کلمه جو
صفحه اصلی

طارق بن زیاد

دانشنامه عمومی

طارق بن زیاد (تولد ۷۶ هجری برابر با ۶۷۰ میلادی) سردار مسلمان بود که در زمان ولید بن عبدالملک اسپانیا را تسخیر کرد. تنگهٔ جبل الطارق به نام او است. او که در سال ۷۲۰ میلادی از دنیا رفت در قبیله ای بربری به نام صدف در مراکش به دنیا آمد.
مسلمانان و بربرهای شمال آفریقا در سال ۷۱۰ میلادی تحت فرماندهی طارق بن زیاد که خود ازآفریقاییان بربر و یکی از افسران برجستهٔ موسی بن نصیر فرمانروای آفریقا بود، با ۱۲ هزار مرد جنگی از تنگهٔ جبل الطارق گذشته در اندک زمانی بخش عمدهٔ شبه جزیره ایبری را به تسخیر در آوردند.
طارق بن زیاد که مردی هوشیار و شجاع بود به محض ورود به اسپانیا دستور داد کشتی های جنگی سپاهش سوزانده شوند تا سربازان فکر فرار یا بازگشت را از سر خود بیرون کنند. بدین ترتیب برای اولین بار زمینهٔ حضور نظامی مسلمانان در اروپا فراهم شد.

دانشنامه آزاد فارسی

طارق بِن زیاد ( ـ ح ۷۲۰م)
فرماندۀ سپاهِ مسلمانان در فتح اسپانیا. به دستور موسی بن نُصَیر به اندلس لشکرکشی کرد. در ۹۲ق (۷۱۱م) لشکریان را از تنگه ای که بعدها به نام او شهرت یافت (جبل طارق) گذراند و رودریک پادشاه گوت های ساکن در آن جا را شکست داد؛ او سپس فتوحات خود را ادامه داد و تولِدو (طلیطله) را تسخیر کرد.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] طارق بن زیاد از فرماندهان معروف سپاه موسی بن نصیر بود که در زمان خلیفه اموی ولید بن عبدالملک با دلاوری های خود موفق به فتح بسیاری از مناطق اندلس و اسپانیا گردید.
طارق فرزند زیاد بن عبدالله و رفهو بن ورفجوم بن نیرغاسن بن ولهاص بن یطوفت بن نفزاو اصالتا از اسرای بربر منسوب به قبیله لیث بود و به همین دلیل وی را لیثی می خواندند. وی در کوه ها نشو و رشد پیدا کرد و مانند خویشان خود بت پرست بود. بسیار شجاع و قدرتمند بوده و بر اسب سواری و شمشیر زنی کاملا مسلط بود.
چگونگی ترقی طارق بن زیاد
هنگامی که موسی بن نصیر کارگزار خلیفه اموی به شمال آفریقا آمد، طارق بن زیاد که مدتی بود به اسلام گرویده بود، بواسطه شجاعت و دلاوری و صداقت و امانت وی مورد توجه موسی قرار گرفت و همین امر موجب ترقی وی شده و فرمانده نیروهای منطقه طنجه شد.
اوضاع اجتماعی اسپانیا در آستانه فتح
مردم اسپانیا (به استثنای یهودیان) بر اثر فشار مردان دین که انتشار هر مذهب دیگری را حرام کرده بودند، مسیحی کاتولیک بودند و بر اثر سیطره معنوی آنان مردم نباید در کلیسای کاتولیک جمع آوری اناجیل، تفاسیر، پدران روحانی، مراسم کلیسا، قربانی و وضعیت مذهب کاتولیکی مسیحیت هیچ گونه شکی می کردند. اسقف ها و مردان بزرگ دین، در مجالس ملی که بر کارهای کلی حکومت نظارت داشت، حاضر می شدند و انتخاب پادشاه را تصویب می کردند. این گروه به خود اجازه می دادند در صورتی که پادشاه به تصمیم های آنان اعتنا نکند، او را برکنار نمایند. بدین گونه می بینیم که اسپانیا وحدت سیاسی خود را از دست داد و زندگی اجتماعی آن فاسد شد و در آن هنگام که در طرف دیگر تنگه، نیروی اسلامی منسجم و پر تحرکی ظهور کرده منتظر فرصت مناسب برای ورود بود، اسپانیا در گوشه ای به سخت گیری درباره آداب و مراسم دینی مشغول بود.
چگونگی ورود مسلمانان به اسپانیا
...


کلمات دیگر: