کلمه جو
صفحه اصلی

طنجه

فارسی به انگلیسی

tangiers

فرهنگ فارسی

شهر و بندریست در مراکش در کنار تنگه جبل طارق مرکز سابق منطقهای بینالمللی که ۵۸۳ کیلومتر مربع مساحت دارد. در سال ۱۹۲۳ م . فرانسه انگلستان و اسپانیا این منطقه را تحت نظر گرفته بودند . در مرداد ۱۳۱۹ ه.ش . دولت اسپانیا تحت رهبری ژنرال فرانکو طنجه را تصرف کرد و امروز ناحیه ایست بین المللی که همه کشورهای جهان از آن استفاده میکنند . جمعیت طنجه ۱۸۸٠٠٠ تن است .
شهریست بکرانه دریای مغرب

لغت نامه دهخدا

طنجة. [ طَ ج َ ] (اِخ ) شهری است بکرانه ٔ دریای مغرب . (منتهی الارب ). شهری است درجانب مغرب نزدیک بکوه قاف . (برهان ). شهری است در بن کوه قاف . (معرب تنگه ) نام شهری ، بندر مراکش کنار جبل الطارق . نام شهری است بر کنار دریای مغرب نزدیک تطاون . نام شهری از بلاد مغرب که تا مهدیه شش فرسنگ میان دارد، و اصل آن تنگه ٔ فارسی است . ناحیتی است [ بمغرب ] و قصبه ٔ آن فاس است . (حدود العالم ). نام شهر معروف ، و کلمه ٔ غیرعربی است . (متن المعرب ص 223). یاقوت و فیروزآبادی هر کدام بنوبه ٔ خود این لفظ را در معجم البلدان و قاموس بصورت بالا آورده اند. ابن منظور افریقی در لسان العرب بصورت طجنة ایراد کرده ، و در ضمن کلمه ٔ «طاجن » گوید: قال اللیث : اهملت الجیم و الطاء فی الثلاثی الصحیح و وجدنا مستعملة بعضها عربیة و بعضها معربة فمن المعرب قولهم «طجنة» بلد معروف . و ظاهراً تقدیم جیم بر نون ، ناشی از خطای تصحیح کنندگان لسان العرب در مطبعه ٔ بولاق باشد که گمان برده اند طنجة شاهد است برای الفاظ مختوم به نون !! و تأیید این قول آن است که ابن درید نیز پیروی لیث را کرده (2 :100) و گفته است «ج طم » اهملت .و البته «طج ن » هم غیرمستعمل است . اما طنجه اسم شهر معروف عربی نیست . (ترجمه از حاشیه ٔ ص 223 المعرب ).
شهری است دراقلیم چهارم ، طول آن از جهت مغرب هشتاد درجه و عرض وی از جانب جنوب سی وپنج درجه و نیم باشد. این شهر برکنار بحر مغرب مقابل جزیرةالخضراء واقع و از بلاد بربر و برّ اعظم بشمار رود. ابن حوقل گوید: طنجه شهری است باستانی ، چاههای آب آن روی پوشیده نیست ، بنای این شهر تمامی از سنگ است و قائم بر دریا، و در این تاریخ شهر معمور طنجة بمسافت میلی بر کنار دریا واقع است و بارو ندارد، و موقع شهر در پشت کوه و آب آن از کاریزی روان است که اهالی آنجا از سرچشمه ٔ آن بیخبرند. شهری است پرنعمت و بین طنجه و سبته یک روز مسافت است ، ولی عمل طنجه و حومه و اطراف آن مسافت یک ماه راه است . شهر طنجه پایان حدود افریقیه است و فاصله ٔ بین طنجه و قیروان دوهزار میل باشد. (معجم البلدان ). مملکتی بزرگ است از اقلیم دوم و سیُم و دارالملکش شهرطنجه که نواحی و مواضع و قصبات بسیار و توابع دارد.(نزهة القلوب چ اروپا ص 269) :
انده دهساله را بطنجه رماند
شادی نو را ز ری بیارد و عمان .

رودکی .


اندرشده چشم ما بخواب خوش
چشم حدثان به وادی طنجه .

منوچهری .


پس از گنج طنجه سخن کرد یاد
هرآنچ از ره آورد شه را بداد.

اسدی (گرشاسب نامه ص 331).


گرشاسف و نریمان را بترکستان فرستاد [ فریدون ]... و گرشاسف بعد از این بمغرب رفت بطنجه . چون بازآمد بمرد. (مجمل التواریخ و القصص ص 41). اما در این خلاف نیست که پادشاه روم را قیصر گویند و پادشاه طنجه و افریقیه و اندلس را افریقس گویند. (مجمل التواریخ ص 424). رجوع به فهرست الحلل السندسیة و فهرست التفهیم شود.

( طنجة ) طنجة. [ طَ ج َ ] ( اِخ ) شهری است بکرانه دریای مغرب. ( منتهی الارب ). شهری است درجانب مغرب نزدیک بکوه قاف. ( برهان ). شهری است در بن کوه قاف. ( معرب تنگه ) نام شهری ، بندر مراکش کنار جبل الطارق. نام شهری است بر کنار دریای مغرب نزدیک تطاون. نام شهری از بلاد مغرب که تا مهدیه شش فرسنگ میان دارد، و اصل آن تنگه فارسی است. ناحیتی است [ بمغرب ] و قصبه آن فاس است. ( حدود العالم ). نام شهر معروف ، و کلمه غیرعربی است. ( متن المعرب ص 223 ). یاقوت و فیروزآبادی هر کدام بنوبه خود این لفظ را در معجم البلدان و قاموس بصورت بالا آورده اند. ابن منظور افریقی در لسان العرب بصورت طجنة ایراد کرده ، و در ضمن کلمه «طاجن » گوید: قال اللیث : اهملت الجیم و الطاء فی الثلاثی الصحیح و وجدنا مستعملة بعضها عربیة و بعضها معربة فمن المعرب قولهم «طجنة» بلد معروف. و ظاهراً تقدیم جیم بر نون ، ناشی از خطای تصحیح کنندگان لسان العرب در مطبعه بولاق باشد که گمان برده اند طنجة شاهد است برای الفاظ مختوم به نون !! و تأیید این قول آن است که ابن درید نیز پیروی لیث را کرده ( 2 :100 ) و گفته است «ج طم » اهملت.و البته «طج ن » هم غیرمستعمل است. اما طنجه اسم شهر معروف عربی نیست. ( ترجمه از حاشیه ص 223 المعرب ).
شهری است دراقلیم چهارم ، طول آن از جهت مغرب هشتاد درجه و عرض وی از جانب جنوب سی وپنج درجه و نیم باشد. این شهر برکنار بحر مغرب مقابل جزیرةالخضراء واقع و از بلاد بربر و برّ اعظم بشمار رود. ابن حوقل گوید: طنجه شهری است باستانی ، چاههای آب آن روی پوشیده نیست ، بنای این شهر تمامی از سنگ است و قائم بر دریا، و در این تاریخ شهر معمور طنجة بمسافت میلی بر کنار دریا واقع است و بارو ندارد، و موقع شهر در پشت کوه و آب آن از کاریزی روان است که اهالی آنجا از سرچشمه آن بیخبرند. شهری است پرنعمت و بین طنجه و سبته یک روز مسافت است ، ولی عمل طنجه و حومه و اطراف آن مسافت یک ماه راه است. شهر طنجه پایان حدود افریقیه است و فاصله بین طنجه و قیروان دوهزار میل باشد. ( معجم البلدان ). مملکتی بزرگ است از اقلیم دوم و سیُم و دارالملکش شهرطنجه که نواحی و مواضع و قصبات بسیار و توابع دارد.( نزهة القلوب چ اروپا ص 269 ) :
انده دهساله را بطنجه رماند
شادی نو را ز ری بیارد و عمان.
رودکی.
اندرشده چشم ما بخواب خوش

طنجه . [ طَ ج َ ] (اِخ ) نام محلی خوش آب و هواست به رأس غین بکنار چشمه ای که الملک الاشرف بدانجا خانه و قصری عظیم ساخته است . (معجم البلدان ).


دانشنامه عمومی

طَنجه (در انگلیسی Tangier یا Tangiers؛ در فرانسه Tanger و در اسپانیایی Tánger) سومین شهر مهم مراکش و شهری در نزدیکی جبل الطارق بین دریای مدیترانه و اقیانوس اطلس در مراکش با جمعیت ۹۴۷٬۹۵۲ در سال ۲۰۱۴ میلادی.
طنجه یکی از لوکیشن های فیلم اولتیماتوم بورن می باشد.
قصر زیبایی در این شهر متعلق به ایو سن لورن طراح نامی فرانسوی و شریک او پیر برژ است و زمانی به یکی از شاهزادگان کویت تعلق داشت. این قصر با باغ ها و مناظر فرح انگیزش به «منزل بخت» شهرت یافته است و از زمان درگذشت ایو سن لوران در سال ۲۰۰۸ در معرض فروش قرار گرفته است. اما هنوز خریداری برای این منزل ۱۶ میلیون دلاری پیدا نشده است.
طَنجه تاریخی بسیار غنی دارد زیرا از سده پنجم میلادی تا کنون تمدن های متعددی در آن حضور داشته اند. در ۱۹۲۳ قدرت های استعماری، طنجه را شهری بین المللی به شمار آوردند و این شهر در آن زمان مقصد بسیاری از دیپلمات ها، جاسوسان، نویسندگان، و بازرگانان اروپایی و آمریکایی شد. این شهر در نقطه ای قرار گرفته که آفریقا را به اروپا متصل می کند و زمانی مخفیگاهی مناسب برای جاسوسان بین المللی محسوب می شد که با آمیختن در میان هنرمندان خود را استتار می کردند. در دهه ۱۹۵۰ این شهر پناهگاهی برای بسیاری از فرهنگ ها بود.
طَنجه امروزی یکی از شهرهای کهن فنیقی است که در آغاز سدهٔ ۵ پ. م. توسط کوچ نشین های کارتاژی بنا شد. نام این شهر احتمالاً از نام الهه تینجیس از الهه های قوم آمازیغ (بـِربـِر) گرفته شده و شهر طنجه برای این قوم همچنان مکان مهمی است.اسطوره های بربر این شهر را ساختهٔ دست سوفاکس، پسر تینجیس (زن قهرمان بربر، آنتایوس) می نامند.غار هرکول که در چند کیلومتری شهر قرار دارد از جاذبه های گردشگری است.
ابن حوقل می گوید: طنجه شهری است باستانی، چاه های آب آن روی پوشیده نیست، بنای این شهر تمامی از سنگ است و قائم بر دریا، و در این تاریخ شهر معمور طنجة بمسافت میلی بر کنار دریا واقع است و بارو ندارد، و موقع شهر در پشت کوه و آب آن از کاریزی روان است که اهالی آنجا از سرچشمهٔ آن بیخبرند. شهری است پرنعمت و بین طنجه و سبته یک روز مسافت است، ولی عمل طنجه و حومه و اطراف آن مسافت یک ماه راه است. شهر طنجه پایان حدود افریقیه است و فاصلهٔ بین طنجه و قیروان دوهزار میل باشد. (معجم البلدان). مملکتی بزرگ است از اقلیم دوم و سیُم و دارالملکش شهر طنجه که نواحی و مواضع و قصبات بسیار و توابع دارد.

دانشنامه آزاد فارسی

طَنجِه (Tangier)
نمایی از بندر بندری در شمال کشور مغرب، به فاصلۀ ۵۸ کیلومتری جنوب غربی تنگۀ جبل طارق. ۴۹۷,۱۰۰ نفر جمعیت دارد (۱۹۹۴). مهم ترین صنعت آن تولید سیگار است. پایانۀ شمالی راه آهن طنجه ـ فاس به شمار می رود. در قرن ۱۵پ م مرکز تجاری فنیقی ها بود. در ۱۴۷۱م پرتغالی ها آن را اشغال کردند و در ۱۶۶۲ به منزلۀ بخشی از جهیزیۀ کاترین براگانزایی به انگلستان منتقل شد، ولی در ۱۶۸۴ متروکه و بعداً پناهگاه دزدان دریایی ساحل بربر شد. به همراه برون بوم کوچک اطراف آن در ۱۹۲۳ منطقه ای بین المللی اعلام شد، که اسپانیا آن را اداره می کرد ( ۱۹۴۰ ـ ۱۹۴۵). در ۱۹۵۶ به مغرب مستقل واگذار و در ۱۹۶۲ بندر آزاد شد. طنجه در ابتدا بندر تجاری فنیقی ها بود و سپس کارتاژی ها در آن ساکن شدند. مرکز ایالت رومی موریتانیا تینگیتانا بود، و از ۷۰۵ ـ ۱۴۷۱ به ترتیب واندال ها، بیزانسی ها، و مسلمانان آن را اشغال کردند.

نقل قول ها

طنجه از شهرهای مراکش، در نزدیکی جبل الطارق بین دریای مدیترانه و اقیانوس اطلس.
• «از خیلی وقت پیش به فکر آمدن به طنجه بودم. فکر کردم که این دیدار شخصی و خصوصی خواهد بود تا به عنوان شخص گمنامی از دیدن مواهب آن لذت ببرم. منظورم این است که در شهر بگردم، در کافه ها و قهوه خانه ها بنشینم، با مردم آشنا شوم و با دوستان تماس بگیرم. بدون شک تاریخ این شهر همیشه برای من یک دغدغه خاطر بوده است منظورم تاریخ سیاسی و فرهنگی مردمی که به آن آمدند و در آن اقامت کردند و این بخشی از چشم اندازهای شهر است. یک ماه است که در طنجه هستم، از اقامت در آن و نوشتن ده شعر که آن را به مردم هدیه کردم خوشحالم.» -> سعدی یوسف


کلمات دیگر: