دهستان مرحمت آباد بخش میاندو آب شهرستان مراغه واقع در ۲۷۵٠٠ گزی شمال باختری میاندو آب و ۲۲ هزار گزی شمال شوسه میاندو آب بمهاباد و موقع جغرافیایی آن جلگه و معتدل مالاریائی است سکنه ۲٠۸ تن .

لغت نامه دهخدا

قره پاپاق. [ ق َ رَ ] ( اِخ ) دهی از دهستان مرحمت آباد بخش میاندوآب شهرستان مراغه واقع در 27500 گزی شمال باختری میاندوآب و 22 هزارگزی شمال شوسه میاندوآب به مهاباد. موقع جغرافیایی آن جلگه و معتدل مالاریایی است. سکنه آن 208 تن. آب آن از سیمین رود و محصول آن غلات. شغل اهالی زراعت و گله داری است. صنایع دستی زنان جاجیم بافی است. راه مالرو دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4 ).

دانشنامه عمومی

قاراپاپاق یا قاراپاپاخ یکی از ایل های گروه قومی ترک های آذربایجانی بورچالی ساکن در استان آذربایجان غربی و برخی از نواحی همجوار در کشورهای همسایه نظیر جمهوری آذربایجان، گرجستان و ترکیه است. در سال ۱۲۴۰ ق. ایل قاراپاپاق از قفقاز به دشت پهناور سولدوز که امروزه نقده نام دارد وارد شد و در آن نشیمن گزید. نام «قاراپاپاق» از زبان ترکی گرفته شده و به معنی «کلاه سیاه» است.از معروف ترین طوائف این ایل بزرگ می توان به طائفه حسن زاده اشاره کرد که به رهبری میرزا حسن حسن زاده در زمینه تجارت چایی و خشکبار با حکومت عثمانی وقت و اروپای شرقی سرآمد دیگر تجار زمان بودند.میرزا حسن دارای ۹ پسر بود که پس از حمله ارامنه به بخش هایی از آذربایجان ایران و عثمانی وقت و پس از درگیری طوائف قاراپاپاق با ارامنه و کشته شدن بخش اعظمی از اعضای این ایل در جنگ ، تنها بازمانده خاندان میرزا حسن که پسر کوچکتر او میرزا عباس نام داشت پس از فرار به بخش های مرکزی آذربایجان جان سالم به در برد..
منبع: فرهنگ جغرافیایی شهرستانهای کشور (شهرستان ارومیه)، سال ۱۳۷۹، ص۲۳۰.
کتاب تاریخ ایل قاراپاپاق به کوشش مهدی رضوی
طوائف ایل قاراپاپاق (حسن زاده ،زارع، شجاع، چاخرلو، آلواشلی، امیر فلاح، خسروی، صارمی ، منتظمی ،جهانبخش، حسین زاده، جان احمدلو، شمس الدینلی، داغستانی، سارال، تورکاوون، آرپالی،...) وهم چنین دیگر گروه های تشکیل دهنده اهالی قاراپاپاق (ایناللی، غفرانی، مقدم، حیدرلو، بالخانلی،...) ترک زبان و شیعه می باشند. رئیس ایل قره پاپاق در حال حاضر دکتر مسعودخان خسروی می باشد.
منبع: فرهنگ لغت ترکی - فارسی داشقین


کلمات دیگر: